Snel kiezen tussen varianten met Life Cycle Costing (LCC)

ma 16 november 2020

We hebben steeds meer bestaande assets, maar ook nieuwe assets. De aanpasbaarheid, circulariteit, duurzaamheid en energiezuinigheid van deze assets is evident belangrijk, en steeds meer noodzakelijk.  Hoe ga je om met deze voorgenoemde variabelen? Hoe kies je tussen varianten of alternatieve oplossingen?  Life Cycle Costing kan je daarbij helpen.

Totale kosten van assets in kaart brengen

De methodiek LCC helpt je om in elke projectfase uit verschillende scenario’s een gefundeerd besluit te kunnen nemen. Dit doe je door het in kaart brengen van de toekomstige kosten, opbrengsten en (rest)levensduren. Je kijkt hierbij naar de complete levensduur van een asset: naar de kosten van investering, beheer en onderhoud en uiteindelijk slopen. Het toepassen van LCC kan bijdragen aan het optimaleren van onderhoud aan assets en het bepalen van het juiste moment van vervanging.

Albert Timmerman: ‘LCC heeft mij veel gebracht’

Iemand die alles weet over LCC is Albert Timmerman, strategisch adviseur bij Royal HaskoningDHV en cursusleider van de PAOTM-cursus over LCC. ‘Het gebruik van LCC heeft mij veel gebracht. Zo hielp het onder andere een opdrachtgever die uit negen varianten snel de juiste keuze kon maken in een project dat onder enorme tijdsdruk stond. Daarnaast is het succesvol toegepast bij het aanbesteden van een DBM (Design, Build, Maintain) project voor een brug met een onderhoudscontract voor 25 jaar’.

LCC leren toepassen in een online setting

Albert Timmerman en zijn docententeam leren je meer over LCC en de toepassing ervan tijdens de online cursus Life Cycle Costing (LCC) in de gww en bouw in januari/februari 2021. Je wordt bekend met de aanpak in het maken van de keuze, rekening houdend met de kwalitatieve, financiële en risico-aspecten. Recente inzichten en praktijkvoorbeelden komen aan bod. 

Deze cursus wordt voor het eerst online aangeboden in de vorm van een viertal webinars, in een afwisselende setting met verschillende trainers. Zij zullen zowel de begrippen verduidelijken en de theoretische basisprincipes geven, als je de aanpak laten zien en oefenen. Dit doen ze in de vorm van een lezing en door je aan het werk zetten met wat (huis)werk. Tot slot word je uitgedaagd te oefenen met een praktijkcasus in samenwerking met enkele anderen. Zo ben je in vier korte sessies helemaal op de hoogte.

None

Deel deze pagina