Train de trainer voor de ingenieur

1 dag
Cursus

Tijdens deze cursus leer je hoe je je didactische vaardigheden verbetert als docent en je leert hoe je zorgt dat de essentie van je boodschap daadwerkelijk overkomt bij de deelnemers. Exclusief voor PAOTM-docenten.

Verbeter je didactische kwaliteiten en zorg dat jouw boodschap écht overkomt

Hoe maak je als docent jouw cursus aansprekend, houd je cursisten bij de les, daag je ze uit tot kritische vragen en zorg je voor voldoende interactie? Dat leer je zelf in deze cursus.

Naast inhoudelijke kennis is de wijze waarop je deze kennis overbrengt heel belangrijk. Veel van onze docenten behoren wat betreft kennis en expertise tot de top in hun vakgebied. Echter, voor veel experts zijn leermiddelen en didactiek nog onbekend terrein.

Deze cursus helpt je jouw didactische vaardigheden te verbeteren, zodat de essentie van je boodschap nog beter overkomt bij de deelnemers.

Didactische kwaliteit in de techniek

Na deze training:

 • Ben je op de hoogte van de principes voor activerend onderwijs en kun je aangeven op welke wijze je deze wilt toepassen
 • Heb je inzicht in de verschillende communicatiestijlen van jezelf en cursisten en kun je daaruit conclusies trekken voor de inrichting van jouw cursus
 • Kun je jouw cursus systematisch voorbereiden, waarbij de doelstellingen van de bijeenkomst adequaat zijn vertaald in leeractiviteiten en daarbij passende werkvormen
 • Heb je handvatten om jouw cursus studentgericht uit te voeren

Elke deelnemer krijgt – indien gewenst – didactische / onderwijskundige / communicatieve feedback op een product dat wordt gebruikt tijdens een eigen cursus (bijvoorbeeld opname, powerpoint of studiegids van een cursusdeel).
Daarnaast moeten de deelnemers een intakeformulier invullen. De uitkomsten hiervan worden gebruikt als input voor de cursus.

Bedoeld voor

Je bent werkzaam in de advieswereld, het technisch bedrijfsleven of als onderzoeker aan een academische instelling. Daarnaast geef je (regelmatig) presentaties en/of (delen van) cursussen, maar bent niet opgeleid tot docent. Deze cursus is uitermate geschikt als je je kunt vinden in een van onderstaande punten:

 • Je hebt het gevoel dat er meer te halen valt uit je lessen of trainingen
 • Je wil je trainingsvaardigheden verbeteren
 • Je staat open voor een professionele blik op je lesmethoden

Ben je PAOTM-docent?

Dan kun je de cursus gratis volgen. Geef bij je inschrijving aan dat je PAOTM-docent bent door dit in te vullen in het opmerkingen veld.

Cursusleider

Persoonlijke effectiviteit en leiderschap

Maya de Waal MSc MA

Volans

“Samen bouwen we aan vaardigheden, vertrouwen en impact, waardoor elke deelnemer niet alleen een trainer wordt, maar ook een inspirerende kracht binnen het eigen vakgebied.

Deze cursus wordt beoordeeld met een

8,6

Programmamanager

Waarom PAOTM

 • De nieuwste postacademische kennis en kunde
 • Toegespitst op vraagstukken die spelen in een technische omgeving
 • Interactief en direct toepasbaar in de praktijk
 • Topdocenten vanuit wetenschap, onderzoek en bedrijfsleven

Veelgestelde vragen

Eerstvolgende data

Train de trainer voor de ingenieur

Startdatum: 25 september 2024
Locatie: Delft
Prijs: € 0 excl. btw
Nog enkele plaatsen
Inschrijven

Staat je gewenste datum er niet tussen?

Schrijf je in voor de interesselijst. We informeren je zodra een nieuwe datum is gepland.

Inschrijven interesselijst
 • "Ik kan deze cursus zeker aanbevelen als je wilt weten hoe je mensen kunt enthousiasmeren en actief bij een les betrekken. Alle tips en voorbeelden hebben mij zeker geholpen."
  Dhr. Ir. D.R. Mastbergen
  Deltares
 • "Het programma was wat mij betreft wat kort, maar ik ben zeker heel anders naar mijn eigen presentaties en die van anderen gaan kijken. En zelfs heel ervaren docenten bleken nog iets te kunnen leren door naar elkaar te kijken!"
  Dhr. Ing. R.C.J. Schijf
  Schijf-WVB BV Ingenieursbureau
 • "Als technisch specialist heb je de neiging om vooral te zenden. Maar lesgeven is iets anders dan een presentatie geven. In deze cursus heb ik werkvormen geleerd om mijn gehoor actief te betrekken bij de stof om zo het leereffect en de impact te verhogen."
  Dhr. Ing. R.G. van Workum
  Ruud van Workum Stedelijke Ontwikkeling bv
 • "De wijze waarop de cursus gegeven wordt is goed er ontstond veel interactie en dat was een mooie aanvulling op het cursusmateriaal."
  Douwe Boonstra
  Rijkswaterstaat Corporate Dienst
 • "Heel fijn om didactiek met nieuwe tips en trucs te leren. Ga Di-model gelijk gebruiken."
  Richard Ruijtenbeek
  RRR-advice
 • "Leuk om te doen en zeer waardevol voor het verbeteren van mijn vaardigheden als docent."
  Pieter Bas van Luipen
  Peutz BV
 • "Helder, waardevol en meer dan alleen toe te passen op trainingen en cursussen."
  Cors van den Heuvel
  Veiligheid in de praktijk
 • "Echt heel goed. Zelfs mensen die vaker trainingen geven leren iets nieuws. Daarnaast heeft Maya veel tijd en energie gestoken om de training op maat voor deze groep te maken afhankelijk van de intakeformulieren die ze gehad heeft. Complimenten!"
  Anna Oostveen
  Twynstra Gudde
 • "Ontzettend waardevol. Het heeft me het vertrouwen gegeven om een training goed en volledig te kunnen ontwerpen en geven."
  Boris Pulskens
  Twynstra Gudde
 • "Veel interactie, laagdrempelig, erg prettig, goede bruikbare handvatten."
  Rens van Twisk
  Van Twisk Projectmanagement

Onze corporate partners

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

In onze nieuwsbrief informeren we je maandelijks per e-mail over cursussen, opleidingen, nieuws en ontwikkelingen in de verschillende vakgebieden van PAOTM. Kies daarbij zelf over welke onderwerpen je informatie wilt ontvangen!

Schrijf je nu in

Download de studiegids

In de studiegids staan, naast het cursusaanbod, ook de thema’s die we komend jaar verder gaan ontwikkelen. Wil je een compleet overzicht van onze cursussen en opleidingen in jouw vakgebied(en)? Vraag de Studiegids aan en ontvang hem digitaal.