Datagedreven en prestatiegestuurd assetmanagement van infrastructuur

€ 1.250 excl. btw
2 dagen
Cursus
4 KE/PE-punten Constructeursregister

Tijdens de cursus krijg je inzicht in assetmanagement van infrastructuur, het sturen op prestaties en de (on)mogelijkheden van datagedreven assetmanagement aan de hand van uitleg en diverse oefeningen.

Optimale balans tussen prestaties, risico’s en levensduurkosten van fysieke assets met behulp van data

In Nederland hebben we te maken met een toenemende verkeersintensiteit en daarmee druk op de droge en natte infrastructuur, verouderde infrastructuur en beperkte budgetten. Tegelijkertijd zijn er veel ontwikkelingen op het gebied van data: van inwinning tot analyse. Deze ontwikkelingen kunnen helpen om beter inzicht te krijgen in de staat van ons areaal en het optimaliseren van het onderhoud. We noemen dit datagedreven en prestatiegestuurd assetmanagement van infrastructuur.

Binnen assetmanagement (ISO 55000) worden prestaties, kosten en risico’s met elkaar in balans gebracht om zo de infrastructuur tegen acceptabele kosten op het gewenste niveau te houden gedurende hun hele levensduur. Hiermee voorkom je bijvoorbeeld ongewenste gebeurtenissen, zoals een langdurige stremming, als gevolg van sub-optimaal onderhoud.

Tijdens de cursus gaan we dieper in op assetmanagement, kijkend naar de ISO 55000 en hoe Reliability Centered Maintenance 3 (RCM3) daarin past. Tevens staat het sturen op prestaties centraal door in te zoomen op de RAMS* methoden zoals FMECA en FTA. Daarbij wordt ook gekeken naar de menselijke faalfactor. Verder wordt ingegaan op de (on)mogelijkheden van datagedreven assetmanagement, inclusief datascience, en hoe dit gecombineerd met prestatiesturing kan bijdragen aan onderhoudsoptimalisatie. Tijdens de cursus is veel ruimte voor voorbeelden en oefeningen.

Optimalisatie assetmanagement infrastructuur door prestatiesturing en data

Na deze cursus:

 • Heb je inzicht in assetmanagement waarbij je kosten, prestaties en risico’s in samenhang kunt optimaliseren.
 • Ken je diverse methoden en technieken voor datagedreven en prestatiegestuurd assetmanagement van infrastructuur
 • Heb je inzicht hoe je datamanagement en datascience kunt benutten voor je assetmanagement.
 • Heb je meer grip en voorspelbaarheid op onderhoud en vervanging en handvatten om pieken en dalen in uitgaven kunnen worden afgevlakt.

Bedoeld voor

Beheerders van infrastructuur, onderhoudsmedewerkers, adviseurs beheer en onderhoud, maintenance engineers, adviseurs risicoanalyse en RAMS.

* RAMS staat voor Betrouwbaarheid (Reliability), Beschikbaarheid (Availability), Onderhoudbaarheid (Maintainability) en Veiligheid (Safety).

Cursusleiders

 • ir. Govertine de Raat MSc

  RWS Rijkswaterstaat Corporate Dienst
 • ir. Arno Willems

  Iv-Infra BV

Deze cursus wordt beoordeeld met een

8,5

Programmamanager

Waarom PAOTM

 • De nieuwste postacademische kennis en kunde
 • Toegespitst op vraagstukken die spelen in een technische omgeving
 • Interactief en direct toepasbaar in de praktijk
 • Topdocenten vanuit wetenschap, onderzoek en bedrijfsleven

Veelgestelde vragen

Eerstvolgende data

Datagedreven en prestatiegestuurd assetmanagement van infrastructuur

Startdatum: 8 april 2025
Locatie: Delft
Prijs: € 1.250 excl. btw
Inschrijven

Staat je gewenste datum er niet tussen?

Schrijf je in voor de interesselijst. We informeren je zodra een nieuwe datum is gepland.

Inschrijven interesselijst
 • "Goede cursus met een ruim overzicht van onderhoudsmethodes (FMECA, RCM, RAMS) en technieken waarbij ook aandacht was voor enige diepgang om achtergronden beter te kunnen te begrijpen. Goed om ook LCC te benadrukken aangezien dat vaak onderbelicht is."
  Cursist werkzaam bij een bouwbedrijf
 • "Knap van de docenten om deze moeilijke materie op een speelse manier in twee dagen over te brengen."
  Rob van der Hart
  Rijkswaterstaat Programma's, Projecten en Onderhoud
 • "Leerzaam met aantal 'eyeopeners'."
  Cursist werkzaam bij een beheerorganisatie
 • "Compleet overzicht van state of the art kennis risicogestuurd beheer. Goede presentatie, intensieve kennisoverdracht. Ook als 'niet-RWS'er' heeft het veel inzicht gegeven, verschillende zaken die besproken zijn kunnen direct in de praktijk worden gebracht."
  Hans Hilgers
  Ingenieursbureau Drechtsteden

Onze corporate partners

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

In onze nieuwsbrief informeren we je maandelijks per e-mail over cursussen, opleidingen, nieuws en ontwikkelingen in de verschillende vakgebieden van PAOTM. Kies daarbij zelf over welke onderwerpen je informatie wilt ontvangen!

Schrijf je nu in

Download de studiegids

In de studiegids staan, naast het cursusaanbod, ook de thema’s die we komend jaar verder gaan ontwikkelen. Wil je een compleet overzicht van onze cursussen en opleidingen in jouw vakgebied(en)? Vraag de Studiegids aan en ontvang hem digitaal.