Overig

Overtuig je werkgever van jouw cursus!

Wil je graag een cursus volgen om jezelf verder te ontwikkelen? Om dat geregeld te krijgen heb je natuurlijk al in beeld hoeveel opleidingsbudget er is en weet je welke cursus je wilt volgen. Nu nog je werkgever overtuigen van het nut en de noodzaak van het opdoen van deze nieuwe kennis.

Wij geven je graag een aantal tips waarmee jij in het gesprek met je werkgever je doel kunt bereiken. Een gedegen voorbereiding is het halve werk!

 1. Stel een cursus voor die waarde heeft voor jou, je team en je organisatie
  Bedenk welke nieuwe kennis of kunde jij zou willen opdoen en hoe dit aansluit bij de bedrijfsstrategie. Wanneer helder is hoe het bedrijf verder komt met de nieuwe kennis, ontstaat er een win-win situatie voor jou en je werkgever. Je benadrukt daarmee de toegevoegde waarde van de cursus en stemt af op de bredere belangen.
 2. Bespreek de lange termijn
  Weet goed wat je wilt bereiken. Niet alleen nu of volgend jaar, maar waar wil je staan over bijvoorbeeld 5 jaar? En hoe past het volgen van juist deze cursus in het bereiken van de lange termijn doelen? Wanneer je sterke argumenten hebt, groeit je kans van slagen. Zorg dus dat je een plan voorhanden hebt.
 3. Houd rekening met kosten en investering in tijd
  Waarschijnlijk heeft jouw organisatie een ontwikkelbudget beschikbaar. Hou rekening met de hoogte van het budget en hoe jij daar optimaal gebruik van kunt maken. Vaak zal het volgen van een cursus of opleiding in tijd van het bedrijf plaatsvinden. Ook dat zijn kosten voor je werkgever. Misschien ben je bereid een deel eigen tijd te investeren? Dat zou je werkgever wel eens makkelijker kunnen overtuigen.
 4. Maak duidelijk dat nieuwe kennis motiveert
  Regelmatig bijscholen zorgt ervoor dat je duurzamer inzetbaar wordt en gemotiveerd bent. Dat zorgt bij jouzelf voor meer werkplezier, creativiteit en inspiratie en mogelijk ook tijd- of kostenbesparing. Daar profiteren je team en werkgever ook van.
 5. Geef aan dat je afspraken graag vastlegt
  Het zou kunnen dat je werkgever bang is dat je kort na je opleiding een andere baan gaat zoeken. Een studieovereenkomst biedt uitkomst. Je legt hierin afspraken helder vast en kunt bijvoorbeeld afspreken dat je (een deel van) de kosten van de opleiding terugbetaalt wanneer je het bedrijf toch binnen een bepaalde tijd verlaat.
 6. Wees overtuigend en vastberaden
  Wanneer jij binnen de kaders van je organisatie een realistisch voorstel doet waar je bedrijf zowel praktisch als ook op de lange termijn baat bij heeft, mag je jezelf beloven dat afwijzing geen optie is. Sta voor jouw argumenten, wees kort en krachtig en vermijd details en discussie. Wanneer je vastberaden bent in je overtuiging dat de training die jij wilt volgen van grote waarde is en dat jij ervoor kan zorgen dat de nieuwe kennis praktisch toepasbaar en relevant is voor meer collega’s dan jij alleen, kun je samen werken aan succes en groei.

Zie jij het gesprek al helemaal zitten maar zoek je nog naar de juiste cursus voor jou en je bedrijf? PAOTM biedt je een breed scala aan cursussen in veel technische vakgebieden en op het gebied van leiderschap. Neem een kijkje in ons cursusaanbod.

Krijg je graag studieadvies? Neem dan gerust even contact met ons op. Op basis van jouw behoefte kijken we naar een passende cursus uit ons aanbod. Of we helpen je graag met een maatwerk oplossing voor je team. Met onze incompany mogelijkheden realiseer je samen met ons een training op maat. Op het moment en de plaats van jullie keuze, compleet toegespitst op jullie specifieke vraagstukken. Wat je kennisvraag ook is, wij helpen je graag verder!

Waarom PAOTM

 • De nieuwste postacademische kennis en kunde
 • Toegespitst op vraagstukken die spelen in een technische omgeving
 • Interactief en direct toepasbaar in de praktijk
 • Topdocenten vanuit wetenschap, onderzoek en bedrijfsleven

Download de studiegids

Wil je graag een compleet overzicht van al onze cursussen en opleidingen? Download dan de digitale studiegids!