De openbare ruimte als sportschool

De samenleving verandert: vergrijzing, ouderen die langer zelfstandig wonen, toename van obesitas en met meer mensen samenleven op een klein oppervlak. Dat vraagt om een aanpassing van de openbare ruimte. Een inrichting die uitnodigt om naar buiten te gaan, meer te bewegen en elkaar te ontmoeten. De openbare ruimte als ‘buurthuis of sportschool van de toekomst’. Vele gemeenten zijn hierin al actief; een paar succesvolle voorbeelden.

Gemeente Eindhoven: Kwiek wandelen

De gemeente Eindhoven heeft een slimme beweegroute ontworpen voor ouderen, genaamd Kwiek. Hierin wordt straatmeubilair gebruikt voor gezonde, dagelijkse fitnesswandelingen. Het concept is inmiddels ook in andere gemeenten succesvol geïntroduceerd.

Gemeente Tholen:  Elke stap / trap telt
In de gemeente Tholen is een gratis fiets- en wandelproject om senioren meer te laten bewegen, Elke stap / trap telt. Deelnemers trainen 10-12 weken op hun eigen niveau. Het opbouwen van de conditie staat centraal, maar de sociale contacten zijn eveneens een wezenlijk onderdeel van het programma.

Gemeente Groningen: Sporten én ontmoeten
In Groningen worden – net als in vele andere gemeenten – buiten verschillende clinics en trainingen georganiseerd, zoals calisthenics en freerunning. Mooie bijkomstigheid is dat deze sportactiviteiten de aandacht trekken van andere buurtbewoners. Zo krijg je iedereen naar buiten en ontstaan er spontane contacten tussen mensen die elkaar anders niet zouden treffen.

Gemeente Friesland: Aanleg fietsbruggen
In Friesland zien ze de inrichting van de openbare ruimte om mensen in beweging te krijgen nog breder. Daar zijn over een druk verkeersplein in Drachten fietsbruggen aangelegd, waardoor kinderen nu zelf veilig op de fiets naar school kunnen, zonder dat ze door hun ouders met de auto gebracht moeten worden.

Kansen genoeg, nu in praktijk brengen
Kansen genoeg om de openbare ruimte beter in te richten. Benieuwd welke trends er nog meer spelen, wat je kan leren van de successen (of valkuilen) van andere gemeenten en hoe je het in jouw gemeente in praktijk kan brengen? Volg de masterclass IBOR - Sociale ontwikkeling en beheer van de openbare ruimte op 18 september.

Foto 1 Senioren in beweging: Kwiek
Foto 2 Calisthenics: IJslander

None
None

Deel deze pagina