Menu
Cursus
cursussen | aquatisch-ecologische-systeemanalyse Print deze pagina

Aquatisch ecologische systeemanalyse

Toepassing ecologische sleutelfactoren

De Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) vraagt van waterbeheerders om doelen voor de waterkwaliteit te formuleren die recht doen aan wat er ecologisch mogelijk is. Dit is geen eenvoudige zaak: het watersysteem is complex en kent vele interacties. Het uitvoeren van een aquatisch ecologische systeemanalyse helpt bij het verkrijgen van dit begrip. 

In deze cursus leert u zelf een systeemanalyse te doen door toepassing van Ecologische Sleutelfactoren, een nieuwe methodiek ontwikkeld bij STOWA door onder meer de docenten van deze cursus. Bij deze methode worden alle stappen doorlopen van de analyse van gegevens tot een concreet advies. Dit kan u helpen bij de invulling van het derde Stroomgebiedbeheerplan voor de KRW.

De cursus is persoonlijk van opzet. Het uitwerken van de case staat centraal en er is veel ruimte voor individuele verdieping. De docenten hebben veel ervaring met de verschillende aspecten van ecologische systeemanalyses. 

Systeemanalyse leren toepassen

Door het volgen van deze cursus heeft u:

 • inzicht in het hydrologisch en ecologisch functioneren van aquatische ecosystemen;
 • kennis van de belangrijkste processen die spelen in aquatische ecosystemen;
 • ervaring opgedaan met het opstellen van een waterbalans, het bepalen van belastingen en kritische belastingen, het analyseren van het lichtklimaat en het beoordelen van de rol van de bodem;
 • en bent u in staat om zelf een systeemanalyse uit te voeren op basis van Ecologische Sleutelfactoren. 

Bedoeld voor

Beleidsmakers en ecologen bij waterschappen en adviesbureaus die te maken hebben met ecologische beoordeling van waterlichamen en het opstellen van maatregelpakketten.

 • Cursusleiders
  Drs.ing S.A. Schep
  Witteveen+Bos
  "Na deze cursus kunt u zelf aan de slag met de aquatisch ecologische systeemanalyse door toepassing van de Ecologische Sleutelfactoren."
 • Gerelateerde cursussen
 • InCompany
  Aanvraag cursus incompany of op aanvraag
  *
  *
  *
  *
  *
  *