DuboCalc

€ 1.150 excl. btw
2 dagen
Cursus

In deze cursus wordt een algemene introductie gegeven van DuboCalc en wordt een stappenplan behandeld voor de toepassing van DuboCalc door zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers.

Toepassing DuboCalc in aanbestedingen en inschrijvingen

DuboCalc is een softwareprogramma voor het berekenen van de milieu-impact van grond-, weg- en waterbouwwerken (GWW). Steeds meer opdrachtgevers passen DuboCalc toe in aanbestedingen, bijvoorbeeld middels een EMVI-criterium. Aannemers optimaliseren hun inschrijving op minder milieu-impact. In deze cursus leer je wat DuboCalc is en wordt een stappenplan behandeld voor de toepassing van DuboCalc door zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers.

Steeds meer opdrachtgevers krijgen te maken met doelstellingen op het gebied van milieu, zoals CO2-reductie en circulaire economie. DuboCalc biedt uitkomst om in een aanbesteding te sturen op vermindering van milieu-impact middels de MilieuKostenIndicator (MKI). Tijdens deze cursus worden diverse belangrijke aspecten van DuboCalc geïntroduceerd en uitgelegd, en word je middels oefeningen op weg geholpen om DuboCalc in de praktijk toe te passen.

Het volgen van de cursus met deelnemers met diverse functies bij opdrachtgevers en opdrachtnemers zorgt voor extra leerervaringen wat het gebruik van DuboCalc voor elkaar betekent. De cursus wordt gegeven door de beheerder van DuboCalc met trainingservaring bij zowel de opdrachtgevers en opdrachtnemers.

DuboCalc: een introductie en aan de slag

Tijdens deze cursus:

 • Krijg je inzicht in de belangrijkste aspecten van het programma DuboCalc, zoals de relatie met de Aanpak Duurzaam GWW en de verschillende duurzaamheidsthema’s, de opbouw van de MKI en de achtergrond van de Levenscyclusanalyse (LCA).
 • Krijg je een demonstratie van DuboCalc en hoe je met het programma kunt werken.
 • Leer je hoe het gebruik van DuboCalc in de praktijk werkt, met het invoeren van nieuwe materialen in de Nationale Milieudatabase.
 • Leer je middels praktijkoefeningen welke stappen je moet nemen om DuboCalc toe te passen in een aanbesteding (opdrachtgevers) of een inschrijving (opdrachtnemers), zoals het maken van een MKI-referentieberekeningen, het opstellen van een waarderingsformule voor het EMVI-criterium en het omgaan met ontbrekende data in de DuboCalc bibliotheek.
 • Krijg je gelegenheid eventuele specialistische vragen te stellen over de LCA-methodiek, aandachtspunten voor contractteksten of ontwikkelingen van DuboCalc.

Bedoeld voor

 • Contractmanagers, technisch managers, bestekschrijvers en beleidsmedewerkers bij opdrachtgevers.
 • Tendermanagers, projectleiders, projectmedewerkers, specialisten en MVO- of duurzaamheidsmanagers bij opdrachtnemers.

Let op

Je dient je eigen laptop mee te nemen.

Deze cursus wordt beoordeeld met een

8,1

Programmamanager

Waarom PAOTM

 • De nieuwste postacademische kennis en kunde
 • Toegespitst op vraagstukken die spelen in een technische omgeving
 • Interactief en direct toepasbaar in de praktijk
 • Topdocenten vanuit wetenschap, onderzoek en bedrijfsleven

Veelgestelde vragen

Eerstvolgende data

DuboCalc

Startdatum: 14 november 2024
Locatie: Gouda
Prijs: € 1.150 excl. btw
Inschrijven

Staat je gewenste datum er niet tussen?

Schrijf je in voor de interesselijst. We informeren je zodra een nieuwe datum is gepland.

Inschrijven interesselijst
 • "De cursus was zeer interessant en informatief en werd boeiend gegeven door Bas. Ook de samenstelling van de groep en locatie dragen in positieve zin bij aan de totale beleving."
  Jurgen Berghuis
  Westenberg Consult B.V.
 • "Cursus als waardevol ervaren. Er werd goed gehoor gegeven aan de behoeftes van de cursisten. Ook beschikt de cursusdocent over veel kennis en kon goed antwoord geven op alle vragen."
  Gerben Pit
  Beens Groep B.V.
 • "Goede introductie van het onderwerp met direct diepgang voor wie daarnaar op zoek is."
  Irene Dekker
  Nebest B.V.
 • "Prettig en flexibel en het verschil van een half jaar gaf ook nieuw perspectief omdat je ervaringen kunt delen. Deze 2e groep was ook anders samengesteld, meer hoe kun je een MKI beperken ipv hoe besteed je aan op MKI. Heel leuk."
  Sandra Top
  Gemeente Apeldoorn
 • "Precies waar ik naar op zoek was, dus erg tevreden!"
  Tim Duits
  Ingenieursbureau Amsterdam
 • "Relevant, interactief, state of the art."
  Cursist werkzaam bij een aannemer
 • "Houvast om verder met DuboCalc te gaan."
  Cursist werkzaam in infra
 • "Goede introductie in toepassing en mogelijkheden DuboCalc. Veel ruimte om vragen te stellen."
  Cursist werkzaam in infra
 • "Fijn om in een stoomcursus zoveel mogelijk integrale milieuaspecten duurzaam te kunnen berekenen."
  Cursist werkzaam bij een ingenieursbureau

Onze corporate partners

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

In onze nieuwsbrief informeren we je maandelijks per e-mail over cursussen, opleidingen, nieuws en ontwikkelingen in de verschillende vakgebieden van PAOTM. Kies daarbij zelf over welke onderwerpen je informatie wilt ontvangen!

Schrijf je nu in

Download de studiegids

In de studiegids staan, naast het cursusaanbod, ook de thema’s die we komend jaar verder gaan ontwikkelen. Wil je een compleet overzicht van onze cursussen en opleidingen in jouw vakgebied(en)? Vraag de Studiegids aan en ontvang hem digitaal.