Data-analyse en programmeren

Paramelt investeert in personeel met incompany Design and analysis of experiments

Met al meer dan 125 jaar ervaring is Paramelt wereldwijde producent van was en paraffine gebaseerde producten. In de specifieke toepassingen wordt Paramelt erkend als marktleider. Zij werken samen in een team van 500 medewerkers, in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en China. Paramelt koopt de grondstoffen in die zij mengen tot interessante eindproducten. Ze zijn actief in verschillende markten; denk aan de coating van kaas of papier tot toepassingen in lijm, cosmetica en autobanden. Met een recente overname en een groeiend klantenbestand ziet de toekomst er voor Paramelt rooskleurig uit.

Al vijf jaar staat Guido Batema aan het roer van de afdeling R&D bij Paramelt. Hij bekijkt de mogelijkheden voor verbeteringen van bestaande of nog te ontwikkelen producten of processen. Guido is verantwoordelijk voor vier afdelingen: R&D productontwikkeling, de analytische afdeling, kwaliteitscontrole en innovatie. Er zijn in de sector ontwikkelingen gaande van oliegebaseerde grondstoffen naar het gebruik van plantaardige grondstoffen. Om hierop te anticiperen is begin dit jaar de afdeling innovatie opgestart, die ook onder Guido’s hoede valt.

Afgelopen mei is Guido met acht collega’s gestart aan de vierdaagse Incompany cursus Design and Analysis of Experiments bij PAOTM. De deelnemers waren allen afkomstig van de R&D en innovatie afdeling, van zowel de vestiging in Heerhugowaard als Veendam.

Guido vertelt ons graag meer over hun ervaringen.

Waarom Design and Analysis of Experiments?
Als productiebedrijf produceren wij grote hoeveelheden eindproducten gebaseerd op allerlei verschillende grondstoffen. Dit zijn voornamelijk mengsels van wassen, harsen en polymeren. Tijdens de productontwikkeling en productie worden er veel fysische parameters gemeten, waaronder smeltpunt, stolpunt, viscositeit en hardheid van de wasachtige grondstoffen en eindproducten. Daardoor hebben we een hele grote database met heel veel data. Deze cursus bekijkt of er statistisch gezien een samenhang is tussen de getallenreeksen met fysische parameters en de producteigenschappen door statistische analyses uit te voeren, vandaar onze keuze.’

Welke uitdaging ligt er op tafel
Guido geeft aan dat de wasachtige producten die de klant aanschaft bij Paramelt en gebruikt worden in bandenrubber, na verloop van tijd naar het oppervlak van de band kan migreren. Hierdoor ontstaat er een dun laagje was aan de buitenkant van de band dat voor het oog onzichtbaar is. Rubber is gevoelig voor UV-straling en ozon uit de lucht waardoor het rubber veroudert en het bros en hard kan worden. Dit dunne laagje was helpt de band hiertegen te beschermen en remt daarmee het verouderingsproces af. Bij het gebruik van een specifiek type was met bepaalde koolstof ketenlengtes, kan het voorkomen dat de was aan het oppervlak gaat kristalliseren waardoor er een witte waas op de band ontstaat, Dit is niet wenselijk voor de klant. ‘Over dit effect is veel data beschikbaar, we willen gaan kijken of we dat met statistische methoden kunnen bestuderen en beter begrijpen. We zijn benieuwd of we een relatie kunnen vinden tussen de moleculen die op het oppervlak kristalliseren en de samenstelling van het wasmengsel’, aldus Guido.

Inhoud van de cursus
Voorafgaand aan de cursus heeft Guido contact gehad over de inhoud en invulling met docent Koo Rijpkema. Guido heeft zich laten leiden door het voorstel van Koo. ‘De meeste deelnemers waren nog niet opgeleid in deze richting, voor ons was het echt een start-up met een stukje statistiek en experimental design’, aldus Guido.

Tijdens de vier dagen lag de focus op de theorie met veel voorbeelden, wat door de deelnemers als leerzaam en intensief is ervaren. Bij Paramelt ligt nu de wens om de theorie nu in de praktijk te gebruiken met ondersteuning van statistische software. Daardoor blijft de theorie nog beter hangen en worden de nieuwe vaardigheden in de praktijk door de cursisten toegepast.

Momenteel is het team bezig met een voorbeeldcasus over een ammoniakfabriek, waarbij ze gebruik maken van speciale statistische programma’s waar je een design in kan draaien, waaronder Minitab.

‘Je kunt heel veel met de kennis, nu moeten we het nog in onze ontwikkeling en producten gaan toepassen’, aldus Guido. In de nabije toekomst willen ze de theorie van de cursus loslaten op het verschijnsel van de ‘witte waas’ op de band.

Incompany cursus
Mede vanwege de grote groep deelnemers en het beschikbare opleidingsbudget, werd de keuze voor de incompany gemaakt. Er waren veel raakvlakken tussen afdelingen en diverse projecten die lopen binnen Paramelt, die deze keuze versterkten.

Op de vraag hoe Guido de incompany ervaren heeft antwoordt hij: ‘Goed georganiseerd, goed opgevolgd en een duidelijk programma. De docent Koo Rijpkema is erg flexibel en kundig, fijn te merken dat hij op iedere vraag een antwoord heeft.’

Waarom PAOTM?
Guido was voor zijn team op zoek naar Multicomponent Analysis en Design of Experiments. Het maatwerk van PAOTM en de inbreng van Koo Rijpkema hebben geleid tot een programma waar Guido erg enthousiast van werd.

Benieuwd geworden?
Ben jij werkzaam in het werkveld van data science en loop je tegen iets aan? Of wil je graag op een interactieve manier op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen, individueel of met je team? Meld je dan aan voor de datacursussen van Koo Rijpkema op het gebied van data science en applied statistics of informeer naar de incompany mogelijkheden.

 

Cursusleider

Data-analyse en programmeren

dr. Koo Rijpkema

Technische Universiteit Eindhoven (TU/e)

“Lesgeven staat voor mij voor het delen van kennis en passie, mensen inspireren en fascineren door de toepassing van statistiek.”

Download de studiegids

Wil je graag een compleet overzicht van al onze cursussen en opleidingen? Download dan de digitale studiegids!

Gerelateerde cursussen