Projectmanagement en procesmanagement
Werktuigbouwkunde, materiaalkunde en maritiem

De rol van RAMS in assetmanagement

Meer en meer bedrijven zien het belang van assetmanagement. Het aantal organisaties die assetmanagement standaard integreren in hun processen groeit dan ook gestaag. Het helpt bij het maken van strategische keuzes, investeringen, het verbeteren van prestaties van systemen en maakt het mogelijk haalbare veranderingen te realiseren die voor toegevoegde waarde zorgen. RAMS-specificaties leggen een belangrijke basis voor succesvol assetmanagement.

Binnen assetmanagement is RAMS-optimalisatie een belangrijke methode als je werkt met complexe systemen of installaties en de beoordeling daarvan. Het gaat daarbij om Reliability, Availability, Maintainability en Safety. Deze factoren zijn van belang tijdens de gehele levensduur van een asset, van aankoop of ontwikkeling tot verkoop of afstoot. Prestaties geven een maat voor de kwaliteit van een systeem. Door aspecten als betrouwbaarheid, beschikbaarheid, onderhoudbaarheid of veiligheid uit te drukken in prestaties, wordt communicatie over welke kwaliteit bedoeld is duidelijk.

RAMS en de life cycle
Bij de aanschaf van een nieuw systeem helpt een RAMS-analyse om in de onderhandelingsfase gespecificeerde eisen te stellen. Hiermee kan gedurende de hele levensduur verificatie en validatie van de eisen plaatsvinden. Volgens de principes van systems engineering kan zo gewerkt worden aan een proces waarbij het systeem binnen de gewenste specificaties blijft functioneren.

De Failure Mode Effect and Criticality Analysis (FMECA) is een van de methoden die gebruikt wordt voor een RAMS-analyse. Ook wordt RBD en HAZOP vaak gebruikt. Elke heeft zijn eigen toegevoegde waarde. Welke je ook gebruikt, RAMS verbindt de werelden van ontwikkeling, beheer, onderhoud en netwerkmanagement met elkaar en voorziet in een helder dagelijks kader.

Jouw assets optimaal benutten
Ben je als engineer of technisch specialist betrokken bij de aan- of verkoop, het onderhoud of de prestaties van technische installaties en wil je deze zo goed mogelijk beoordelen? In de PAOTM-cursus RAMS-analyse in de life cycle van assets krijg je de meest actuele vakkennis die je direct toepast in je eigen praktijk.

Interesse in andere vakgebiedgerichte cursussen op het gebied van asset management of systems engineering? Bekijk ons aanbod hieronder.

Download de studiegids

Wil je graag een compleet overzicht van al onze cursussen en opleidingen? Download dan de digitale studiegids!

Programmamanager

Gerelateerde cursussen