Cursus

Train de trainer voor de ingenieur

Op naar activerend onderwijs

Hoe maak je de cursus aansprekend, houd je de cursisten bij de les, daag je ze uit tot kritische vragen en zorg je voor voldoende interactie?

PAO Techniek en Management beseft dat naast inhoudelijke kennis, ook de wijze waarop docenten die kennis overbrengen heel belangrijk is. Wij werken met docenten die wat betreft kennis en expertise tot de top in hun vakgebied behoren. Voor veel experts zijn leermiddelen en didactiek een nog onbekend terrein. Wij bieden hen deze cursus om de didactische vaardigheden te verbeteren zodat de essentie van hun boodschap nog beter overkomt bij de deelnemers.

Didactische kwaliteit in de techniek

Heb je als docent soms het gevoel dat er 'een glazen wand' zit tussen jou en de deelnemers? Je bent niet de enige, dit is een bekend fenomeen in de onderwijskunde. Met de cursus ‘Train de trainer’ kun je je didactische vaardigheden verbeteren en daarmee de wand doorbreken. Na de training:

 • Ben je op de hoogte van de principes voor activerend onderwijs en kun je aangeven op welke wijze je deze wilt toepassen
 • Heb je inzicht in de verschillende communicatiestijlen van jezelf en cursisten en kun je daaruit conclusies trekken voor de inrichting van jouw cursus
 • Kun je jouw cursus systematisch voorbereiden, waarbij de doelstellingen van de bijeenkomst adequaat zijn vertaald in leeractiviteiten en daarbij passende werkvormen

 
Elke deelnemer krijgt, indien gewenst, didactische / onderwijskundige / communicatieve feedback op een product dat wordt aangeboden via PAO Techniek en Management (bijvoorbeeld opname, powerpoint of studiegids van een cursusdeel).

Bedoeld voor

Bestemd voor alle docenten van PAO Techniek en ManagementJe bent werkzaam in de advieswereld, het technisch bedrijfsleven of als onderzoeker aan een academische instelling en geeft daarnaast (regelmatig) presentaties en/of (delen van) cursussen. Deze cursus is uitermate geschikt als je je kunt vinden in een van onderstaande punten:

 • Je hebt het gevoel dat er meer te halen valt uit je lessen of trainingen
 • Je wil je trainingsvaardigheden verbeteren
 • Je staat open voor een professionele blik op je lesmethoden

Deel deze pagina

 • Informatie
  Cursusleider(s): Mevr. M.L.V. de Waal MSc MA
  Cursusdata: 11 september 2019
  Dagindeling: Van 14.30 uur tot 21.00 uur, inclusief diner.
  Locatie: Delft
 • Programma

  Voorlopig programma:

  14.30 ‐ 15.00 uur Ontvangst met koffie/thee
  15.00 ‐ 17.30 uur Programma
  17.30 ‐ 18.30 uur 'Snel' diner
  18.30 ‐ 21.00 uur Programma

 • Reviews
  Deze cursus wordt beoordeeld met een 8,0
  “Ik kan deze cursus zeker aanbevelen als je wilt weten hoe je mensen kunt enthousiasmeren en actief bij een les betrekken. Alle tips en voorbeelden hebben mij zeker geholpen. ”
  Dhr. Ir. D.R. Mastbergen (Deltares)
  “Het programma was wat mij betreft wat kort, maar ik ben zeker heel anders naar mijn eigen presentaties en die van anderen gaan kijken. En zelfs heel ervaren docenten bleken nog iets te kunnen leren door naar elkaar te kijken!”
  Dhr. Ing. R.C.J. Schijf (Schijf-WVB BV Ingenieursbureau)
  “Als technisch specialist heb je de neiging om vooral te zenden. Maar lesgeven is iets anders dan een presentatie geven. In deze cursus heb ik werkvormen geleerd om mijn gehoor actief te betrekken bij de stof om zo het leereffect en de impact te verhogen.”
  Dhr. Ing. R.G. van Workum (Ruud van Workum Stedelijke Ontwikkeling bv)