Nationale Kraanwaterdag 2021

vr 17 september 2021

Op 22 september 2021 is het Kraanwaterdag in Nederland. Maar waarom vieren we in Nederland Kraanwaterdag? Want Nederland is een van de weinige landen ter wereld die veilig drinkbaar water uit de kraan levert zonder gebruik van ontsmettingsmiddelen zoals chloor.

Dit is mogelijk door het gebruik van uitgebreide drinkwaterbehandelingsmethoden. Het continue onderhoud van de drinkwaterdistributienetwerken wordt verzorgd door alle drinkwaterbedrijven om microbieel veilig water te leveren vanaf de behandeling tot aan de kraan van de klant en om lekkages en verontreinigingen tijdens de distributie te voorkomen.

De drinkwaterwinnings- en -behandelingsgebieden zijn zeer goed beschermd om de levering van veilig en gezond drinkwater te garanderen. Voor de productie van drinkwater worden hoofdzakelijk drie waterbronnen gebruikt; grondwater (55%), oppervlaktewater (40%) en natuurlijk duinwater (5%). In Nederland beslaat het drinkwaterdistributieleidingnet meer dan 120.000 km. In totaal produceren alle 10 drinkwaterbedrijven jaarlijks 1200 miljoen m3 water. De meeste mensen in Nederland drinken het liefst water uit de kraan.

Hoe drinkwater in Nederland wordt onderhouden en microbieel stabiel bleef via het distributienetwerk van bron van winning tot behandeling, distributie en vervolgens tegen de tijd dat het de kraan bereikt? Dit zal grondig worden bestudeerd en besproken in onze komende cursus, Biologische stabiliteit van drinkwater, gepland op 15 en 16 maart 2022, met Nederlandse en wereldberoemde experts in de drinkwatersector. Wilt u meer weten over hoe water in Nederland wordt behandeld en onderhouden, welke processen worden toegepast en wat de factoren zijn die mogelijk van invloed kunnen zijn op de waterkwaliteit? Dan is deze cursus iets voor jou. Graag tot ziens in maart!

Bronnen:
https://www.vewin.nl/SiteCollectionDocuments/Publicaties/Cijfers/Vewin-Drinking-Water-Fact-Sheet-2020.pdf
Vewin film 'Gewoon Kraanwater' - YouTube

None

Deel deze pagina