Cursus

Sproeidrogen

De instapcursus

In de industrie wordt sproeidrogen al bijna 100 jaar toegepast. Het aantal sproeidrogers is gedurende de afgelopen decennia sterk toegenomen. De redenen hiervoor zijn de mogelijkheid een vloeistof of suspensie direct in een droog poeder om te zetten en de eigenschappen van het aldus verkregen poeder te reguleren. Op dit moment zijn er wereldwijd meer dan 20.000 sproeidrogers bij de industrie in gebruik voor de productie van o.a. melkpoeder, poederkoffie, keramische poeders, wasmiddelen, katalysatoren en geneesmiddelen.
Het installeren van een sproeidroger vergt een grote investering en de energiekosten van de processtap zijn hoog. Het is dus van groot belang die stap zo economisch mogelijk uit te voeren, terwijl toch de gewenste poedereigenschappen worden verkregen.

Deze cursus focust op typen sproeidrogers, typen verstuivers, de deeltjesgrootte, de hoofdafmetingen, de procesbeheersing en de samenhang tussen de bedrijfsomstandigheden en de productkwaliteit. De docenten zijn zowel uit de chemische industrie als uit de voedingsmiddelenindustrie afkomstig en hebben een jarenlange ervaring met deze processtap.

Bij het volgen van de cursus ontvangt u het boek Drying in the Process Industry van C.M. van 't Land (Wiley, Hoboken, NJ, U.S.A., 2012).

Resultaat

De cursus biedt een overzicht van de unit operation sproeidrogen. Daaronder valt het vaststellen van de hoofdafmetingen en de energiebehoefte van sproeidrogers en het verband tussen bedrijfsomstandigheden en producteigenschappen. De stof wordt aan de hand van praktijkvoorbeelden verduidelijkt. Na het volgen van de cursus bent u in staat semi-technische proeven te begeleiden en een sproeidroger met randapparatuur te kiezen en te dimensioneren.

Bedoeld voor

U bent researchmedewerker, procestechnoloog, procesingenieur of productiemanager met een academische - of HBO-achtergrond en u bent werkzaam in de voedingsmiddelen-, farmaceutische - of procesindustrie danwel bij een ingenieursbureau.

Deel deze pagina

 • Informatie
  Cursusleider(s): Dhr. Ir. C.M. van 't Land (Van 't Land Processing)
  Cursusdata: 2 en 3 april 2019
  Locatie: Amersfoort
  Prijs: € 1.565,00 excl. btw
 • Programma

  Dag 1

  Introductie, inleiding
  Convectief drogen algemeen (kennisbasis en economische overwegingen)
  Sproeidrogen
  Deeltjesgroottebeheersing
  Procesregeling en procesveiligheid
  Productkwaliteit
  Case study

  Dag 2

  Productafscheiding
  Sproeidrogen van geconcentreerde melk (docent S. Brugge, voorheen FrieslandCampina)
  Sproeidrogen in het laboratorium (docent Ing. G. Schuurmans, Büchi Labortechnik)
  Vochtmeting
  Sproeidrogen van katalysatoren en andere toepassingen
  Recente ontwikkelingen
  Evaluatie en afsluiting

   

 • Reviews
  Deze cursus wordt beoordeeld met een 8,3
  “Voor een opstapcursus prima van inhoud.”
  cursist van Friesland Campina Domo BV
  “Prettig: veel praktijkvoorbeelden, erg fijn!”
  cursist van Akzo Nobel Industrial Chemicals BV