Duurzaam en emissieloos GWW

€ 1.150 excl. btw
2 dagen
Cursus

Tijdens deze cursus leer je je vanuit de omgeving naar het project te kijken en de duurzaamheidsambities te vertalen naar concrete projectdoelstellingen met een focus op maximaal resultaat.

Met Duurzaam GWW naar emissieloze en circulaire infra

Duurzaamheid, circulaire economie, klimaatadaptief bouwen, emissieloze bouwplaats, maatschappelijk verantwoord ondernemen. Begrippen waar je niet meer omheen komt. Maar hoe geef je hier concreet invulling aan in je projecten, de contracten, de aanbesteding en de realisatie? Dat leer je tijdens de cursus Duurzaam en emissieloos GWW. Deze procesaanpak leert je vanuit een omgeving naar het project kijken en forse ambities van de organisatie te vertalen naar concrete projectambities, met een focus op gericht maximaal resultaat in zowel ontwerp als realisatie.

Je maakt kennis met de Aanpak Duurzaam GWW, je leert praktisch met de aanpak en de methodieken te spelen en de effecten van acties te onderkennen. Je leert hoe je vage begrippen concreet kan maken en in passende oplossingen of bestek eisen kan vertalen. Je ervaart hoe De Aanpak eenvoudig kan bijdragen aan projecten die duurzamer zijn zonder dat het veel extra inspanning vergt, behalve breder kijken en tegelijkertijd focus aanbrengen.

De vernieuwde cursus wordt gegeven door de mede-ontwikkelaars van de Aanpak Duurzaam GWW die het al sinds 2000 dagelijks toepassen in projecten. Daardoor leer je meer over de gedachte achter de Aanpak Duurzaam GWW en komen er veel praktijkvoorbeelden met betrekking tot actuele thema’s als klimaatadaptief, energieneutraal, circulair, stikstof, C02 en emissieloos bouwen aan de orde. Om te zorgen dat duurzaamheid een integraal onderdeel wordt van de gehele bouwketen hebben PAO Techniek en Management en Kennisplatform CROW de handen ineengeslagen bij de Aanpak Duurzaam GWW.

Vertaal duurzaamheidsambities praktisch in concrete project resultaten

Na het volgen van de cursus kan je een concrete projectinkadering geven om zo slimmer, sneller en effectiever te komen tot duurzame resultaten, voor nu en in de toekomst.

 • De opdrachtgever leert hoe ambities, eisen en gunningcriteria logisch en effectief kunnen worden bepaald.
 • De opdrachtnemer leert hoe hij ambities en kansen kan beïnvloeden en hoe hij daar concreet invulling aan kan geven in het ontwerp, de aanbesteding en de uitvoering.
 • Beide partijen leren hoe ze ambities vast kunnen houden tijdens de realisatie en de (systeemgerichte) kwaliteitsbewaking en hoe ze stakeholders betrokken kunnen houden.
 • Er is speciale aandacht op emissieloze bouw met de (tussen)hubs en bij natura2000-projecten. En hoe je o.a. de stikstof berekening voor realisatie en omleidingen (met de MKI eq) in de projectvoorbereiding meeneemt. Ook worden de Sdg’s en Paris proof behandeld.
 • Tijdens de cursus is ruimte voor een stukje maatwerk voor onderwerpen die de meerderheid van de groep aanspreken. Hiervoor vragen we je vooraf een vragenformulier in te vullen.

Bedoeld voor:

 • Publieke opdrachtgevers in de GWW: beleid en projectinitiatief, organisatie, projectvoorbereiding, projectbegeleiding.
 • Adviseurs van de ingenieurs- en adviesbureaus: ontwerp en advisering, contractvoorbereiding
 • Bouwbedrijven: de zelf ontwerpende en uitvoerende opdrachtnemers, evenals aannemers die deze aspecten uitbesteden.

Cursusleider

Projectmanagement en procesmanagement

ir. Niels van Amstel

Megaborn

“Al sinds 2001 met de Aanpak aan de gang. Gefocust samen nadenken, door spreken en doen.”

Deze cursus wordt beoordeeld met een

7,1

Programmamanager

Waarom PAOTM

 • De nieuwste postacademische kennis en kunde
 • Toegespitst op vraagstukken die spelen in een technische omgeving
 • Interactief en direct toepasbaar in de praktijk
 • Topdocenten vanuit wetenschap, onderzoek en bedrijfsleven

Veelgestelde vragen

Eerstvolgende data

Duurzaam en emissieloos GWW

Startdatum: 17 september 2024
Locatie: Amersfoort
Prijs: € 1.150 excl. btw
Inschrijven

Staat je gewenste datum er niet tussen?

Schrijf je in voor de interesselijst. We informeren je zodra een nieuwe datum is gepland.

Inschrijven interesselijst
 • "Bruikbaar voor mijn werk bij Rijkswaterstaat gericht op concreet maken van het begrip 'duurzaamheid'-RWS projecten."
  Cursist werkzaam bij Rijkswaterstaat
 • "Interessante cursus die de nodige duidelijkheid heeft gegeven m.b.t. toepassing DGWW."
  Cursist werkzaam bij een hoogheemraadschap
 • "Leerzaam, veel nuttige informatie gekregen."
  Arjan Buijsen
  Gemeente Roosendaal
 • "Heel nuttige cursus. Informatiedichtheid mag af en toe wat hoger."
  Christian Slot
  RWS Rijkswaterstaat West-Nederland Noord
 • "Goede inhoudelijke cursus met sprekers die praktijkervaring hebben."
  Jan Hoekstra
  Hoekstra-gww

Onze corporate partners

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

In onze nieuwsbrief informeren we je maandelijks per e-mail over cursussen, opleidingen, nieuws en ontwikkelingen in de verschillende vakgebieden van PAOTM. Kies daarbij zelf over welke onderwerpen je informatie wilt ontvangen!

Schrijf je nu in

Download de studiegids

In de studiegids staan, naast het cursusaanbod, ook de thema’s die we komend jaar verder gaan ontwikkelen. Wil je een compleet overzicht van onze cursussen en opleidingen in jouw vakgebied(en)? Vraag de Studiegids aan en ontvang hem digitaal.