Cursus

Chemische technologie - Reactorkunde

Het ontwerp en de werking van een chemische reactor optimaal inzetten

In de chemie vormt de chemische reactor het hart van de meeste chemische processen. Het ontwerp en de werking van de reactor bepalen vaak het succes of falen van het hele proces. In het totale proces worden grondstoffen bij de juiste temperatuur, druk en concentraties van soorten aan de chemische reactor geleverd. De chemische reactor is dat essentiële onderdeel waarin de voeding wordt omgezet in de gewenste producten. De chemische reactor is de plek in het proces waar de meeste waarde wordt toegevoegd: minderwaardige voedingen worden omgezet in hoogwaardigere producten.

Veel chemische reactoren kunnen worden gemodelleerd met behulp van drie hoofdreactorarchetypen: batchreactoren, continu geroerde tank- en plugstroomreactoren. Vanwege hun ontwerp en de typische bedrijfsomstandigheden kunnen veel complexe chemische reactoren goed worden benaderd door deze drie eenvoudige reactortypen. De materiaal- en energiebalansen van deze drie reactoren zijn sets van eerste-orde, niet-lineaire gewone differentiaalvergelijkingen (ODE's) of niet-lineaire algebraïsche vergelijkingen, of in sommige situaties, differentiële algebraïsche vergelijkingen (DAE's).

De grote vereenvoudiging die standaardpraktijk is geworden in inleidende reactorontwerpteksten, is het verwaarlozen van de momentumbalans en een zorgvuldige behandeling van het vloeistofstroompatroon in de reactor. Concentratie, temperatuur en druk zijn daarom de gebruikelijke afhankelijke variabelen die worden opgelost als functies van tijd of afstand langs de reactor als de onafhankelijke variabele.

Tijdens de cursus:

 • Wordt een overzicht geboden van verschillende reactiemechanismen;
 • Wordt een diverse reeks reactortypes behandeld;
 • Wordt optimalisatie van reactie en reactortype toegewezen;
 • Komen de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van Reactor Design en Application aan bod.


Doel
Een fundamenteel begrip van reactietechniek ontwikkelen:
Dit doel wordt bereikt door reactietechnische problemen op te lossen door middel van redeneren.

Na de cursus:

 • Begrijp je de invloed van een goed reactorontwerp op het product en de conversie;
 • Weet je wat de belangrijke factoren zijn die het proces beïnvloeden;
 • Heb je een overzicht van beschikbare typen reactoren;
 • Kun je bestaande processen optimaliseren.
   

Interesse in aanpalende cursussen? Bekijk hier ons aanbod cursussen in Chemische technologie

Deel deze pagina

 • Informatie
  Taal
  Dit programma wordt in het Engels gegeven.
 • Reviews
  Deze cursus wordt beoordeeld met een 7,8
  “Heel interessant, een goede introductie of opfrisser van je kennis van reactorkunde, met goede docenten en informatie over de nieuwste ontwikkelingen. Erg leuk om deel te nemen en bruikbare kennis opgedaan.”
  incompany deelnemers Bilfinger Tebodin Netherlands BV