Onverwachte geotechnische problemen kunnen bouwprojecten miljoenen kosten. De modulaire Engelstalige cursus Geology for engineers van PAO Techniek en Management helpt professionals deze risico’s beter te identificeren en beheersen. Door praktische kennis van geologische geschiedenis en ondergrondse processen kunnen ingenieurs beter voorbereid zijn op potentiële uitdagingen. De cursus combineert theoretische fundamenten met hands-on ervaring in laboratorium en veld.
Volgens Siefko Slob van Cohere Consultants, een van de cursusleiders, is grondig vooronderzoek cruciaal: “Als er onvoldoende of ondermaats grondonderzoek wordt gedaan, is het risico op onverwachte geotechnische condities of gevaarlijke gebeurtenissen groot. Dit heeft impact op de prijs van het bouwproject en kan leiden tot dure herontwerprondes of vertragingen.”
Bouwprojecten zijn immers sterk afhankelijk van de ondergrondse geologische condities. Een gebrek aan grondig vooronderzoek kan leiden tot onverwachte geotechnische problemen, met vertragingen en verhoogde kosten tot gevolg.
De cursus biedt een unieke kans om praktische kennis op te doen over het identificeren en beheren van geologische risico’s bij bouwprojecten. Door een diepgaand begrip van de plaatselijke geologische geschiedenis en processen, kunnen ingenieurs beter voorbereid zijn op potentiële uitdagingen en optimale ontwerpoplossingen ontwikkelen.
Deelnemers zijn enthousiast over de praktische insteek. Uit recente evaluaties blijkt dat de cursus waardevol wordt ervaren: “Leuke insight in geologie, analyse, overwegingen en aandachtspunten voor het geotechnisch ontwerp,” aldus een deelnemer. Een ander voegt toe: “Interessante cursus die mij een goed beeld heeft gegeven over een onderwerp waarover bij mij nog wat kennis ontbrak.”
De toepasbaarheid wordt ook benadrukt: “Leerzaam, een goede uitbreiding op de kennis in de geotechniek die ik al had. Hopelijk kan ik het ook nog in de praktijk gebruiken.”
De modulaire opzet maakt de cursus toegankelijker voor verschillende doelgroepen. Module 1 introduceert fundamentele geologische concepten en duikt diep in de geologische geschiedenis van Nederland, met speciale aandacht voor de Pleistocene en Holocene periodes vanwege hun relevantie voor de ingenieurspraktijk.
In Module 2 verdiepen deelnemers zich in gesteentekenmerken, grondmassagedrag en gesteentemechanica principes. Praktische sessies in het Soil and Rock Laboratory van de TU Delft en oefeningen met digitale geologie-informatieplatforms bereiden hen voor op realistische scenario’s. Er is aandacht voor locatie-onderzoek, het omgaan met ruimtelijke variabiliteit en geologisch-technisch ontwerpen.
Interessante cursus die mij een goed beeld heeft gegeven over een onderwerp waarover bij mij nog wat kennis ontbrak.
De derde module omvat een veldbezoek aan de Belgische Ardennen, waar deelnemers gesteentetypes en geologische structuren in het veld leren herkennen – een waardevolle praktijkervaring die hun begrip van de geologie verdiept.
“Met gedegen kennis en inzicht van de geologische condities ter plekke, kan een grondonderzoek veel beter en efficiënter worden ingericht,” benadrukt Slob. “Zo kan de kans op onverwachte gebeurtenissen en geologische risico’s beter worden ingeschat.”
De modules kunnen los of in combinatie worden gevolgd, afhankelijk van de behoeften en achtergrond van de deelnemer. Deze flexibele aanpak stelt ingenieurs, geologen en andere professionals in staat om hun geologische expertise op een praktische en toegepaste manier te versterken.
Ben jij geotechnisch, constructief of geohydrologisch ingenieur of geoloog? Verdiep dan jouw geologische kennis in deze praktijkgerichte cursus. Klik hieronder op de cursus voor meer informatie en inschrijven.
Wil je graag een compleet overzicht van al onze cursussen en opleidingen? Download dan de digitale studiegids!