Cursus

Workshops ontwerpen, voorbereiden en leiden

Faciliteren van groepen

Faciliteren van workshops is steeds vaker nodig: ontwerpen, voorbereiden en leiden. Door de complexiteit in projecten heb je bij faciliteren te maken met diverse groepen: kleine en grotere groepen, met experts, bestuurders, burgers, ambtenaren… Dat vraagt om andere competenties dan waar de meesten van ons in zijn geschoold.

Je leert in deze cursus een aantrekkelijk, gevarieerd en effectief programma te ontwerpen. Contact maken met deelnemers en ze enthousiasmeren. Luisteren naar wat er écht speelt. Bijsturen of juist de teugels laten vieren. Resultaat bereiken in groepen met tegenstellingen in belangen.

Voorafgaand aan de cursus formuleer je zelf leerdoelen voor het faciliteren van workshops. We gaan vooral hands on aan de slag, met je eigen casuïstiek als oefenmateriaal. Door het werken in kleine groepjes is er maximale gelegenheid om te oefenen - en daar draait het om bij leren faciliteren!

De twee trainers verzorgen al jaren trainingen ‘Faciliteren' voor deelnemers die vanuit een technische achtergrond en know how de rol van facilitator verder willen ontwikkelen. Wouter Stapel vanuit de achtergrond van consultant (ingenieur) met een ruime ervaring als facilitator. Anita Mulder vanuit de achtergrond van trainer/coach en facilitator.

Lees het interview met Wouter Stapel.

Leren faciliteren

Na afloop van deze cursus ben je in staat

 • een vraagstuk te vertalen in een praktische opzet voor een workshop/groepsbijeenkomst
 • passende werkvormen te ontwikkelen en in te zetten
 • met zelfvertrouwen de rol van facilitator, als begeleider van een groepsproces, in te zetten
 • interventies toe te passen om het groepsproces te versnellen, verdiepen en van richting te doen veranderen
 • vormen van weerstand te herkennen en te hanteren

 

Bedoeld voor

Experts, projectleiders, procesmanagers en consultants die enige ervaring hebben met het begeleiden van workshops en andere groepsbijeenkomsten of hier binnenkort mee gaan starten. 

Deel deze pagina

 • Informatie
  Cursusdata: 6 juni 2019
  Dagindeling: 9:00 - 19:30
  Er is een optionele extra dag mogelijk met extra oefening, inschrijven hiervoor is al mogelijk tijdens het inschrijfproces
  Locatie: Amersfoort
  nabij centraal station
  Prijs: € 695,00 excl. btw
  Prijs in inclusief alle materialen en catering (incl diner)
 • Downloads