Data mining & predictive modeling

4 dagen
Incompany
Op verzoek in het Engels

Tijdens deze cursus leer je de technieken gebruiken die nodig zijn voor het uitvoeren van analyses van grote datasets om (statistische) verbanden te vinden.

Fundamentele concepten voor het begrijpen en succesvol toepassen van data mining methoden

Het wordt steeds eenvoudiger en gebruikelijker om grote hoeveelheden gegevens te verzamelen en op te slaan. Dit geldt bijvoorbeeld voor consumentengegevens, voor gegevens over individueel gedrag, voor garantie- en storingsdata en voor productieprocessen waarbij sensoren op grote schaal data loggen.

Met behulp van data mining is het mogelijk om in dergelijke grote hoeveelheden gegevens verbanden en structuren te ontdekken en voorspelmodellen te ontwikkelen. Technieken uit de toegepaste statistiek, de kunstmatige intelligentie en de machine learning worden daarbij ingezet.

In deze cursus leer je fundamentele concepten voor het begrijpen en toepassen van data mining methoden. Tijdens de cursus doe je ervaring op in het visueel programmeren van data workflows, waarmee model-fit, -validatie en -optimalisatie eenvoudig in de praktijk uit te voeren zijn.

Data mining methoden & business analytics succesvol toepassen

Na afloop van deze cursus:

 • Heb je een overzicht over actuele methoden voor predictive modeling, zoals die beschikbaar zijn binnen de gebieden van statistiek, kunstmatige intelligentie en machine learning.
 • Kun je zelf, in standaard situaties, dergelijke modellen ontwikkelen, daarbij gebruik makend van software, zoals bijvoorbeeld IBM-Modeler, SAS-Enterprise Guide en Enterprise Miner of Orange om data workflows visueel te programmeren.
 • Heb je praktische ervaring opgedaan met het valideren, interpreteren en vergelijken van alternatieve modellen en het gebruik ervan bij beslissingsondersteuningen.

Bedoeld voor

Academici en hbo’ers die in  hun werk geconfronteerd worden met data mining vraagstukken en de analyse van omvangrijke databestanden. De cursus is ook geschikt voor docenten van universiteiten en hogescholen die kennis willen nemen van actuele methoden op het gebied van data mining.

Het gevolgd hebben van een specifieke studierichting is niet vereist. Kennis van statistische basistechnieken zoals toetsen, schatten en regressiemodellering is wenselijk.

Benieuwd naar de achtergrond van de cursusleider en zijn kijk op het belang van data in de wereld van techniek? Lees het interview met Koo Rijpkema!  Of wil je meer weten over de gebruikerservaringen bij een incompany uitvoering van deze cursus? Lees dan het interview met Hendrik-Jan de Kort (SPIE).

Op verzoek in het Engels

Wil je de cursus in het Engels volgen? Vermeld dit dan bij inschrijving in het veld opmerkingen.

Cursusleider

Data-analyse en programmeren

dr. Koo Rijpkema

Technische Universiteit Eindhoven (TU/e)

“Lesgeven staat voor mij voor het delen van kennis en passie, mensen inspireren en fascineren door de toepassing van statistiek.”

Deze cursus wordt beoordeeld met een

8,3

Programmamanager

Waarom PAOTM

 • De nieuwste postacademische kennis en kunde
 • Toegespitst op vraagstukken die spelen in een technische omgeving
 • Interactief en direct toepasbaar in de praktijk
 • Topdocenten vanuit wetenschap, onderzoek en bedrijfsleven

Veelgestelde vragen

 • "Met deze cursus snap je beter wat je met data mining doet: de basis om het verantwoord toe te passen."
  Max Welling
  Welling IT Consultancy BV
 • "Zeer concrete cursus die veel moeilijkheden bij het beginnen met data mining kan voorkomen."
  Cursist
  Sligro Food Group
 • "Hoge snelheid, goede inhoud."
  Marc de Wolf
  Effect Photonics
 • "Goede cursus, uitstekende docent."
  Peter van der Hagen
  INFOTAM
 • "Goed overzicht van alle gerelateerde kennis. Goed extra lesmateriaal, erg leuke docent."
  Yuzhong Lin
  TU/e
 • "Erg goede cursus, goed boek, goede uiteenzetting, goede aanvullende literatuur. Enthousiaste docent."
  Coen Hoogervorst
  Strukton Worksphere
 • "Goede kennismaking met de materie."
  Cursist
  Ministerie van Defensie
 • "Cursus heeft veel inzicht gegeven, maar was op sommige punten wel pittiger dan verwacht."
  Cursist
  DAF Trucks NV

Onze corporate partners

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

In onze nieuwsbrief informeren we je maandelijks per e-mail over cursussen, opleidingen, nieuws en ontwikkelingen in de verschillende vakgebieden van PAOTM. Kies daarbij zelf over welke onderwerpen je informatie wilt ontvangen!

Schrijf je nu in

Download de studiegids

In de studiegids staan, naast het cursusaanbod, ook de thema’s die we komend jaar verder gaan ontwikkelen. Wil je een compleet overzicht van onze cursussen en opleidingen in jouw vakgebied(en)? Vraag de Studiegids aan en ontvang hem digitaal.