Projectmanagement en procesmanagement

Wat zijn de lessons learned bij complexe bouwprojecten?

Bouwprojecten zijn altijd complex. Je hebt te maken met ingewikkelde regelgeving, veel betrokken stakeholders, strakke budgetten en planningen. Maar er zijn ook projecten die gigantisch complex zijn waarbij je niet meer uit de voeten kunt met de standaard project- en contractmanagementprincipes. Dergelijke projecten vragen om een andere aanpak, zelfs een andere denkwijze. Twee experts die hier alles over weten zijn Jaap de Koning en Tufail Ghauharali. Graag delen zij hun expertise in de masterclass Management van complexe projecten.

Ervaring delen over de aanpak van complexe projecten

Superlatieven kom je niet tekort bij deze masterclass. Het gaat namelijk om immens complexe projecten met een extreem lange doorlooptijd, een gigantisch complexe scope, enorm veel betrokken stakeholders en daardoor een zeer ingewikkelde besluitvorming. Die complexiteit brengt ook een enorme onzekerheid met zich mee. Toch is het van belang dat dergelijke projecten met vertrouwen, flexibiliteit en succes kunnen worden opgetuigd en uitgevoerd. Dat vraagt om een andere aanpak die je niet uit de boeken kunt halen.

Vandaar deze masterclasses. Jaap de Koning en Tufail Ghauharali hebben door de jaren heen ruime ervaring opgebouwd op het gebied van contractmanagement en het managen van complexe projecten. Deze ervaring willen ze delen samen met een grote groep sprekers en de deelnemers zelf.

Vier thema’s over lessons learned

Tijdens vier dagen staat steeds een ander thema centraal, geduid met diverse complexe projecten en bezien vanuit opdrachtgever en opdrachtnemer. Er wordt ingegaan op samenwerkingscontracten bezien vanuit EMA, NEC4 begeleiding bij diverse projecten, de programmatische aanpak van bruggen en kademuren in Amsterdam en de governance en externe financiering bij de Marker Wadden. Daarbij wordt ingegaan op vragen als ‘Hoe heb je een dergelijk project aangepakt, wat maakte het project complex, hoe ben je ermee omgegaan, wat kan de sector ervan leren?’. Je eigen inbreng hierin is cruciaal. Deze masterclasses zijn bedoeld om niet alleen van de sprekers, maar ook van elkaar te leren.

Tevreden eerdere deelnemers

Deze masterclass is vorig jaar voor het eerst gegeven en de deelnemers waren erg enthousiast.

“Een waardevolle masterclass, zowel qua inhoud als qua netwerkontwikkeling. Goede combi van theorie en een project op elke dag. Niveau en kwaliteit van de sprekers waren eveneens goed.”

“Leuk om dit te ervaren met collega’s van zowel opdrachtgever als opdrachtnemers kant”

“Leerzaam, inspirerend, ik had nog wel 4 avonden bij willen wonen.”

Cursusleider

ir. Tufail Ghauharali

Akida BV

Download de studiegids

Wil je graag een compleet overzicht van al onze cursussen en opleidingen? Download dan de digitale studiegids!

Gerelateerde cursussen