Projectmanagement en procesmanagement

“Projectbeheersing staat in het hart van elk project”

Bij het realiseren van bouw- en infrastructuurprojecten zijn planning, budget en risico’s onlosmakelijk met elkaar verbonden. Projectbeheersing speelt hierin een centrale rol en is onmisbaar geworden om complexe projecten tot een goed einde te brengen. In een interview met ir. Bart van den Berg, een ervaren projectbeheerser en cursusleider van de PAOTM-cursus Projectbeheersing bij bouw en infrastructuur, wordt duidelijk hoe belangrijk deze discipline is voor het beheersen van alle aspecten van een project.

Integrale projectbeheersing cruciaal voor succes van een project

Volgens Bart is projectbeheersing essentieel voor het creëren van overzicht in elk type project, maar vooral in de bouw- en infrasector zijn de uitdagingen bijzonder groot. “Bouwprojecten worden steeds complexer en kunnen soms wel 20 jaar duren, wat betekent dat je voortdurend moet anticiperen op veranderingen in de omgeving, wetgeving en gebruikerswensen”, legt hij uit. Ook zijn er veel betrokken partijen en is er een groter verzoek om transparantie en verantwoording. Dit vraagt om specifieke vaardigheden, zoals communicatief en analytisch zijn, een gestructureerde aanpak en een lange termijn visie. Integrale projectbeheersing biedt een raamwerk om alle betrokken disciplines, zoals financiën, planning, risicomanagement, kwaliteitsborging en capaciteitsbeheer, samen te brengen tot één geheel.

Bart benadrukt dat je als projectbeheerser niet zelf een expert hoeft te zijn op alle afzonderlijke disciplines, maar dat je wel voldoende kennis moet hebben om de input van specialisten te vertalen naar praktische stappen in planning, financiën en integraliteit.

Praktijkvoorbeeld: Havenverbetering in Roermond

Een mooi voorbeeld van effectieve projectbeheersing is de havenverbetering van Roermond, een project waar Bart als projectbeheerser bij betrokken was. “Het Waterschap Limburg moest onder grote tijdsdruk de kades verbeteren, terwijl er tegelijkertijd commerciële bouwprojecten plaatsvonden op aangrenzende terreinen”, vertelt hij. Normaal gesproken zou zo’n project zo’n zes tot acht jaar in beslag nemen, maar in dit geval was er slechts twee jaar beschikbaar. Alles moest nauwkeurig gepland worden, omdat elke dag vertraging ergens anders moest worden ingehaald. Ook werden er bestuurlijke afspraken gemaakt om inspraak- en reactietermijnen te versnellen en was er veel samenspraak met andere stakeholders die een groot deel van de grond in eigendom hadden. “De risico’s waren enorm. Projectbeheersing hielp ons hierbij overzicht te houden en continu te kunnen sturen op risico’s, financiën, planning en optimalisatie. Uiteindelijk is het ons allemaal gelukt”, aldus Bart.

Een vakgebied in ontwikkeling

De groeiende complexiteit van bouw- en infrastructuurprojecten heeft ertoe geleid dat steeds meer organisaties projectbeheersing omarmen. Bart ziet een duidelijke trend: “Waar het ooit begon bij Rijkswaterstaat in de infrastructurele hoek, zien we nu dat ook andere overheden en aannemers deze werkwijze steeds vaker toepassen en hun eigen standaarden ontwikkelen.” Ondanks de groeiende populariteit van projectbeheersing, ziet Bart ook nog uitdagingen. “Er wordt nauwelijks wetenschappelijk onderzoek gedaan naar dit vakgebied en dat is een gemiste kans. Ook zijn er niet veel opleidingen. Een verdere wetenschappelijke fundering zou een mooie ontwikkeling zijn.” Daarnaast ziet Bart een trend in standaardisatie. “Enerzijds begrijpelijk, maar ook jammer. Je wilt voorspelbaarheid en structuur creëren, maar wilt ook een bepaalde speelruimte hebben in een dynamisch project.”

Cursus Projectbeheersing bij bouw en infrastructuur: combinatie theorie en praktijk

De cursus Projectbeheersing bij bouw en infrastructuur speelt in op de behoefte aan meer kennis en vaardigheden binnen dit vakgebied, met als doel bewuster en vaardiger te worden als projectbeheerser. Bart: “De cursus biedt handvatten waarmee deelnemers inzicht krijgen in de belangrijkste aspecten van projectbeheersing, zoals het beoordelen van planningen, het opzetten van risicomanagement en het managen van financiën.”

De cursus onderscheidt zich door de balans tussen theorie en praktijk. Bart werkt met een team van specialistische docenten die allen ruime praktijkervaring hebben. “We brengen veel praktijkvoorbeelden in en laten cursisten oefenen met realistische casuïstiek, zodat ze hier in de praktijk verder mee kunnen.” Bart maakt hiervoor onder andere gebruik van de door hemzelf ontwikkelde peilstok projectbeheersing. Aan de hand van scherpe stellingen wordt de stand van zaken in een project geanalyseerd. “Dit helpt cursisten om kritisch na te denken over projectbeheersing in hun projecten en hun leervragen aan te scherpen. We bespreken de resultaten in de cursus en deelnemers gaan hierover onderling in gesprek.”

Bart benoemt dat de cursus interessant is voor iedereen die stappen wil zetten in de rol van projectbeheerser en voor organisaties waar projectbeheersing in ontwikkeling is. “Van Rijksoverheid, gemeenten en provincies tot alle soorten aannemers. Die mix van deelnemers versterkt elkaar, waardoor je echt van elkaar kunt leren.”

“Als projectbeheerser sta je echt in het hart van elk project”

Tot slot wil Bart meegeven dat veel mensen denken dat projectbeheersing vooral gaat over systemen en administratie, maar niets is minder waar. Het is heel dynamisch. “Als projectbeheerser sta je echt in het hart van het project,” benadrukt Bart. “Je bent voornamelijk in gesprek met collega’s, haalt informatie op en deelt deze. Je weet van alles en iedereen wat er gaande is en kunt daardoor enorm helpen sturen in het project.”

Bart is enorm enthousiast en gemotiveerd om kennis te delen. “Ik vind het een heel leuk vakgebied en ik vind het ook heel leuk om mensen te helpen in hun ontwikkeling. Dit komt mooi samen in deze cursus. Op die manier hoop ik ook Nederland een stukje beter te maken en dat er goed omgegaan wordt met publieke middelen.”

Meld je aan voor de cursus!

Ben je enthousiast geworden van dit verhaal en wil je je vaardigheden in projectbeheersing verder ontwikkelen? Volg dan de cursus Projectbeheersing bij bouw en infrastructuur en maak de volgende stap in je carrière!

 

Cursusleider

Projectmanagement en procesmanagement

ir. Bart van den Berg

Rijksvastgoedbedrijf

“Ik vind het leuk om mensen zich te helpen ontwikkelen en wegwijs te maken in projectbeheersing en zo de projecten in Nederland beter beheerst te laten verlopen.”

Waarom PAOTM

  • De nieuwste postacademische kennis en kunde
  • Toegespitst op vraagstukken die spelen in een technische omgeving
  • Interactief en direct toepasbaar in de praktijk
  • Topdocenten vanuit wetenschap, onderzoek en bedrijfsleven

Gerelateerde cursussen