Cursus

Polymeer composieten - incompany training

Module 5 Polymeerchemie en -technologie

Deze cursus is ontwikkeld voor medewerkers die betrokken zijn bij de keuze en de toepassing van polymeren of te maken hebben met het ontwerp en de fabricage van kunststof producten, maar niet tot polymeertechnoloog zijn opgeleid. De cursus kan ook dienen voor het opfrissen van weggezakte kennis op dit gebied.

Waarom is er belangstelling voor het mengen van polymeren? Al snel komt vezelversterking van plastics in beeld en worden composieten in de basis behandeld.

Onderwerpen die centraal staan:

 • Overzicht van de meest gebruikelijke combinaties polymeer-vezel en het begrip biogehalte wordt toegelicht.
 • Hoe wordt een composiet opgebouwd en waarom? De relatie wordt gelegd tussen de combinatie polymeer-vezel en de mechanische eigenschappen in de toepassing.
 • Hoe stabiel is de polymeer-vezel hechting? Wat gebeurt er met de eigenschappen van het composiet onder bepaalde omstandigheden zoals vocht of invloed van UV? Wat is de invloed van het polymeer op het geheel?
 • Valkuilen in het gebruik van modellen.

Bedoeld voor

Je bent betrokken bij de keuze en de toepassing van polymeren en/of met het ontwerp en de fabricage van kunststof producten. Je hebt een hbo-opleiding chemie, chemische technologie of werktuigbouwkunde. 

Overige modules

De cursus bestaat uit vijf modules, waarbij de eerste drie de basis vormen. De twee laatste modules bespreken de stap van polymeren naar kunststof. De losse onderwerpen zijn apart te volgen of je kunt er een aantal combineren. De gehele serie is geschikt als brede oriëntatie op de wereld van polymeerchemie en -technologie.

Ga naar de overzichtspagina polymeerchemie en -technologie.

 

Deel deze pagina

 • Reviews
  Deze cursus wordt beoordeeld met een 7,0
  “Interessant, diep in het onderwerp.”
  Cursist van Brush HMA BV
  “Uiterst interessante cursus. Hoog niveau van chemische voorkennis benodigd.”
  Cursist van Dutch Thermoplastic Components BV