Chemische Technologie – Reactorkunde

€ 845 excl. btw
1 dag
Cursus
Engels

Tijdens de cursus leer je de verschillende reactortypen kennen, hoe je ze optimaal inzet en welke ontwikkelingen er zijn in reactor ontwerp en toepassing.

Reactiekinetiek, reactormodellering, validatie en intensivering

De chemische reactor vormt het hart van de meeste chemische processen. Het ontwerp en de werking bepalen vaak het succes of falen van het hele proces. In het totale proces worden grondstoffen bij de juiste temperatuur, druk en concentraties aan de chemische reactor geleverd. Het is het essentiële onderdeel waarin de voeding wordt omgezet in de gewenste producten en de plek in het proces waar de meeste waarde wordt toegevoegd: lagere waarden worden omgezet in producten met een hogere waarde.

Veel chemische reactoren kunnen worden gemodelleerd met behulp van drie belangrijke reactorarchetypen: batch-, continu geroerde tank-, en plug-flowreactoren. Op grond van hun ontwerp en de typische bedrijfsomstandigheden kunnen veel complexe chemische reactoren goed worden benaderd door deze drie eenvoudige reactortypen.

De materiaal- en energiebalansen van deze drie reactoren zijn sets van eerste-orde, niet-lineaire gewone differentiaalvergelijkingen (ODE’s) of niet-lineaire algebraïsche vergelijkingen, of in sommige situaties differentiële algebraïsche vergelijkingen (DAE’s). De grote vereenvoudiging die standaardpraktijk is geworden in de inleidende teksten over reactorontwerp is het verwaarlozen van de momentumbalans en een zorgvuldige behandeling van het vloeistofstroompatroon in de reactor. Concentratie, temperatuur en druk zijn daarom de gebruikelijke afhankelijke variabelen die worden opgelost als functies van tijd of afstand langs de reactor als de onafhankelijke variabele.

Het ontwerp en de werking van een chemische reactor optimaal inzetten

Tijdens de cursus:

 • Krijg je een overzicht van de verschillende reactiemechanismen
 • Wordt een diverse reeks reactortypes behandeld
 • Wordt optimalisatie van reactie en reactortype toegewezen
 • Komen de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van reactorontwerp en -toepassing aan bod
 • Krijg je inzicht in de invloed van een goed reactorontwerp op het product en de conversie
 • Leer je wat de belangrijke factoren zijn die het proces beïnvloeden
 • Krijg je een overzicht van beschikbare typen reactoren
 • Leer je hoe je bestaande processen kunt optimaliseren

Bedoeld voor
De cursus is bedoeld voor ingenieurs, technologen, ontwerpers met een chemische, proces- technologische of mechanische achtergrond op bachelor- of masterniveau.

Binnen het programma kun je nog zes andere cursussen volgen. Bekijk ze allemaal op de pagina Chemische technologie.

Cursusleider

drs. ir. Johan Krop

PAOTM wordt gemiddeld beoordeeld met een

8,3

Programmamanager

Waarom PAOTM

 • De nieuwste postacademische kennis en kunde
 • Toegespitst op vraagstukken die spelen in een technische omgeving
 • Interactief en direct toepasbaar in de praktijk
 • Topdocenten vanuit wetenschap, onderzoek en bedrijfsleven

Veelgestelde vragen

Geen startdatum bekend

Er is nog geen startdatum bekend. Geen zorgen, je kunt je nu inschrijven op onze interesselijst. We informeren je direct zodra er een nieuwe datum is gepland.

Inschrijven interesselijst
 • "Heel interessant, een goede introductie of opfrisser van je kennis van reactorkunde, met goede docenten en informatie over de nieuwste ontwikkelingen. Erg leuk om deel te nemen en bruikbare kennis opgedaan."
  Cursist
  Bilfinger Tebodin Netherlands BV
 • "Uitstekende cursus om mijn kennis over reactorkunde op te frissen. Erg interessant om nieuwe ontwikkelingen in dit vakgebied te zien."
  Cursist
  Bilfinger Tebodin Netherlands BV
 • "Goede opfrisser. Verhelderend."
  Cursist
  Bilfinger Tebodin Netherlands BV
 • "Het enthousiasme van de cursusleiders beviel me."
  William Martens
  Bilfinger Tebodin Netherlands BV

Onze corporate partners

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

In onze nieuwsbrief informeren we je maandelijks per e-mail over cursussen, opleidingen, nieuws en ontwikkelingen in de verschillende vakgebieden van PAOTM. Kies daarbij zelf over welke onderwerpen je informatie wilt ontvangen!

Schrijf je nu in

Download de studiegids

In de studiegids staan, naast het cursusaanbod, ook de thema’s die we komend jaar verder gaan ontwikkelen. Wil je een compleet overzicht van onze cursussen en opleidingen in jouw vakgebied(en)? Vraag de Studiegids aan en ontvang hem digitaal.