De Unie van Waterschappen volgde recent met een divers gezelschap de incompany training ‘Kaderrichtlijn Water’. Judith van den Bos-Scholtes, senior beleidsadviseur bij de Unie, nam ook deel. Ze vertelt over haar ervaringen en hoe de kennis uit de incompany training de Unie de komende jaren verder helpt.
De Unie van Waterschappen is de belangenorganisatie van alle waterschappen in Nederland. “Wij lobbyen voor de waterschappen in Den Haag en Brussel en zorgen voor uitvoerbaar en betaalbaar beleid en regelgeving,” vertelt Judith. De Unie van Waterschappen vertegenwoordigt de waterschappen in het nationale en internationale speelveld, behartigt de belangen van de waterschappen en stimuleert kennisuitwisseling en samenwerking.. Dit omvat een breed scala aan onderwerpen, van waterbeheer tot duurzaamheid en innovatie. Judith werkt al bijna 21 jaar bij de Unie van Waterschappen en heeft diverse dossiers in portefeuille gehad, variërend van waterveiligheid tot grondwater.
Keuze voor de cursus Kaderrichtlijn Water
De beslissing om de incompany cursus Kaderrichtlijn Water (KRW) te volgen, kwam voort uit de behoefte om de kennis binnen de organisatie op te frissen en te verdiepen. De kennis is nodig vanwege de naderende deadline van december 2027, wanneer alle EU-lidstaten moeten voldoen aan de doelen die de KRW stelt, en de huidige tussenevaluatie door het Rijk. “De politieke dynamiek in Den Haag kan de prioriteiten beïnvloeden, en wij moeten voorbereid zijn op eventuele veranderingen,” vertelt Judith. De cursus bood alle betrokken collega’s, van beleidsadviseurs tot lobbyisten, de kans op dezelfde lijn te komen en hen te voorzien van de nieuwste inzichten en ontwikkelingen.
Op maat incompany voor specifieke behoeften
Judith prijst de flexibiliteit en het maatwerk van PAOTM. “Een collega wilde de tweedaagse cursus volgen, maar agenda technisch was dat niet mogelijk. Toen bleek dat meer collega’s interesse hadden heeft PAOTM speciaal voor onze organisatie een eendaagse cursus georganiseerd,” legt ze uit. Tijdens de cursus was er veel ruimte voor interactie en het beantwoorden van specifieke vragen, waardoor de inhoud goed aansloot bij de dagelijkse praktijk. Judith waardeert vooral de praktijkgerichte benadering, waarbij theoretische kennis direct werd gekoppeld aan concrete situaties in de praktijk.
Positieve ervaring met de docenten
De cursus werd gegeven door Sebastiaan Schep en Lianne Slagter van Witteveen+Bos. Volgens Judith boden ze een goede mix van expertise en afwisseling. “Omdat ze met zijn tweeën waren, gaf dat variatie in sprekers en invalshoeken. Ze vulden elkaar goed aan met hun eigen accenten en expertise,” aldus Judith. Deze samenwerking zorgde voor een dynamische en boeiende leerervaring.
Grote opkomst en diverse deelnemers
De animo binnen de Unie van Waterschappen was zo groot dat er op de cursusdag extra stoelen moesten worden bijgezet. De groep bestond uit medewerkers met meer dan 20 jaar dienstverband en collega’s die nog geen jaar in dienst zijn. Deze diversiteit zorgde ervoor dat iedereen relevante inhoud uit de cursus kon halen en dat het begrip voor elkaars werk werd vergroot. “Het was bijzonder om te zien hoe zowel de doorgewinterde collega’s als de nieuwkomers nieuwe inzichten opdeden en van elkaar leerden,” zegt Judith.
Opgedane kennis direct toegepast
Judith benadrukt de directe toepasbaarheid van de kennis die ze tijdens de cursus opdeed. “Ik kon het gelijk toepassen toen ik een week later bij de landelijke werkgroep grondwater zat,” vertelt ze. De cursus heeft haar inzicht gegeven in de rol van grondwater binnen de KRW, wat haar helpt om onderwerpen beter te plaatsen en de complexiteit van de waterkwaliteit en regelgeving te begrijpen.
Nieuwe kennisvragen op weg naar 2027
De tussenevaluatie van de Kaderrichtlijn Water komt eraan, en daaruit zullen weer nieuwe kennisvragen voortkomen op weg naar de deadline van 2027. Judith benadrukt het belang van voortdurende educatie en kennisdeling om aan deze uitdagingen te kunnen voldoen. “De cursus heeft ons een stevige basis gegeven, maar we moeten blijven leren en ons aanpassen aan nieuwe ontwikkelingen,” zegt ze.
De incompany cursus Kaderrichtlijn Water van PAOTM heeft de Unie van Waterschappen geholpen om hun kennis te updaten en goed voorbereid te zijn op de uitdagingen en deadlines die eraan komen. Judith concludeert: “De dag heeft zeker bijgedragen aan de leerdoelen die ik voor mezelf had, en ik zou de cursus zeker aanbevelen aan anderen.” Met de nieuwe kennis is gewerkt aan de professionele ontwikkeling van de deelnemers en de samenwerking binnen de organisatie.
Ook op zoek naar nieuwe kennis op het gebied van watermanagement?
Geïnspireerd geraakt door het verhaal van Judith? Of heb je een andere kennisvraag op het gebied van waterbeheer? Kijk dan eens naar ons aanbod in watermanagement en waterzuivering of vind jouw cursus hieronder. Met je team een specifiek vraagstuk behandelen? Lees dan meer over de incompany mogelijkheden. Met jouw nieuwe kennis maak je het verschil in jouw werkomgeving!