Wat betekent de droge zomer voor onze funderingen?

ma 20 augustus 2018

Juli was volgens het KNMI één van de allerdroogste maanden ooit gemeten in Nederland. De droge periode heeft invloed op de grondwaterstand en daarmee op de funderingen. Vooral houten funderingen hebben daar last van: schimmels tasten de funderingen aan als deze droog komen te staan. “Als een fundering in totaal 10 tot 20 jaar achter elkaar, of bij elkaar opgeteld in kortere periodes heeft drooggestaan, dan kan de fundering zo aangetast worden, dat het nodig is om deze te vervangen”, aldus projectleider Anne Mollema van gemeente Rotterdam.

Mogelijk funderingsschade
Niet alleen houten paalfunderingen worden aangetast, de droogte heeft ook effect op andere funderingen. “Het is goed mogelijk dat als gevolg van deze droogte nu al funderingsschade ontstaat” vertelt de droogte- en waterexpert  Alex Hekman van Sweco. Denk aan bodemverzakking, rioleringen die knappen, woningen en wegen die verzakken, dijken die onder scherpe controle staan. Als er meer van dit soort droge zomers komen, kan de schade flink in de papieren lopen.

Geotechnische risico's beter inschatten
Wil je in de toekomst dit soort geotechnische risico’s beter kunnen inschatten en leren rekenen aan korrelspanningen en krachten op funderingen? Volg dan de basisopleiding CGF-2 of de vervolgopleiding CGF-1. Op onze themapagina Geotechniek vind je het complete overzicht van al onze opleidingen en verdiepende cursussen in de funderingstechniek.

Deel deze pagina