Grond-, weg- en waterbouw projecten kenmerken zich vaak door hun grote omvang en complexiteit. Om effectief te kunnen sturen en projecten beheersbaar te houden, werken Rijkswaterstaat en vele andere infra opdrachtgevers al jaren volgens Integraal Projectmanagement (IPM). Sinds kort wordt het ook toegepast bij enkele waterschappen.
De vijf rollen binnen IPM
Het IPM-model bevordert een soepele interne en externe samenwerking en helpt je om projecten succesvol te sturen en de beheersen. Er wordt onderscheid gemaakt in vijf processen en daarbij behorende rollen.
Uitgelicht: Technisch management
De technisch manager heeft als taak om de technische haalbaarheid van een project te borgen, risico’s te beheersen en tegelijkertijd aan de gestelde projecteisen te voldoen. Daarbij maakt hij gebruik van instrumenten als functioneel specificeren, risicomanagement, system engineering, RAMS en systeemgerichte contractbeheersing. De ideale technisch manager is resultaatgericht, met oog voor veiligheid en kwaliteit.
Zelf succesvol Technisch management toepassen
Wil je weten hoe je IPM kunt toepassen in jouw projecten en de rol als technisch manager succesvol kunt vormgeven? Volg dan de cursus Technisch management bij bouw- en infraprojecten.
Cursusleider Rens van Twisk: “Als Technisch Manager vorm je samen met de overige IPM-leden het kernteam van grote complexe infraprojecten. Door te sturen op de raakvlakken en uitdagingen vanuit verschillende oogpunten gestructureerd te bekijken en op te lossen maak je als Technisch Manager samen met het team Nederland iedere dag een stukje mooier!”