Circulair Bouwen

€ 1.150 excl. btw
4 dagen
Cursus

De cursus geeft je inzicht in het integrale denk- en ontwerpproces van circulair bouwen. Je leert de theorie direct te vertalen naar een praktische toepassing voor de hele bouwketen.

Ontwerpstrategieën, levenscyclusanalyse, milieueffecten

Circulariteit wordt steeds belangrijker in de bouw. Tijdens deze cursus geven verschillende experts in circulair bouwen je in heldere stappen meer inzicht in circulaire ontwerpstrategieën en kennis over milieu-informatie, duurzaamheid, levensduurberekeningen en businessmodellen. Met een praktijkopdracht pas je de opgedane kennis direct toe in je eigen casus.

Circulair bouwen kan alleen met begrip van de hele levenscyclus van een gebouw, circulariteit is niet klaar bij de oplevering. Tijdens de cursus worden diverse strategieën behandeld waarmee het levenscyclusperspectief concreet en meetbaar gemaakt kan worden in een ontwerp, maar ook in een onderhoudsprogramma of een demontageplan.

Vanuit de strategieën voor circulair bouwen gaan we dieper in op de materialisatie en detaillering van een gebouw. Hier maken we ook de verbinding met wet- en regelgeving en gaan we in op recente ontwikkelingen en innovaties op het gebied van bouwmaterialen.

Meer inzicht in de brede context van circulair bouwen

Tijdens deze cursus:

 • Maak je kennis met circulaire begrippen, kaders en ontwerpstrategieën
 • Leer je een waardeketen op te stellen voor je project met identificatie van waardeverlies en kansen en deze om te zetten in een eigen circulaire ontwerpstrategie
 • Krijg je inzicht in de scope en opbouw van een levenscyclusanalyse, milieueffecten en de weging ervan in milieuprestatie van bouwwerken.
 • Krijg je inzicht in de beschikbare databases en software (deels open source) voor het maken van levenscyclusanalyses en MKI en MPG berekeningen
 • Leer je omgaan met diverse circulaire strategieën om naar een circulaire gebouw te gaan zoals het 6 layer model van Brand, R-strategieën en Circulytics;
 • Leer je nieuwe manieren om naar de bouwkosten te kijken zoals TCO, lease, product als dienst en nieuwe (circulaire) Business modellen;
 • Wordt jouw kennis verdiept van bouwmaterialen, -producten en elementen vanuit de aspecten circulariteit, duurzaamheid en gezondheid;
 • Heb je de unieke kans om met experts uit de praktijk aan een eigen casus te werken en zo de kennis toe te passen en op maat te verdiepen.

Bedoeld voor

Adviseurs en projectleiders werkzaam bij aannemers, ingenieursbureaus, bouwfysische bureaus en deelnemers aan de SKB Bouwfysica opleiding (alumni).

In samenwerking met SKB (Stichting Kennisoverdracht Bouwfysica).

Cursusleider

ing. Jeannette Levels-Vermeer

LBP SIGHT

Deze cursus wordt beoordeeld met een

7,9

Programmamanager

Waarom PAOTM

 • De nieuwste postacademische kennis en kunde
 • Toegespitst op vraagstukken die spelen in een technische omgeving
 • Interactief en direct toepasbaar in de praktijk
 • Topdocenten vanuit wetenschap, onderzoek en bedrijfsleven

Veelgestelde vragen

Geen startdatum bekend

Er is nog geen startdatum bekend. Geen zorgen, je kunt je nu inschrijven op onze interesselijst. We informeren je direct zodra er een nieuwe datum is gepland.

Inschrijven interesselijst
 • "Nuttig en verrijkend. Bestaande kennis geordend, verrijkt en verdiept. In het algemeen een goede balans tussen theorie en handvatten voor de praktijk/prakijkvoorbeelden."
  Cursist werkzaam bij een ingenieurs- en adviesbureau
 • "Gedegen kennis van cursusleiders."
  Cursist werkzaam bij een ingenieursbureau
 • "Het was heel breed en schepte een goed beeld van de complexiteit van het thema."
  Cursist werkzaam bij een ingenieurs- en adviesbureau
 • "Ondanks dat ik al lang met circulariteit bezig ben, heb ik een nieuwe informatie en diepgang meegekregen."
  Cursist werkzaam bij een ingenieurs- en adviesbureau

Onze corporate partners

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

In onze nieuwsbrief informeren we je maandelijks per e-mail over cursussen, opleidingen, nieuws en ontwikkelingen in de verschillende vakgebieden van PAOTM. Kies daarbij zelf over welke onderwerpen je informatie wilt ontvangen!

Schrijf je nu in

Download de studiegids

In de studiegids staan, naast het cursusaanbod, ook de thema’s die we komend jaar verder gaan ontwikkelen. Wil je een compleet overzicht van onze cursussen en opleidingen in jouw vakgebied(en)? Vraag de Studiegids aan en ontvang hem digitaal.