Grote infrastructuurprojecten beheersbaar tot een succesvol einde brengen is niet zo eenvoudig. Dergelijke projecten brengen behoorlijke risico’s met zich mee voor zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers. Opdrachtgevers moeten vaak contracten sluiten zonder volledige informatie over de uiteindelijke kosten, terwijl opdrachtnemers gedetailleerde prijsramingen moeten maken zonder volledig inzicht in de ontwerp- en uitvoeringsfasen. Dit leidt vaak tot vertragingen, budgetoverschrijdingen en zelfs juridische geschillen. Het kan ook anders. Mr. Petra Heemskerk, mr. Bernard Lievers (beiden van CMS-advocaten) en ing. Peter Staats (van waterschap Drents Overijsselse Delta) schreven recent een artikel in het Tijdschrift Aanbestedingsrecht en Staatssteun over de succesvolle toepassing van de tweefasenaanpak bij het Project Stadsdijken in Zwolle.
Het tweefasencontract als oplossing
Het tweefasencontract biedt een oplossing door een complex project op te splitsen in twee fasen: de ontwikkelingsfase en de realisatiefase. In de eerste fase werken de opdrachtgever en opdrachtnemer nauw samen aan de ontwikkeling van het ontwerp, waarbij ook de kostenraming verder wordt uitgewerkt. Pas in de tweede fase wordt de definitieve prijs vastgesteld en start de uitvoering van het werk. Deze aanpak zorgt ervoor dat beide partijen beter voorbereid zijn en meer zekerheid hebben over de uiteindelijke kosten en planning.
Succesvolle toepassing project Stadsdijken
Deze aanpak werd succesvol toegepast in Zwolle. Het Waterschap Drents Overijsselse Delta koos voor een tweefasencontract om de complexe uitdagingen van dit project het hoofd te bieden. In plaats van vast te houden aan traditionele aanbestedingsmethoden, werd gekozen voor een intensieve samenwerking tussen de betrokken partijen. Dit leidde tot een betere afstemming en begrip tussen opdrachtgever en opdrachtnemer, wat essentieel bleek voor het succes van het project.
Op hoofdlijnen concluderen de experts het volgende:
Tweefasencontract waardevol instrument
Experts Heemskerk, Lievers en Staats concluderen dat het tweefasencontract een waardevol instrument is voor het beheersen van risico’s en kosten in complexe infrastructuurprojecten. Door samenwerking en flexibiliteit centraal te stellen, kunnen opdrachtgevers en opdrachtnemers samen betere resultaten bereiken.
Zelf toepassen in de praktijk
Ga je zelf aan de slag met een complexe aanbesteding of bouwopgave en wil je leren hoe je met een tweefasencontract risico’s kunt beperken en de samenwerking kunt verbeteren? Volg dan de cursus Tweefasen-contracten bij PAO Techniek en Management. Tijdens deze cursus leer je van experts de ins en outs van deze innovatieve contractvorm, zodat je goed voorbereid aan een volgend project kunt beginnen.
Meer inzicht krijgen in complexe bouwopgaven en wil je daarover sparren met andere experts uit de sector? Bekijk dan onze masterclass Werken in complexe bouwopgaven.
Bron
Tijdschrift voor Aanbesteding en Staatsrecht 2024-59
Auteurs
Mr. P.F.C. (Petra) Heemskerk – Advocaat aanbestedingsrecht bij CMS.
Mr. B.C. (Bernard) Lievers – Advocaat aanbestedingsrecht bij CMS.
Ing. P.J.H. (Peter) Staats – Realisatiemanager Waterschap Drents Overijsselse Delta.
Beeld op overzichtspagina is ter illustratie
Wil je graag een compleet overzicht van al onze cursussen en opleidingen? Download dan de digitale studiegids!