Life Cycle Costing (LCC) in de GWW en bouw

€ 1.150 excl. btw
2 dagen
Cursus

Leer om in iedere projectfase uit verschillende scenario’s een gefundeerd besluit te nemen aan de hand van toekomstige kosten en opbrengsten en (rest)levensduren.

Handvatten om LCC binnen je eigen project toe te passen

Life Cycle Costing (LCC) helpt je om in iedere projectfase uit verschillende scenario’s een gefundeerd besluit te nemen aan de hand van toekomstige kosten en opbrengsten en (rest)levensduren. Je leert daarbij ook rekening te houden met RAMSSHEEP, waaronder milieuaspecten en de wijze van aanbesteden.

Tijdens deze cursus krijg je meer inzicht in de methodiek LCC en hoe je dit kunt implementeren binnen je eigen project in de bouw of grond-, weg- en waterbouwsector (gww). De initiële investering en het ontwerp bepalen de kosten voor de gehele levensduur; objectieve vergelijking van alternatieven levert aanzienlijke kostenbesparing op.

LCC ondersteunt de besluitvorming en is in combinatie met functioneel specificeren, system engineering en integrale projecten (ontwerp, bouw en onderhoud in één opdracht) een krachtig hulpmiddel om de aanleg, kosten én gebruiksperiode te overzien.

Duurzaam investeren over de gehele levensduur

Na het volgen van de cursus:

 • Heb je voldoende bagage om binnen je eigen project of organisatie LCC te implementeren of te verbeteren.
 • Weet je wat LCC is, waarom je het toepast, wanneer dit zinvol wordt gebruikt, waar je de benodigde informatie vandaan moet halen en hoe je de berekeningen maakt en presenteert.
 • Kun je begrippen als SSK, asset management, systems engineering en de M-component (Maintain) bij contracten relateren aan LCC.
 • Besef je het belang van RAMS(HE) aspecten bij het nemen van beslissingen met LCC.

Bedoeld voor

De cursus is bedoeld voor iedereen die als ontwerper, engineer, projectleider, manager en/of kostendeskundige betrokken is bij het maken van keuzen uit verschillende technische oplossingen en/of bij het nemen van investeringsbeslissingen waarbij levensduurkosten een rol spelen. De scope is hierbij de infrastructuur, kunstwerken, gebouwen en installaties.

Cursusleider

Projectmanagement en procesmanagement

ing. Albert Timmerman

Royal HaskoningDHV

“Graag wil ik bijdragen aan een duurzamere wereld door mijn kennis en methoden voor het voorkomen van verspillingen met je te delen, alsook om mijzelf net zo te gedragen
in het nemen van beslissingen die dááraan kunnen bijdragen. Voor deze cursus is de uitdaging om je in staat te stellen om uit alternatieven binnen een project de meest verantwoorde keuze te maken.”

Deze cursus wordt beoordeeld met een

8,8

Programmamanager

Waarom PAOTM

 • De nieuwste postacademische kennis en kunde
 • Toegespitst op vraagstukken die spelen in een technische omgeving
 • Interactief en direct toepasbaar in de praktijk
 • Topdocenten vanuit wetenschap, onderzoek en bedrijfsleven

Veelgestelde vragen

Geen startdatum bekend

Er is nog geen startdatum bekend. Geen zorgen, je kunt je nu inschrijven op onze interesselijst. We informeren je direct zodra er een nieuwe datum is gepland.

Inschrijven interesselijst
 • "Goed. Werken met modules/sprekers bevalt goed. Insteek vanuit praktijk is waardevol."
  Jan Verkammen
  Waterschap Hollandse Delta
 • "Erg leerzame cursus met daadwerkelijke praktische voorbeelden vanuit de docent."
  Duncan Furness
  EUANS Nederland NV
 • "Een zeer nuttige cursus met enthousiaste docenten en veel praktische voorbeelden."
  Gerard van Veelen
  ARCADIS
 • "Interessante cursus die ik kan toepassen in mijn beroepspraktijk. Wel erg gericht op Weg- en Waterbouw."
  Peter Sjoerdsma
  Vitens NV
 • "Goede diepgang, zeker enthousiast van geworden."
  Geurt Jan van der Meiden
  Vialis BV

Onze corporate partners

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

In onze nieuwsbrief informeren we je maandelijks per e-mail over cursussen, opleidingen, nieuws en ontwikkelingen in de verschillende vakgebieden van PAOTM. Kies daarbij zelf over welke onderwerpen je informatie wilt ontvangen!

Schrijf je nu in

Download de studiegids

In de studiegids staan, naast het cursusaanbod, ook de thema’s die we komend jaar verder gaan ontwikkelen. Wil je een compleet overzicht van onze cursussen en opleidingen in jouw vakgebied(en)? Vraag de Studiegids aan en ontvang hem digitaal.