Slimme innovaties op het gebied van geluidsoverlast

ma 22 januari 2018

De afgelopen maand waren er een aantal mooie innovaties op het gebied van geluidsoverlast. Zo werd half december in Pijnacker een geluidsscherm met geïntegreerde zonnecellen in gebruik genomen. Het scherm is gebouwd door BAM Infra en is uniek in zijn soort. “Geluidsschermen met zonnepanelen bestaan al langer, maar nooit eerder werden zonnecellen volledig in het glas geïntegreerd,” aldus regiodirecteur BAM Infra Henk Post. “In gevels en daken van gebouwen gebeurt dit al, maar bij geluidsschermen is het nooit eerder gedaan in Nederland. Dit is nog maar het begin. Over een paar jaar kunnen we ons niet voorstellen dat we vroeger geluidsschermen neerzetten zónder zonnecellen. Ze staan er toch, hebben een groot oppervlak en leveren direct schone energie op.”

Daarnaast zijn de provincies Noord- en Zuid-Holland samen met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO) op zoek gegaan naar slimme innovaties om geluidsoverlast langs provinciale wegen te verminderen. Afgelopen vrijdag 19 januari werden twee innovaties geselecteerd die binnenkort getest gaan worden: de GeluidVangrail en WhisstoneZV. 
De GeluidVangrail van Movares en Merford is een plank die onder de bestaande vangrail wordt bevestigd, die het geluid naar beneden reflecteert, waarna het wordt geabsorbeerd in de berm. Volgens de eerste testen levert dit een daling op tot maximaal vijf decibel. 
De WhisstoneZV van 4Silence is ontworpen voor zwaar verkeer: een stalen of gietijzeren element dat in de berm wordt aangelegd om het geluid te reduceren door het af te buigen (diffractie). Het is een aanvulling op de betonnen Whisstone en specifiek ontwikkeld voor het terugbrengen van laag frequent geluid dat door vrachtverkeer wordt veroorzaakt.

Meer leren over de ontwikkelingen op het gebied van geluidswering? Volg vanaf maart de opleiding Milieugeluid

Innovatief geluidsscherm met geïntegreerde zonnecellen van BAM Infra

Deel deze pagina