Projectmanagement en procesmanagement

Bereken de milieu-impact van aanbestedingen met DuboCalc

In 2050 wil Nederland een circulaire economie zijn. Rijkswaterstaat stelt zichzelf een scherpere deadline: zij willen al in 2030 circulair werken. Wat inhoudt dat er wordt gewerkt zonder afval en met hergebruik van grondstoffen. Om dit concreet te maken in aanbestedingen werkt Rijkswaterstaat hiervoor met de Duurzaam Bouwen Calculator oftewel DuboCalc. PAOTM neemt je mee in het nut, de voordelen en resultaten van het werken met deze tool.

Wat is Dubocalc?

DuboCalc is een softwareprogramma ontwikkeld door Rijkswaterstaat voor het berekenen en vergelijken van de duurzaamheid en milieukosten van aanbestedingen binnen Grond Weg en Waterbouw (GWW) werken. DuboCalc berekent alle effecten van het materiaal- en energieverbruik van wieg tot graf, ofwel van winning tot aan de sloop- en hergebruikfase. Vervolgens worden deze milieueffecten via de zogenaamde ‘schaduwprijsmethode’ omgerekend tot één getal: de Milieu Kosten Indicator-waarde (MKI-waarde). Aanbiedingen met een lage MKI-waarde scoren dan beter. Hoe lager de MKI-waarde, hoe duurzamer. Een lagere MKI-waarde betekent vaak ook CO2-reductie en een bijdrage aan de doelen van de Circulaire Economie.

Waarom DuboCalc gebruiken?

Opdrachtgevers kunnen DuboCalc gebruiken voor het beoordelen van Economisch Meest Voordelige Inschrijving (EMVI) aanbestedingen of Beste Prijs Kwaliteit Verhouding (BPKV) aanbestedingen, waarbij een DuboCalc-berekening en een zo laag mogelijke MKI-score een gunningscriterium is.

Potentiële opdrachtnemers en derden kunnen de milieukosten van verschillende ontwerp- en uitvoeringsvarianten vergelijken en zo hun inschrijving verbeteren.

Wat levert een aanbesteding met DuboCalc op?

De inzet van DuboCalc leidt onder andere tot:

  1. Minder materiaalgebruik
  2. Meer hergebruik van bestaande materialen
  3. Duurzame productieprocessen en transport

Concrete voorbeelden hiervan zijn:

  • Duurzaam asfalt (lage temperatuur, hergebruik).
  • Duurzamer beton (CEM III b/c, Levvelblocks)
  • Hergebruikte geleiderails.
  • Kortere transportafstanden
  • Minder grondverzet.
  • Energieneutrale sluis (Beatrixsluis) en energieopwekking (Zeetoegang IJmond) (Energie in MKI)

Eenvoudige toepassing

Het gebruik van DuboCalc is eenvoudig. Men maakt een project aan en selecteert standaard items uit een bibliotheek. De items, bijvoorbeeld ‘Betonmortel C35/45 CEM III’ of ‘Heipaal (staal)’ zijn gekoppeld aan basisgegevens over milieueffecten. Deze gegevens worden periodiek geïmporteerd uit de Nationale Milieudatabase. DuboCalc is door Rijkswaterstaat in eigen beheer ontwikkeld en beschikbaar gemaakt voor alle opdrachtgevers en marktpartijen. Netcompany en Witteveen+Bos zetten de ontwikkeling van DuboCalc voort.

Zelf leren toepassen?

Wil je snel leren hoe je DuboCalc effectief kunt toepassen? Bekijk dan onze cursus DuboCalc. Vele deelnemers gingen je al voor en waren erg te spreken over de cursus, evenals de docent en gaven aan dat er veel ruimte was voor eigen vraagstukken. Een kleine greep uit de beoordelingen:

“Cursus als waardevol ervaren. Er werd goed gehoor gegeven aan de behoeftes van de cursisten. Ook beschikt de cursusdocent over veel kennis en kon goed antwoord geven op alle vragen.”

“Goede introductie van het onderwerp met direct diepgang voor wie daarnaar op zoek is.”

“Relevant, interactief, state of the art.”

Heb je inhoudelijke vragen, neem dan contact op met programmamanager Mariëlle Elenbaas.

Download de studiegids

Wil je graag een compleet overzicht van al onze cursussen en opleidingen? Download dan de digitale studiegids!

Programmamanager

Gerelateerde cursussen