Grondgedrag (CGF-M)

€ 1.500 excl. btw
4 dagen
Cursus

Tijdens deze cursus ga je dieper in op het geotechnisch gedrag van grond met het zelf uitvoeren van simpele, snelle experimentjes op diverse grondsoorten als uitgangspunt.

Handen aan de grond

De Masterclass Grondgedrag is een aanvulling op de cursussen Grondmechanica en Funderingstechniek (CGF-1 en CGF-2) en gaat dieper in op het geotechnisch gedrag van grond. De opleiding staat onder auspiciën van het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI), de beroepsvereniging van ingenieurs en techniekstudenten. Waar CGF-1 en CGF-2 theoretische opleidingen zijn, is de CGF-Masterclass Grondgedrag zeer praktisch van aard. Het zelf uitvoeren van simpele, snelle experimentjes op diverse grondsoorten vormt daarbij het uitgangspunt.

In de geotechniek staat het bouwmateriaal grond centraal, met name het zogenoemde fysisch-mechanisch gedrag van grond: kan de grond een bepaalde belasting dragen en zo ja, hoeveel vervorming laat hij daarbij zien? Dit gedrag is van cruciaal belang voor de voorbereiding, het ontwerp, de uitvoering en de verdere levensduur van projecten in de GWW-sector. Een goed “gevoel” voor de eigenschappen van dit materiaal is daarbij een eerste vereiste. De Masterclass Grondgedrag is een unieke combinatie van grondbeproeving, analyse en discussie van de proefuitkomsten en praktisch-theoretische kennisoverdracht.

Grondgedrag is een cruciaal aspect van de geotechniek; bekend is dat 50% van de faalkosten bij bouwprojecten grond-gerelateerd zijn. Dat het daarbij gaat om aanzienlijke bedragen blijkt uit het feit dat deze faalkosten regelmatig de landelijke media halen. De risico’s, verbonden aan GWW-projecten kunnen worden teruggedrongen door een beter begrip van het grondgedrag. Het beter kunnen inschatten van het realiteitsgehalte van resultaten uit berekeningen (op basis van het in deze cursus aangeleerde gevoel voor grondeigenschappen) vormt daarin een belangrijke stap.

Handen aan de grond in CGF-M

Tijdens de Masterclass:

 • kom je letterlijk in contact met veel relevante Nederlandse grondsoorten;
 • voer je met behulp van gewone huishoudelijke meetinstrumenten een groot aantal snelle, eenvoudige en elementaire proefjes uit op zand- en kleimonsters;
 • wissel je uitvoerig van gedachten over de proefresultaten en over de fysisch-mechanische achtergronden en geotechnische consequenties van het waargenomen gedrag;
 • krijg je inzicht in de verschillen tussen Nederlandse en buitenlandse geotechnische normen en standaarden;
 • wordt je gevoel voor het geotechnisch gedrag van grond sterk ontwikkeld.

Bedoeld voor

De Masterclass is bestemd voor alle professionals die in hun werk betrokken zijn bij het bouwen op de grond, in de grond of met de grond. Deze Masterclass vormt zowel voor ervaren als minder ervaren technici van uiteenlopende disciplines een bijzondere en nuttige ervaring. Het programma kan voorafgaand aan, als vervolg op of zelfs los van de cursussen CGF-1 en CGF-2 worden gevolgd.

In samenwerking met KIVI (Koninklijk Instituut van Ingenieurs).

Bekijk in de video wat docenten en deelnemers vertellen over de Masterclass Grondgedrag:

Cursusleiders

 • ir. Joost Breedeveld

  Deltares
 • ing. Huub de Bruijn

  Deltares
 • drs. Paul Schaminée

Deze cursus wordt beoordeeld met een

8,0

Programmamanager

Waarom PAOTM

 • De nieuwste postacademische kennis en kunde
 • Toegespitst op vraagstukken die spelen in een technische omgeving
 • Interactief en direct toepasbaar in de praktijk
 • Topdocenten vanuit wetenschap, onderzoek en bedrijfsleven

Veelgestelde vragen

Eerstvolgende data

Masterclass grondgedrag (CGF-M)

Startdatum: 5 november 2024
Locatie: Delft
Prijs: € 1.500 excl. btw
Inschrijven

Staat je gewenste datum er niet tussen?

Schrijf je in voor de interesselijst. We informeren je zodra een nieuwe datum is gepland.

Inschrijven interesselijst
 • "Een leerzame en goed georganiseerde (opfris)cursus, waarbij aspecten die grondgedrag domineren worden benadrukt d.m.v. een gezonde afwisseling tussen theorie en praktijk."
  Daniel Dobrovinski
  BAM Infraconsult BV
 • "Behoorlijk uitgebreide cursus waarin ik nog meer geleerd heb over het gedrag van verschillende soorten grond. Ook aandacht voor de praktijk."
  Arend Pool
  Fugro Geoservices BV
 • "De cursus heeft een goed inzicht gegeven in de eigenschappen van grond i.r.t. watergehalte en welke correlaties er onderling zijn in de eigenschappen."
  Cursist werkzaam bij een ingenieursbureau
 • "Mooie balans tussen theorie en praktijk. Het doen van labproefjes maakt het erg leuk."
  Cursist
  BAM Infra Funderingstechnieken
 • "Ik heb echt genoten van de cursus en vond het verhelderend."
  Siavash Honardar
  Van oord Dredging and Marine Contractors
 • "De afwisseling van theorie en praktijk is erg sterk. Daarmee heb je een link met wat er in de theorie besproken wordt."
  Cursist
  Deltares
 • "Zeer leerzaam: het materiaal grond een stuk beter leren kennen."
  Jasper van Gils
  G.J.M. Bouwadvies BV
 • "Leuk en interactief, met docenten die gevoel voor humor hebben."
  Cursist
  Hektec BV
 • "Een hele goede aanvulling op mijn reeds aanwezige theoretische kennis."
  Cursist
  Van Oord Dredging and Marine Contracto
 • "Zeer positief. Goed interactief, enthousiaste docenten die hun praktijkervaringen graag uitdragen."
  Falco van Dijck
  VolkerInfra BV

Onze corporate partners

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

In onze nieuwsbrief informeren we je maandelijks per e-mail over cursussen, opleidingen, nieuws en ontwikkelingen in de verschillende vakgebieden van PAOTM. Kies daarbij zelf over welke onderwerpen je informatie wilt ontvangen!

Schrijf je nu in

Download de studiegids

In de studiegids staan, naast het cursusaanbod, ook de thema’s die we komend jaar verder gaan ontwikkelen. Wil je een compleet overzicht van onze cursussen en opleidingen in jouw vakgebied(en)? Vraag de Studiegids aan en ontvang hem digitaal.