Hout in de GWW sector

€ 1.150 excl. btw
2 dagen
Cursus
6 KE/PE-punten Constructeursregister

Krijg inzicht in de toepassing van hout in de gww. Er wordt een aantal waterbouwkundige constructies als damwanden en sluisdeuren nader geanalyseerd en handreikingen gegeven voor de praktijk.

Verduurzaming GWW door toepassing hout

De Nederlandse infrastructuur staat voor een grote renovatie uitdaging met oog voor verduurzaming. Het biobased materiaal hout speelt hierbij een belangrijke rol. Deze hernieuwbare grondstof staat niet alleen bekend om zijn duurzaamheid en uitstekende mechanische eigenschappen, het slaat als enige bouwmateriaal CO2 op en vergt weinig productie-energie. Reden te meer voor een hernieuwde kennismaking voor toepassing in de grond- weg- en waterbouw.

Door nieuwe methoden van duurzaam bosbeheer is het aantal houtsoorten waaruit kan worden gekozen enorm gegroeid en door Europese regelgeving worden deze houtsoorten ook makkelijker in het buitenland geaccepteerd. De invoering van de Eurocode 5 heeft geleid tot nieuwe rekenregels die echter niet altijd toepasbaar zijn op waterbouwkundige constructies.

Daarom wordt in de cursus een aantal waterbouwkundige constructies als damwanden en sluisdeuren nader geanalyseerd en worden handreikingen voor de praktijk gegeven. Naast de traditionele toepassingen als heipalen, damwanden en sluisdeuren, komen moderne voetgangers- en fietsersbruggen alsmede hout-betonbruggen aan de orde. Verder wordt aandacht besteed aan duurzaamheid en de kwaliteitssortering van houtsoorten, de levensduurfilosofie en LCA.

Biobased bouwen met hout in de GWW

Na het volgen van de cursus heb je inzicht in:

 • Toepassingen van hout, materiaalsoorten, beschikbaarheid, duurzaamheidsaspecten, ontwerpaspecten, berekeningen, milieu impact en LCA
 • Handreikingen voor de praktijk voor toepassing van Eurocode 5 in waterbouwkundige constructies  (bijv. damwanden en sluisdeuren)
 • Constructieve aspecten van hout
 • Toepassing van hout in damwanden, oeverconstructies, sluisdeuren
 • Vernieuwde toepassingen in voet- en fietsbruggen, verkeersbruggen en hout-beton bruggen

Bedoeld voor

Ontwerpers van houten constructies in de GWW , managers beheer en onderhoud infrastructuur, opdrachtgevers en inkopers (werkzaam bij Rijkswaterstaat, provincies, gemeenten, waterschappen), houtpartijen, leveranciers, aannemers en belangenpartijen.

In samenwerking met TU Delft, TU München en Centrum Hout.

Cursusleider

prof.dr.ir. Jan-Willem van de Kuilen

TU Munchen Wissenschaftzentrum

Deze cursus wordt beoordeeld met een

7,3

Programmamanager

Waarom PAOTM

 • De nieuwste postacademische kennis en kunde
 • Toegespitst op vraagstukken die spelen in een technische omgeving
 • Interactief en direct toepasbaar in de praktijk
 • Topdocenten vanuit wetenschap, onderzoek en bedrijfsleven

Veelgestelde vragen

Geen startdatum bekend

Er is nog geen startdatum bekend. Geen zorgen, je kunt je nu inschrijven op onze interesselijst. We informeren je direct zodra er een nieuwe datum is gepland.

Inschrijven interesselijst
 • "Enthousiaste sprekers die met passie vertellen over hun onderwerp. De onderwerpen zijn in een breed GWW spectrum gekozen. Deze cursus geeft je een goed beeld hoe hout in de GWW sector (verantwoord) gebruikt wordt en waar de risico's zitten bij het ontwerpen in hout."
  Cursist werkzaam bij een ingenieursbureau
 • "Ik heb de cursus als zeer interessant ervaren. Het was duidelijk te merken dat de docenten expert zijn op het gebied waarover zij vertellen."
  Cursist werkzaam bij een aannemersbedrijf
 • "Zeer informatief, intensief, erg goed."
  Jennifer Barker
  Ingenieursbureau Amsterdam
 • "Leuke cursus die wat meer inzicht geeft in sommige achtergronden bij houtberekeningen en algemene toepasbaarheid van hout."
  Cursist werkzaam bij een ingenieursbureau

Onze corporate partners

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

In onze nieuwsbrief informeren we je maandelijks per e-mail over cursussen, opleidingen, nieuws en ontwikkelingen in de verschillende vakgebieden van PAOTM. Kies daarbij zelf over welke onderwerpen je informatie wilt ontvangen!

Schrijf je nu in

Download de studiegids

In de studiegids staan, naast het cursusaanbod, ook de thema’s die we komend jaar verder gaan ontwikkelen. Wil je een compleet overzicht van onze cursussen en opleidingen in jouw vakgebied(en)? Vraag de Studiegids aan en ontvang hem digitaal.