Digitalisering van drink- en afvalwatersector onontkoombaar

vr 10 december 2021

De ontwikkelingen op het gebied van digitalisering van de drink- en afvalwaterbedrijven gaan snel. ICT wordt steeds dominanter in de watersector. “Vroeger moest je vooral veel kennis van water hebben en een beetje van automatisering, nu moet je ICT'er zijn met kennis van water. Digitalisering is cruciaal voor het optimaliseren van het watermanagement”, aldus cursusleider Martijn Bakker (RHDHV) onlangs in Fluids Processing. 

De toekomst van de watersector ligt in de cloud. Desondanks zijn drink- en afvalwaterbedrijven nog terughoudend om over te stappen op de cloud. “Ik begrijp dat wel: het is vitale infrastructuur en drinkwaterbedrijven willen die beschermen. Je moet er ook niet aan denken dat ze gehackt worden! Maar in de toekomst zullen bepaalde applicaties niet meer buiten de cloud beschikbaar zijn, wat de overstap onvermijdelijk maakt. Het gaat er dus om, dat ICT-infrastructuur van de drinkwatervoorziening aan de allerhoogste veiligheidsstandaarden voldoet”, aldus Bakker. Daarnaast benadrukt hij de noodzaak van slimme controle- en monitoringsystemen: “die maken het mogelijk om met minder mensen méér pompstations aan te sturen.”

Op 24 en 25 maart 2022 organiseert PAOTM de nieuwe cursus Digitalisering in drink- en afvalwater. Onder leiding van Martijn Bakker, en samen met experts van onder meer TU Delft, Microsoft en KWR, wordt de toepassing van machine learning, digital twins en serious gaming behandeld. Daarnaast wordt stilgestaan bij dataveiligheid, cybersecurity en beleidskeuzes over smart water in de watersector. Deze cursus maakt deel uit van ons waterprogramma. Dit programma bestaat uit een omvangrijk cursusaanbod dat alle aspecten van de watercyclus omvat, op basis van de laatste ontwikkelingen, nieuw onderzoek en innovatie.

Ben je benieuwd naar een introductie van de belangrijkste thema’s van deze digitale transformatie? Op 21 januari (15:00-16:00 uur) organiseren we het webinar Digitale transformatie van de watersector, waarin de ontwikkelingen van de afgelopen decennia voorbijkomen én een blik op het werkveld in 2025 wordt gegeven.

None

Deel deze pagina