Cursus

Leiderschapsontwikkeling voor ingenieurs

Het complete programma

Het programma Leiderschapsontwikkeling voor ingenieurs belicht in zeven modules verscheidene relevante aspecten die voor een leidinggevende in een technische omgeving van belang zijn. In de tussenliggende tijd oefen je aan de hand van gerichte praktijkopdrachten in je eigen werkomgeving. 

Deelnemers sturen (per module) vooraf een intakeformulier in, zodat de docent de cursus kan laten aansluiten bij vragen en leerdoelen van de deelnemers.

Groepsgrootte is maximaal 12 cursisten, zodat er ruimte is voor feedback op persoonlijke vragen en leerdoelen.

Het complete programma bestaat uit 7 modules, maar je kunt ook voor een of meerdere losse modules inschrijvenHet programma bestaat uit de volgende modules:

 

Module 1: Introductie MBTI voor ingenieurs (2 dagen)

Module 2: Persoonlijk leiderschap voor ingenieurs (2 dagen)

Module 3: Effectief leidinggeven aan ingenieurs (2 dagen)

Module 4: Weerstand, feedback en adviesvaardigheden (2 dagen)

Module 5: Time- en stressmanagement (1 dag)

Module 6: Framing, Delivery en persoonlijke presentatie (1 dag)

Module 7: Visueel denken voor ingenieurs (1 dag)

 

Bedoeld voor

Professionals in een technische omgeving (wo en hbo, ongeacht studierichting), die leiding geven of gaan geven (projectleiding of lijnmanagement). Onze cursisten werken onder andere voor industriële bedrijven, ingenieursbureaus, (semi-)overheid, kennisinstellingen en aannemers. Voor het volgen van deze cursus ontvang je een certificaat

Deel deze pagina

 • Modules
    omschrijving prijs start

  Gehele cursus

  Leiderschapsontwikkeling voor ingenieurs € 5.415,00 excl. btw start op 14 mei 2019

  Losse modules

  Introductie MBTI voor ingenieurs € 995,00 excl. btw 14 en 15 mei 2019
  Persoonlijk leiderschap voor ingenieurs € 995,00 excl. btw 18 en 19 juni 2019
  Effectief leidinggeven aan ingenieurs € 995,00 excl. btw 10 en 11 september 2019
  Weerstand, feedback en adviesvaardigheden € 995,00 excl. btw 8 en 9 oktober 2019
  Time- en stressmanagement € 595,00 excl. btw 6 november 2019
  Framing, Delivery en persoonlijke presentatie € 595,00 excl. btw 27 november 2019
  Visueel denken voor ingenieurs € 595,00 excl. btw 11 december 2019
 • Informatie
  Cursusleider(s): Dhr. Ir. G.H.S. Weisz (Canitiem)
  Cursusdata: start op 14 mei 2019
  Dagindeling: Dagprogramma verdeeld over 11 trainingsdagen
  Locatie: Delft
  Prijs: € 5.415,00 excl. btw
  all-in
 • Programma

  Module 1: Introductie MBTI voor ingenieurs (2 dagen)

  Gebrekkige communicatie en samenwerking in de bouwprojecten kost onze samenleving jaarlijkse €1.2 miljard euro. De ingenieur van vandaag moet niet alleen vakinhoudelijk sterk zijn, maar zich ook in zijn/haar communicatie hebben bekwaamd.

  Tijdens de eerste module ontdekt u uw eigen MBTI-profiel en gaan we aan de hand van praktijkvoorbeelden onderzoeken wat de impact hiervan is op de communicatie tussen u en uw omgeving.  De Myers-Briggs Type Indicator (MBTI) is een veel ingezet instrument om onze persoonlijkheid in kaart te brengen. Jaarlijks wordt de tool meer dan 5 miljoen keer ingezet om het de communicatie en samenwerking met anderen te verbeteren. Het geeft u onder meer inzicht in uw voorkeur hoe u informatie opneemt en vervolgens beslissingen maakt.

  Module 2: Persoonlijk Leiderschap voor ingenieurs ( 2 dagen)

  Uit onderzoek blijkt dat 63% van de Nederlandse beroepsbevolking niet bevlogen is in zijn / haar werk. Het liefst zouden zij elders hun heil zoeken om met meer passie hun werk te kunnen doen.

  Wie ben je, wat wil je en wat kan je? Drie eenvoudige vragen die van essentieel belang zijn om vanuit een intrinsieke motivatie een bijdrage te kunnen leveren aan projecten waarbij je betrokken bent. Niet alleen is dit essentieel voor je carrière planning, het helpt je ook om het persoonlijk leiderschap van je teamleden te activeren.

  Module 3: Effectief leidinggeven aan ingenieurs  (2 dagen)

  Emotionele intelligentie wordt steeds belangrijker om effectief leiding te kunnen geven en conflicten op te kunnen lossen. Het overbruggen van verschillende belangen en het samenbrengen van personen en generaties, verlangt dat een manager zich bewust is van zijn/haar leiderschapsstijl. Een effectieve leider hanteert situationeel leiderschap, en houdt naast het doel ook te allen tijde de ontwikkeling van de mens voor ogen. 

  Module 4: Definitief programma volgt (2 dagen)

  Thema's die in deze module worden behandeld zijn weerstand, feedback en adviesvaardigheden. Een definitief programma volgt.

  Module 5: Time & stressmanagement (1 dag)

  1 op de 7 professionals lijdt aan chronische burn-out verschijnselen. Dit is vaak een gevolg van langdurige stress en hoge druk op de werkvloer. Hoe ga je om met je tijd én met prioriteit? Hoe bewaak je de balans en welzijn in je team? Elke organisatie streeft ernaar om het verzuim zoveel mogelijk terug te brengen. Dit betekent dat investeren in tijd- en stressmanagement belangrijker is dan ooit.

  Module 6: Framing, Delivery en persoonlijke presentatie (1 dag)

  Men kan zichzelf optimaal laten zien en horen middels een boeiende, overtuigende presentatie naar medewerkers, collegae, management, klantenteams. Echter,  presenteren in een technische omgeving heeft ook risico’s, zoals nadruk op technische details waardoor het oorspronkelijke doel vervaagt, de presentatie warrig overkomt of onvoldoende aansluiting heeft met niet-technici als toehoorders. Daarnaast kunnen uiteraard ook stressfactoren, kritische vragen (van derden) en persoonlijke uitstraling de doelen van een presentatie teniet doen. 

  Het houden van presentaties is echter geen kunst, maar een kunde: je kunt het leren. In deze module begeleiden we deelnemers naar een krachtige persoonlijke stijl van presenteren, waarbij contact met en aansluiting bij de toehoorders voorwaarde is voor een succesvolle presentatie.

  Module 7: Visueel denken voor engineers (1 dag)

  “Een beeld zegt meer dan duizend woorden”. Dat weten ingenieurs als geen ander. We gebruiken daarom verschillende visuele digitale tools om duidelijk vast te leggen hoe een ontwerp er na uitwerking uit moete komen te zien. Op deze manier leggen we helder en effectief vast wat we bedoelen, zorgen ervoor dat alle neuzen dezelfde kant op staan en creëren een naslagwerk waarnaar gerefereerd kan worden.

  Maar een project is meer dan een technische tekening. Als project/team en persoonlijke leider zouden we doormiddel van visuele communicatie toe te passen sneller en effectiever kunnen samenwerken. In deze module richten we ons op de “Tools, Tips and Tricks” die nodig zijn om tijdens overleggen en presentaties visueel te kunnen communiceren. Zo zorgen we er voor dat we beter naar elkaar gaan luisteren, helder op het moment met elkaar kunnen afstemmen en beelden maken die inzicht en overzicht bieden zodat we elkaar beter begrijpen.