Werken in complexe bouwopgaven

Masterclass

In deze serie van vier masterclasses bespreken wij telkens een complex project met een specifiek thema, waarbij direct betrokkenen je meenemen in het project en je inzicht krijgt in de opgetreden problemen en oplossingen.

Vier masterclasses met ‘peers’ over het management van complexe projecten

Het succesvol managen van complexe projecten vergt meer dan het managen van een regulier project. Hoe manage je complexe projecten? Is dat een vak apart ten opzichte van reguliere projecten? Wat komt er allemaal bij kijken en wat moet je vooral anders doen?

Dat bespreken Tufail Ghauharali en Jaap de Koning tijdens deze serie van vier masterclasses samen met topspecialisten uit de sector én de deelnemers zelf. Telkens komt een complex project aan de orde waarin verschillende aspecten naar voren komen waardoor het project het stempel ‘complex’ mag dragen. Per project zullen zowel opdrachtgever als opdrachtnemer je meenemen in het project en krijg je inzicht in de opgetreden problemen en oplossingen.

Complexe projecten hebben vaak een lange doorlooptijd, een zeer complexe scope, of enorm veel betrokken stakeholders. Daarnaast is veelal het eindresultaat vooraf nog niet scherp te definiëren, omdat dat zich ontwikkelt gedurende het project. Complexe projecten kenmerken zich ook door opdeling in en onderlinge samenhang van een grote hoeveelheid subprojecten, die elk verschillend zijn van aard. Je hebt eigenlijk vaker te maken met procesproblematiek dan de projectuitdagingen.

Complexe projecten succesvol managen vergt een andere aanpak

In elke bijeenkomst staat één thema centraal dat wordt toegelicht aan de hand van een project. Topspecialisten uit de sector gaat samen met de deelnemers in gesprek over de complexiteit van het project, de aanpak en de lessons learned. De vier gekozen thema’s zijn:

 • Governance, belangen en externe financiering (Marker Wadden)
 • Programmatische aanpak van complexe projecten in de praktijk (Bruggen en Kademuren Amsterdam)
 • Samenwerkingscontracten (EMA te Amsterdam)
 • Contractmanagement en NEC4 (diverse projecten)

Bedoeld voor

De masterclasses zijn bedoeld voor ervaren projectmanagers en projectleiders. Input van de deelnemers is een vereiste; we streven naar een gesprek op niveau met gelijkgestemden – peers – om van elkaar te leren.

Cursusleiders

Deze masterclasses worden georganiseerd onder leiding van dhr. ir. Tufail Ghauharali (Akida BV) en dhr. drs. ing. Jaap de Koning (Witteveen+Bos). Beiden hebben geruime ervaring op het gebied van contractmanagement en het managen van complexe projecten.

Cursusleiders

 • ir. Tufail Ghauharali

  Akida BV
 • drs. ing. Jaap de Koning

  Witteveen+Bos

Deze cursus wordt beoordeeld met een

7,4

Programmamanager

Waarom PAOTM

 • De nieuwste postacademische kennis en kunde
 • Toegespitst op vraagstukken die spelen in een technische omgeving
 • Interactief en direct toepasbaar in de praktijk
 • Topdocenten vanuit wetenschap, onderzoek en bedrijfsleven

Veelgestelde vragen

Geen startdatum bekend

Er is nog geen startdatum bekend. Geen zorgen, je kunt je nu inschrijven op onze interesselijst. We informeren je direct zodra er een nieuwe datum is gepland.

Inschrijven interesselijst
 • "Een waardevolle masterclass, zowel qua inhoud als qua netwerkontwikkeling. Goede combi van theorie en een project op elke dag. Niveau en kwaliteit van de sprekers waren eveneens goed."
  Edwin Boonstoppel
  Quadraat Projectmanagement
 • "Inspirerende ervaringen uit de praktijk (EMA, Markerwadden)."
  Cursist werkzaam bij een bouwbedrijf
 • "Zeer interessant. Zo interessant dat er nog een extra dag bij gekund had."
  Cursist werkzaam bij een havenbedrijf
 • "Leuk en verschillend qua aanpak van de presentatoren."
  Stijn Hogenkamp
  Dura Vermeer Groep
 • "Leerzaam, inspirerend, ik had nog wel 4 avonden bij willen wonen."
  Jeroen Mathyssen
  Balance
 • "Leuk om dit te ervaren met collega's van zowel opdrachtgever als opdrachtnemers kant."
  Johan de Ruiter
  Dura Vermeer Groep

Onze corporate partners

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

In onze nieuwsbrief informeren we je maandelijks per e-mail over cursussen, opleidingen, nieuws en ontwikkelingen in de verschillende vakgebieden van PAOTM. Kies daarbij zelf over welke onderwerpen je informatie wilt ontvangen!

Schrijf je nu in

Download de studiegids

In de studiegids staan, naast het cursusaanbod, ook de thema’s die we komend jaar verder gaan ontwikkelen. Wil je een compleet overzicht van onze cursussen en opleidingen in jouw vakgebied(en)? Vraag de Studiegids aan en ontvang hem digitaal.