Geotechnische stabiliteit van hijskranen en funderingsmachines

€ 1.150 excl. btw
2 dagen
Cursus

In deze cursus komen alle aspecten van zware machines in relatie tot belastingen en geotechnische stabiliteit aan bod.

Veiligheid, ontwerp en realisatie

Deze tweedaagse cursus richt zich op het hele spectrum van zware machines in relatie tot belastingen en geotechnische draagkracht. In het bijzonder komen funderingsmachines aan bod en hijskranen, waaronder ook kranen die nodig zijn bij de bouw van windturbines.

Moderne funderingsmachines zijn vaak zeer hoog ten opzichte van de grootte van het bouwterrein, zeker bij binnenstedelijke projecten. Als zo’n machine omvalt (en dat gebeurt nog te vaak!), komt zij al snel buiten de bouwplaats in de openbare ruimte terecht met aanzienlijk risico van persoonlijk letsel.

Het draagvermogen van het bouwterrein en het ontwerp van opstelplaatsen voor zware en hoge kranen vraagt ook deskundigheid in alle fasen van het ontwerp- en bouwproces om te komen tot een zorgvuldig, veilig en economisch verantwoord ontwerp. Daarbij speelt een groot aantal locatiespecifieke factoren een rol, zoals het kraantype, de belastingen, de omgeving en de (veelal slappe) ondergrond. Ook het op juiste wijze verwerken van de potentiële risico’s gerelateerd aan de hijswerkzaamheden vraagt specifieke aandacht.

Zware machines in relatie tot belastingen en geotechnische draagkracht

In de cursus komen aan bod:

 • De veiligheidsfilosofie
 • Kraantypen en belastingen
 • Het ontwerp van het bouwterrein (draagvermogen, zettingen)
 • Realisatie van de uitvoering
 • Een 2-tal uit te werken casussen.

Op dag 1 komen de algemene onderwerpen aan de orde. Deze dag is bedoeld voor o.a. werkvoorbereiders, uitvoerders, projectleiders en geotechnici. Dag 2 is vooral bedoeld om de opgedane kennis toe te passen op een 2-tal cases. Deze dag is bedoeld voor ontwerpers van de bouwplaats; kennis van de geotechniek, bijvoorbeeld, CGF1, WO en MSc van de geotechniek en civiel, is een vereiste

Deze nieuwe cursus is een samenvoeging van twee eerder gegeven cursussen: “Kraanopstelplaatsen bij de bouw van windturbines” en “Begaanbaarheid van bouwterreinen”. Hoewel beide cursussen zich richten op een iets ander toepassingsgebied, bleek er in beide overeenkomende onderwerpen. Het rapport “Begaanbaarheid van bouwterreinen” is optioneel bij de cursus bij te bestellen; het rapport  “Kraanopstelplaatsen bij de bouw van windturbines” is gratis te downloaden bij STOWA.

Bedoeld voor

Dag 1:   werkvoorbereiders, uitvoerders, projectleiders en geotechnici.

Dag 2:   ontwerpers van de bouwplaats; kennis van de geotechniek, bijvoorbeeld, CGF1, WO en MSc van de geotechniek en civiel, is een vereiste.

Cursusleider

ing. Fred Jonker

Jonker Geoadvies

Deze cursus wordt beoordeeld met een

7,8

Programmamanager

Waarom PAOTM

 • De nieuwste postacademische kennis en kunde
 • Toegespitst op vraagstukken die spelen in een technische omgeving
 • Interactief en direct toepasbaar in de praktijk
 • Topdocenten vanuit wetenschap, onderzoek en bedrijfsleven

Veelgestelde vragen

Geen startdatum bekend

Er is nog geen startdatum bekend. Geen zorgen, je kunt je nu inschrijven op onze interesselijst. We informeren je direct zodra er een nieuwe datum is gepland.

Inschrijven interesselijst
 • "Praktische kijk naar kraanopstellingen is als waardevol ervaren."
  Cursist werkzaam bij een ingenieursbureau
 • "Ik vond het goed dat er verschillende aspecten werden belicht (zoals ontwerp, uitvoering, blik vanuit kraanleverancier) die van belang zijn bij kraanopstelplaatsen."
  Cursist werkzaam bij een bouwbedrijf
 • "De insteek van twee kanten uit voor kraanfundaties, zodat er een beter beeld ontstaat van het geheel vond ik goed."
  Cursist werkzaam bij een ingenieursbureau
 • "Ik vond de inzichten vanuit verschillende groepen goed."
  Nico van der Zouw
  Ortageo Noordoost BV
 • "De cursusverzorgers zijn kundig. De leerstof is actueel met wat zich buiten afspeelt. Goede afstemming tussen theorie en praktijk."
  Suradj Bhagirath
  CRUX Engineering BV
 • "Interessante cursus met een brede benadering waarbij op hoofdpunten wordt stilgestaan bij factoren van invloed."
  Robert Jan Klopstra
  Huesker Synthetic B.V.
 • "Goede interactieve cursus."
  Cursist werkzaam bij een bouwbedrijf
 • "Leuk, leerzaam, informatief, praktisch."
  Cursist werkzaam bij een adviesbureau

Onze corporate partners

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

In onze nieuwsbrief informeren we je maandelijks per e-mail over cursussen, opleidingen, nieuws en ontwikkelingen in de verschillende vakgebieden van PAOTM. Kies daarbij zelf over welke onderwerpen je informatie wilt ontvangen!

Schrijf je nu in

Download de studiegids

In de studiegids staan, naast het cursusaanbod, ook de thema’s die we komend jaar verder gaan ontwikkelen. Wil je een compleet overzicht van onze cursussen en opleidingen in jouw vakgebied(en)? Vraag de Studiegids aan en ontvang hem digitaal.