Aquatisch ecologische systeemanalyse

€ 1.950 excl. btw
5 dagen
Cursus

Tijdens deze cursus leer je werken met de aquatisch ecologische systeemanalyse door toepassing van ecologische sleutelfactoren. Dit helpt je bij invulling van het derde Stroomgebiedbeheerplan voor de KRW.

Toepassing ecologische sleutelfactoren

De Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) vraagt van waterbeheerders om doelen voor de waterkwaliteit te formuleren die recht doen aan wat er ecologisch mogelijk is. Hiervoor is recent de Handreiking KRW-doelen gepubliceerd. Dit is geen eenvoudige zaak: het watersysteem is complex en kent vele interacties. Het uitvoeren van een aquatisch ecologische systeemanalyse helpt bij het verkrijgen van dit begrip.

In deze cursus leer je zelf een systeemanalyse te doen door toepassing van Ecologische Sleutelfactoren, een nieuwe methodiek ontwikkeld bij STOWA door onder meer de docenten van deze cursus. Bij deze methode worden alle stappen doorlopen van de analyse van gegevens tot een concreet advies. Dit kan je bijvoorbeeld helpen bij de invulling van het derde Stroomgebiedbeheerplan voor de KRW, maar ook bij allerlei projectgebonden vragen.

De cursus is persoonlijk van opzet en wordt steeds geactualiseerd op basis van nieuwe ontwikkelingen. Het uitwerken van de eigen case staat centraal. We werken van grof naar fijn. Er wordt gewerkt in kleine groepjes en er is veel ruimte voor individuele verdieping op specifieke onderwerpen, zoals het toepassen van het ecologisch model PCLake. De docenten hebben veel ervaring met de verschillende aspecten van ecologische systeemanalyses. Bij de voorbereiding kan je gebruik maken van verschillende STOWA-publicaties en een E-learning voor het opstellen van waterbalansen.

Systeemanalyse leren toepassen

Door het volgen van deze cursus heb je:

 • inzicht in het hydrologisch en ecologisch functioneren van aquatische ecosystemen;
 • actuele kennis van de belangrijkste processen die spelen in aquatische ecosystemen;
 • ervaring opgedaan met het opstellen van een waterbalans, het bepalen van belastingen en kritische belastingen, het analyseren van het lichtklimaat en het beoordelen van de rol van de bodem;
 • en ben je in staat om zelf een systeemanalyse uit te voeren op basis van Ecologische Sleutelfactoren.

Bedoeld voor

Beleidsmakers en specialisten bij waterschappen en adviesbureaus die te maken hebben met ecologische beoordeling van waterlichamen en het opstellen van maatregelpakketten.

In samenwerking met STOWA.

Currsusleider

drs. ing. Sebastiaan Schep

Witteveen+Bos Raadgevende Ingenieurs B.V.

Deze cursus wordt beoordeeld met een

9,0

Programmamanager

Waarom PAOTM

 • De nieuwste postacademische kennis en kunde
 • Toegespitst op vraagstukken die spelen in een technische omgeving
 • Interactief en direct toepasbaar in de praktijk
 • Topdocenten vanuit wetenschap, onderzoek en bedrijfsleven

Veelgestelde vragen

Eerstvolgende data

Aquatisch ecologische systeemanalyse

Startdatum: 19 september 2024
Locatie: Amersfoort
Prijs: € 1.950 excl. btw
Inschrijven

Staat je gewenste datum er niet tussen?

Schrijf je in voor de interesselijst. We informeren je zodra een nieuwe datum is gepland.

Inschrijven interesselijst
 • "Zeer leerzaam en een goede presentatie van een enorme hoeveelheid informatie. "
  Cursist
  De Aquanoom
 • "De cursus heb ik als zeer nuttig en leuk ervaren, mede door het enthousiasme, kennis en ervaring van de cursusleiders. "
  Cursist
  Sweco Nederland BV

Onze corporate partners

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

In onze nieuwsbrief informeren we je maandelijks per e-mail over cursussen, opleidingen, nieuws en ontwikkelingen in de verschillende vakgebieden van PAOTM. Kies daarbij zelf over welke onderwerpen je informatie wilt ontvangen!

Schrijf je nu in

Download de studiegids

In de studiegids staan, naast het cursusaanbod, ook de thema’s die we komend jaar verder gaan ontwikkelen. Wil je een compleet overzicht van onze cursussen en opleidingen in jouw vakgebied(en)? Vraag de Studiegids aan en ontvang hem digitaal.