Bouwkunde
Constructief ontwerpen

Parametrisch ontwerpen: De toekomst van ontwerpen

Ontwerpen die in een later stadium met een muisklik aan te passen zijn? Ontwerpen die zich aanpassen op gegevens uit de omgeving? Met parametrisch ontwerpen kan het allemaal. Het concept is niet nieuw, maar heeft de laatste jaren een toevlucht genomen in de bouw. Het wordt door veel architecten gezien als de toekomst van ontwerpen. Benieuwd wat parametrisch ontwerpen is en hoe het jou kan helpen? PAOTM zet het voor je op een rij.

Parametrisch ontwerpen: ‘design by performance’
Parametrisch ontwerpen is een ontwerpproces waarbij je op basis van data en relaties tussen delen van een bouwwerk een ontwerp kan genereren. Het helpt je niet alleen met het ontwerpen van complexe constructies, maar biedt je ook de mogelijkheid om tot in een laat stadium van het ontwerpproces wijzigingen door te voeren. Je werkt namelijk met een dynamisch model dat real-time meebeweegt met veranderingen. Direct kunnen ook de prestaties van de constructie berekend worden. Dit wordt ook wel ‘ Design by Performance’ genoemd. Het voordeel hiervan is dat je snel en prestatiegericht modellen kunt genereren, diverse scenario’s kan testen en prestaties eenvoudig inzichtelijk kan maken. Zo kan je het maximale uit je ontwerp halen.

Vormvrije ontwerpen rationaliseren
Afgelopen mei werd – mede in opdracht van Rijkwaterstaat – gestart met de productie van een 3D-geprinte betonnen voetgangersbrug. Zo’n 3D-geprinte brug brengt natuurlijk nieuwe uitdagingen met zich mee. Onder andere moet daarvoor het vormvrije ontwerp gerationaliseerd worden tot een bouwbare constructie en dat kan juist met behulp van een parametrisch model.

Expert Jeroen Coenders
Iemand die alles weet van parametrisch ontwerpen is Jeroen Coenders. Hij is al meer dan 15 jaar betrokken bij de ontwikkeling van verschillende parametrische applicaties en heeft ruime ervaring in het doceren van de eerste stappen tot het meest geavanceerde gebruik van parametrisch ontwerp. “Met parametrisch ontwerpen kun je programmeren zonder dat je een programmeertaal hoeft te leren: dat maakt het toegankelijk voor iedereen!”

Word ook een expert
Wil je meer leren over de toepassing van parametrisch ontwerpen en hoe het jouw organisatie kan helpen? Volg dan de PAOTM-cursus Parametrisch ontwerpen voor de bouw.

Cursusleider

dr. ir. Jeroen Coenders

White Lioness technologies

Gerelateerde cursussen

Download de studiegids

In de studiegids staan, naast het cursusaanbod, ook de thema’s die we komend jaar verder gaan ontwikkelen. Wil je een compleet overzicht van onze cursussen en opleidingen in jouw vakgebied(en)? Vraag de Studiegids aan en ontvang hem digitaal.