Koopwoningmarkt: goed begin 2020, maar wat wordt de impact van corona?

ma 15 juni 2020

De koopwoning- en hypotheekmarkt kent een goed eerste kwartaal in 2020, zo blijkt uit de Monitor Koopwoningmarkt die recent is gepubliceerd. Er werden evenveel huizen verkocht als in 2019 en een record hoeveelheid hypotheken aangevraagd. Vooralsnog een goed eerste kwartaal, maar het mag duidelijk zijn dat de coronacrisis negatieve gevolgen zal hebben voor de koopwoningmarkt in 2020. Hoe groot het effect zal zijn, moet echter nog blijken.

Q1 2020: koopwoningmarkt stabiel, hypotheekmarkt schiet omhoog

In het eerste kwartaal van 2020 werden ongeveer evenveel woningen verkocht als in dezelfde periode in 2019. De prijs voor een koopwoning steeg in het eerste kwartaal met circa 10% ten opzichte van het jaar ervoor. Op de hypotheekmarkt zijn de eerste reacties al wel zichtbaar. Consumenten vermoeden dat de economische omstandigheden zullen verslechteren en dat daarmee de hypotheekrente zal oplopen. Daardoor steeg het aantal hypotheekaanvragen (veelal oversluitingen) fors: 43% meer aanvragen dan in het eerste kwartaal van 2019.

Dalend consumentenvertrouwen leidt uiteindelijk tot dalende prijzen, maar nog niet in 2020

Volgens het CBS is sinds april het consumentenvertrouwen enorm gedaald, wat naar verwachting na een half jaar zal leiden tot een daling in het aantal transacties en het langer te koop staan van het aanbod van koopwoningen. Pas daarna wordt dit effect zichtbaar op de ontwikkeling van de koopprijzen. Een prijsdaling op de Nederlandse koopwoningmarkt lijkt in 2020 dus niet aan de orde.

Drie mogelijke ontwikkelingen kunnen dit normale marktproces verstoren: een sterke stijging van de kapitaalmarktrente, een abrupte ombuiging van het verkoopproces door eigenaar-bewoners (eerst verkopen en dan pas kopen) en het massaal te koop aanbieden van woningen door de kleine particuliere beleggers, die de afgelopen jaren in met name de grote steden veel woningen hebben aangekocht voor de verhuur.

Wees voorbereid

Wil je meer weten over de trends in de hypotheek- en koopwoningmarkt? En welke impact dit heeft op jouw werkpraktijk? Volg dan onze cursus De hypotheek- en koopmarkt in het vizier op 21 en 22 september. Of volg één van onze andere PAOTM-OTB cursussen, zoals Portefeuille- en assetmanagement in september of Trends in de woonruimteverdeling in oktober.
 

None

Deel deze pagina