Geotechniek

Veiligheid voorop bij geotechnische stabiliteit van zware bouwmachines

Nog altijd vallen er met zorgwekkende regelmaat funderingsmachines om op bouwterreinen. Dit leidt niet alleen tot risico’s op persoonlijk letsel, maar ook tot schade aan de omgeving, projectvertragingen en imagoschade voor de bouwsector. Om dit te voorkomen biedt PAOTM de cursus Geotechnische stabiliteit van hijskranen en funderingsmachines aan, waarin alle aspecten van zware machines in relatie tot belastingen en geotechnische stabiliteit aan bod komen.

Complexe uitdagingen vragen om deskundigheid

Moderne funderingsmachines zijn vaak zeer hoog in verhouding tot de grootte van het bouwterrein, vooral bij binnenstedelijke projecten. Als zo’n machine omvalt, komt deze al snel buiten de bouwplaats in de openbare ruimte terecht. Ook bij kraanopstelplaatsen is stabiliteit cruciaal. “De verschilzetting over de opstelplaats moet heel gering zijn, aangezien een kleine scheefstand onderin al snel leidt tot een behoorlijke afwijking bovenin de kraan,” licht cursusleider Fred Jonker toe.

Van theorie naar praktijk

De tweedaagse cursus behandelt de veiligheidsfilosofie, kraantypen en belastingen, het ontwerp van het bouwterrein en de realisatie van de uitvoering. Deelnemers werken ook aan twee praktijkcases. De eerste dag richt zich op algemene onderwerpen en is bedoeld voor werkvoorbereiders, uitvoerders, projectleiders en geotechnici. De tweede dag is specifiek voor ontwerpers van de bouwplaats, waarbij kennis van de geotechniek vereist is.

Succesvolle incompany-training

De cursus heeft zijn waarde al bewezen in de praktijk. Zo volgden honderd medewerkers van Mobilis TBI deze training als incompany cursus. “We vinden het belangrijk dat onze buitendienst zich bewust is van alle risico’s op bouwterreinen en draagkracht hoort daar nadrukkelijk bij,” aldus Erik van der Vrugt van Mobilis. Door ervaren en minder ervaren medewerkers te mengen in de groepen werd optimaal geleerd van elkaars ervaringen.

Flexibele opzet voor verschillende doelgroepen

De cursus kent een modulaire opzet waarbij deelnemers kunnen kiezen voor deelname aan één of beide dagen, afhankelijk van hun rol en expertise. De eerste dag behandelt de algemene onderwerpen en is specifiek bedoeld voor werkvoorbereiders, uitvoerders, projectleiders en geotechnici. De tweede dag richt zich op het toepassen van de opgedane kennis in praktijkcases en is bedoeld voor ontwerpers van de bouwplaats. Voor deze verdiepingsdag is kennis van de geotechniek vereist, bijvoorbeeld op het niveau van CGF1, WO of MSc geotechniek en civiele techniek. Deze opzet maakt het mogelijk dat zowel uitvoerende professionals als specialistische ontwerpers precies die kennis opdoen die voor hun werk relevant is.

Ervaren expert deelt kennis

Fred Jonker brengt decennia aan ervaring mee in het vakgebied. “Sinds 1976 houd ik me bezig met grondmechanica en heb ik in samenwerking met vele mensen binnen het bedrijfsleven een heel scala aan handboeken mogen ontwikkelen,” vertelt hij. Deze expertise komt tot uiting in de cursus, waarbij deelnemers leren hoe ze op een goede manier het bouwterrein kunnen inrichten en zorgvuldig te werk kunnen gaan waar het gaat om draagkracht.

Ben je betrokken bij het ontwerp of de uitvoering van bouwprojecten waarbij zware machines worden ingezet? Klik hieronder op de cursus voor meer informatie en inschrijven.

Waarom PAOTM

  • De nieuwste postacademische kennis en kunde
  • Toegespitst op vraagstukken die spelen in een technische omgeving
  • Interactief en direct toepasbaar in de praktijk
  • Topdocenten vanuit wetenschap, onderzoek en bedrijfsleven

Programmamanager

Cursusleider

ing. Fred Jonker

Jonker Geoadvies

Gerelateerde cursussen