Tijdens de cursus leer je de verschillende reactortypen kennen, hoe je ze optimaal inzet en welke ontwikkelingen er zijn in reactor ontwerp en toepassing.
De chemische reactor vormt het hart van de meeste chemische processen. Het ontwerp en de werking bepalen vaak het succes of falen van het hele proces. In het totale proces worden grondstoffen bij de juiste temperatuur, druk en concentraties aan de chemische reactor geleverd. Het is het essentiële onderdeel waarin de voeding wordt omgezet in de gewenste producten en de plek in het proces waar de meeste waarde wordt toegevoegd: lagere waarden worden omgezet in producten met een hogere waarde.
Veel chemische reactoren kunnen worden gemodelleerd met behulp van drie belangrijke reactorarchetypen: batch-, continu geroerde tank-, en plug-flowreactoren. Op grond van hun ontwerp en de typische bedrijfsomstandigheden kunnen veel complexe chemische reactoren goed worden benaderd door deze drie eenvoudige reactortypen.
De materiaal- en energiebalansen van deze drie reactoren zijn sets van eerste-orde, niet-lineaire gewone differentiaalvergelijkingen (ODE’s) of niet-lineaire algebraïsche vergelijkingen, of in sommige situaties differentiële algebraïsche vergelijkingen (DAE’s). De grote vereenvoudiging die standaardpraktijk is geworden in de inleidende teksten over reactorontwerp is het verwaarlozen van de momentumbalans en een zorgvuldige behandeling van het vloeistofstroompatroon in de reactor. Concentratie, temperatuur en druk zijn daarom de gebruikelijke afhankelijke variabelen die worden opgelost als functies van tijd of afstand langs de reactor als de onafhankelijke variabele.
Tijdens de cursus:
Bedoeld voor
De cursus is bedoeld voor ingenieurs, technologen, ontwerpers met een chemische, proces- technologische of mechanische achtergrond op bachelor- of masterniveau.
Binnen het programma kun je nog zes andere cursussen volgen. Bekijk ze allemaal op de pagina Chemische technologie.
Hieronder vind je een overzicht van de beschikbare data en locaties. Je kunt direct inschrijven door op de button ‘Inschrijven’ te klikken.
Zijn er meerdere medewerkers geïnteresseerd in dezelfde cursus, wil je met het hele team kennis verrijken of de eigen praktijk centraal stellen? Dan kan een incompany cursus interessant zijn. We denken graag met je mee over de mogelijkheden. PAOTM heeft ruime ervaring in het organiseren van incompany cursus in veel technische velden voor een breed scala aan bedrijven. Je kunt ervoor kiezen een bestaande cursus incompany te laten organiseren voor meerdere medewerkers. Heb je echter een specifiek organisatie- of afdelingsvraagstuk, dan kunnen we ook een unieke cursus samenstellen. Voor elk maatwerkverzoek gaan we in ons netwerk bij universiteiten, kennisinstituten en het bedrijfsleven op zoek naar de juiste docenten die jullie team van de gewenste kennis kunnen voorzien. Aan de hand van jullie opleidingsvraag, leerbehoeften en organisatiedoelen stellen we vervolgens een cursus samen.
Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact op met één van onze programmamanagers of vul het formulier hieronder in. We doen je graag een passend aanbod.
"*" geeft vereiste velden aan
Wil je graag een compleet overzicht van al onze cursussen en opleidingen? Download dan de digitale studiegids!
Er is nog geen startdatum bekend. Geen zorgen, je kunt je nu inschrijven op onze interesselijst. We informeren je direct zodra er een nieuwe datum is gepland.
In onze nieuwsbrief informeren we je maandelijks per e-mail over cursussen, opleidingen, nieuws en ontwikkelingen in de verschillende vakgebieden van PAOTM. Kies daarbij zelf over welke onderwerpen je informatie wilt ontvangen!
In de studiegids staan, naast het cursusaanbod, ook de thema’s die we komend jaar verder gaan ontwikkelen. Wil je een compleet overzicht van onze cursussen en opleidingen in jouw vakgebied(en)? Vraag de Studiegids aan en ontvang hem digitaal.