Geologie voor ingenieurs (CGF-G)

€ 2.880 excl. btw
5 dagen
Cursus
3 KE/PE-punten Constructeursregister
Engels

Tijdens deze cursus leer je de basisprincipes van geologie en gesteentemechanica en krijg praktische richtlijnen voor het omgaan met ruimtelijke variabiliteit en onvoorziene bodemomstandigheden voor bodem- en funderingstechniek.

Leer om te gaan met geologische en geotechnische risico’s die cruciaal zijn voor bouwprojecten

Deze cursus benadrukt het belang van grondige grondonderzoeken en effectief risicobeheer op basis van de geologische geschiedenis van de locatie. Begrijp hoe geotechnische kenmerken van de locatie worden gevormd door deze geschiedenis, wat van invloed is op het succes van bouwprojecten. Ontdek praktische inzichten voor het ontwerpen van funderingen in complexe geologische omgevingen, waarbij de basisprincipes van geologie en gesteentemechanica worden behandeld. Verwerf vaardigheden om te navigeren door ruimtelijke variabiliteit en onverwachte bodemomstandigheden in grond- en funderingstechniek. Onderwezen door ervaren specialisten, maakt deze cursus deel uit van de CGF-cursussen van KIVI, die praktische kennis bieden voor het beheren van bouwprojecten in uiteenlopende geologische scenario’s.

Module 1. Inleiding tot geologie en geologie van Nederland (2 dagen)

Verken fundamentele geologische concepten, zowel op grote als kleine schaal, met een focus op afzettingsmilieus en oppervlakteprocessen.

Module 1 legt de nadruk op de “totale geologie” benadering, waarbij de diepgaande invloed van de geologische geschiedenis op gebouwde omgevingen wordt benadrukt. Verkrijg inzicht in het identificeren van risico’s, optimalisatie van grondonderzoeken en het construeren van geotechnische modellen op basis van verwachte geologische omstandigheden. Duik in de ondiepe en diepere geologie van Nederland, waarbij geologische formaties van het Carboon tot het Holoceen worden behandeld. Er wordt speciale aandacht besteed aan de Pleistocene en Holoceengeologie vanwege het belang ervan voor de ingenieurspraktijk in Nederland.

Module 2. Kenmerken van gesteenten en technisch-geologisch ontwerp (2 dagen)

Module 2 behandelt het onderscheid tussen gesteentemateriaal en massa-gedrag, principes van gesteentemechanica, en concepten van grondmassagedrag. Deelnemers leren technieken voor het testen van monsters, in-situ testen en methodologieën voor het classificeren van grondgedrag. Praktische sessies omvatten diverse laboratoriumtests in het Soil and Rock Laboratory van de TU-Delft. Onderwerpen omvatten ook het ontwerpen van locatieonderzoeken en het aanpakken van ruimtelijke onzekerheid. Er wordt speciale aandacht besteed aan het gebruik van digitale platforms voor geologische en geotechnische informatie in Nederland, met praktische oefeningen en nadruk op geofysische onderzoekstechnieken. Module 2 behandelt ook het ontwerpen met geologische expertise, waarbij specifieke ontwerpaspecten worden benadrukt waarbij geologische kennis cruciaal is.

Vereiste: Aantoonbaar geologie-onderwijs of het Certificaat van Module 1.

Module 3. Technisch-geologisch veldwerk in België (1 overnachting + 1 dag)

Een eendaags technisch-geologisch veldwerkbezoek aan de Belgische Ardennen om het begrip van gesteentemassa’s en geologische structuren te verbeteren. Leer hoe u verschillende gesteentetypes in het veld herkent en oefen met het identificeren van structurele geologische structuren en verwering. Deze praktijkervaring zal uw begrip van de geologie versterken en u helpen deze vaardigheden toe te passen in echte technische scenario’s.

Vereiste: Certificaat van Module 2

Het belang van geologie

Tijdens deze cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Het belang van de totale geologische geschiedenis en de ontwikkeling van een geologisch model als basis voor locatie-evaluatie, grondonderzoek en funderingstechniek.
 • Gesteentemechanica: de overeenkomsten en verschillen met de grondmechanica, bekeken vanuit technisch oogpunt.
 • Classificatie van gesteente en rotsmassa’s en het gebruik van specifieke laboratoriumtests om de gesteente-eigenschappen te karakteriseren.
 • Hoe ruimtelijke variabiliteit en grondonderzoek in verschillende geologische omgevingen te benaderen.
 • De deelnemers doen praktijkervaring op met het testen van stenen en werken casestudies uit.
 • Veldbezoek in de Belgische Ardennen.

Bedoeld voor

Module 1 is gericht op geotechnische, constructieve en geohydrologische ingenieurs die expertise zoeken op het gebied van geologische overwegingen voor technische toepassingen.

Module 2 en 3 zijn gericht op geologen, geotechnische, constructieve en geohydrologische ingenieurs die praktische vaardigheden willen ontwikkelen in technieken voor locatieonderzoek en geotechnische analyse voor technische projecten met een sterke geologische component.

Module 1 en 2 kunnen los gevolgd worden.

Deze cursus wordt in het Engels gegeven.

In samenwerking met KIVI (Koninklijk Instituut van Ingenieurs).

Cursusleiders

 • ir. Joost van der Schrier

  Royal HaskoningDHV
 • dr. ir. Siefko Slob

  Cohere Consultants

Deze cursus wordt beoordeeld met een

8,4

Programmamanager

Waarom PAOTM

 • De nieuwste postacademische kennis en kunde
 • Toegespitst op vraagstukken die spelen in een technische omgeving
 • Interactief en direct toepasbaar in de praktijk
 • Topdocenten vanuit wetenschap, onderzoek en bedrijfsleven

Veelgestelde vragen

Eerstvolgende data

Geologie voor ingenieurs (CGF-G)

Startdatum: 11 september 2024
Locatie: Amersfoort
Prijs: € 2.880 excl. btw
Inschrijven

CGF-G Module 1

Startdatum: 11 september 2024
Locatie: Amersfoort
Prijs: € 1.380 excl. btw
Inschrijven

CGF-G Module 2

Startdatum: 2 oktober 2024
Locatie: Delft
Prijs: € 1.380 excl. btw
Inschrijven

CGF-G Module 2+3

Startdatum: 2 oktober 2024
Locatie: Delft
Prijs: € 2.080 excl. btw
Inschrijven

Staat je gewenste datum er niet tussen?

Schrijf je in voor de interesselijst. We informeren je zodra een nieuwe datum is gepland.

Inschrijven interesselijst
 • "Leuke insight in geologie, analyses, overwegingen en aandachtspunten voor het geotechnisch ontwerp."
  Peter Brandenburg
  Van Oord Dredging and Marine Constractors
 • "Leerzaam, een goede uitbreiding op de kennis in de geotechniek die ik al had. Hopelijk kan ik het ook nog in de praktijk gebruiken (toepasbaarheid ligt niet aan de cursus zelf)."
  Cursist werkzaam bij een ingenieursbureau
 • "Interessante cursus die mij een goed beeld heeft gegeven over een onderwerp waar bij nog wat kennis ontbrak."
  Cursist is werkzaam bij een bedrijf wat zich bezig houdt met geo-data en bodemonderzoek.

Onze corporate partners

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

In onze nieuwsbrief informeren we je maandelijks per e-mail over cursussen, opleidingen, nieuws en ontwikkelingen in de verschillende vakgebieden van PAOTM. Kies daarbij zelf over welke onderwerpen je informatie wilt ontvangen!

Schrijf je nu in

Download de studiegids

In de studiegids staan, naast het cursusaanbod, ook de thema’s die we komend jaar verder gaan ontwikkelen. Wil je een compleet overzicht van onze cursussen en opleidingen in jouw vakgebied(en)? Vraag de Studiegids aan en ontvang hem digitaal.