Data-analyse en programmeren

Python steeds verder op kop als favoriete programmeertaal

Python is al een tijd de favoriete programmeertaal. In de recentste editie van de Tiobe Index, die de populariteit van programmeertalen weergeeft, staat Python op nummer één. Wat opvalt: de voorsprong op de nummer twee van de lijst was nog nooit zo groot als sinds maart 2024.

Na jarenlang nek-aan-nek te zijn geweest met C en Javascript, heeft Python sinds oktober 2021 de voorsprong niet meer uit handen gegeven. Sinds 2017 is Python gestaag gestegen. De Tiobe Index meet de populariteit van programmeertalen op basis van het aantal ontwikkelaars dat ermee werkt, beschikbaar cursusmateriaal en platforms waarop de code verschijnt.

Dat Python populair is, is te danken aan de eigen kwaliteiten van de programmeertaal, en aan de digitale ontwikkelingen in de maatschappij. Met de aandacht rond artificiële intelligentie (AI) krijgt Python een extra boost. De geschiktheid van Python voor AI zou de gestage groei van de afgelopen jaren kunnen verklaren.

Python en AI
De afgelopen negen maanden zijn door meer dan 20.000 ontwikkelaars meer dan 33.000 llm-apps gebouwd. Python is daarbij de prominente programmeertaal voor het ontwikkelen van AI-projecten. Het gebruik groeit het afgelopen jaar significant sneller dan dat van bijvoorbeeld Java en Scala: Python groeide met 571%, Scala met 387% en Java met 131%. Grote taalmodellen (llm’s) worden steeds vaker ingezet voor het creëren van chatbots.

Gebruiksgemak
De enorme populariteit van Python wordt ook toegeschreven aan het gebruiksgemak en de actieve ontwikkelaarsgemeenschap. Daarnaast beschikt de taal over een uitgebreid ecosysteem van open-source bibliotheken en raamwerken voor machinaal leren en natuurlijke taalverwerking. Frameworks van onder meer Google, Facebook AI Research Lab en bibliotheken zoals NLTK zijn mede geschreven in Python. Ook zijn alle modellen uit de GPT-serie ontwikkeld met behulp van Python.

Python is relatief eenvoudig te integreren met dergelijke talen en systemen. Dit maakt het mogelijk om verschillende onderdelen van het trainingsproces te combineren: bijvoorbeeld Python voor datavoorverwerking en C++ voor het optimaliseren van specifieke onderdelen van het trainingsalgoritme. De taal is ook vooral populair onder niet-professionele ontwikkelaars. Tot deze doelgroep behoren data-analisten die ‘ernaast’ coderen.

Gegarandeerd succes
Zeker is dat Python, 33 jaar geleden ontwikkeld door de Nederlander Guido van Rossum, veelvuldig gebruikt zal blijven. Vooral als het zijn nut blijft bewijzen in de AI-race met zijn steeds groter wordende ecosysteem van bibliotheken en raamwerken. Gecombineerd met de aantrekkelijkheid van de taal voor onderzoekers en analisten, is de aanwezigheid ervan in de bovenste regionen van allerlei ranglijsten vrijwel gegarandeerd.

Haal zelf alles uit Python
Ga je aan de slag met Python en wil je een sterke basis leggen voor jouw werkzaamheden met de programmeertaal? In de cursus Python voor ingenieurs leer je in 4 dagen hoe je Python kunt toepassen in je eigen werksituatie in de techniek. Door Python goed te beheersen kunnen veel werkzaamheden geautomatiseerd worden zoals het klaarzetten van modelinvoer, het veelvuldig draaien van applicaties en modellen en het genereren van uitvoer.

Heb je al ervaring met Python en ben je op zoek naar de volgende stap? Volg dan de cursus Python voor ingenieurs: de verdieping. Hierin ga je aan de slag met de verschillende concepten achter Python: object georiënteerd programmeren, datastructuren, afhandeling van fouten, kwaliteit van code en optimaal gebruik van IDE.

Download de studiegids

Wil je graag een compleet overzicht van al onze cursussen en opleidingen? Download dan de digitale studiegids!

Programmamanager

Gerelateerde cursussen