Menu
Cursus
cursussen | risicoanalyse-in-de-civiele-techniek Print deze pagina

Risicoanalyse in de civiele techniek

Probabilistisch ontwerpen, betrouwbaarheid en risico’s

Het probabilistisch ontwerpen en beoordelen van civiele constructies wordt steeds belangrijker. In veel domeinen wordt deze systematiek gebruikt, bijvoorbeeld in de bouw, waterbouw en geotechniek. Voorbeelden van toepassingen zijn het ontwerp van gebouwen volgens de Eurocode, toetsing van bruggen, en toetsing en ontwerp waterbouwkundige kunstwerken zoals sluizen en dijken.

Recent hebben risicoanalyse en probabilistisch ontwerp weerslag gevonden in grootschalige Rijkswaterstaat programma’s zoals RiNK en VONK die zich richten op waterbouwkundige kunstwerken. Ook de beoordeling van de veiligheid van bouwwerken onder aardbevingsbelastingen gebeurt met deze technieken. 

In deze cursus leert u de grondslagen van het ontwerpen en beoordelen van deze types constructies. Ontwerp- en toetsregels zijn gebaseerd op probabilistische berekeningen en tonen aan of een constructie voldoende veilig is. De cursus licht achtergronden en theorie toe in twee basiskennis dagen, daarna is er een optionele verdiepende dag droge civiele techniek en een optionele dag natte civiele techniek.

Risicoanalyse en betrouwbaarheidsanalyse doorgrond

Na het volgen van deze cursus:

 • Kunt u zelf probabilistische berekeningen uitvoeren voor uw eigen vakgebied;
 • Weet u hoe u een risicoanalyse en betrouwbaarheidsanalyse van een constructie dient uit te voeren;
 • Heeft u inzicht in de invloed van onzekerheden op het ontwerp;
 • Kunt u constructies probabilistisch beoordelen om zo de veelal conservatieve rekenregels te vermijden of om situaties door te rekenen waar geen rekenregels beschikbaar zijn.

Bedoeld voor

Ontwerpers van droge en/of natte civiele werken bij ingenieursbureaus, kennisinstituten, Rijkswaterstaat. Geotechnici.

 • InCompany
  Aanvraag cursus incompany of op aanvraag
  *
  *
  *
  *
  *
  *
 • Reviews
  Deze cursus wordt beoordeeld met een 7,8
  “Interessant, pittig bij verschillende wiskundige onderwerpen. Nuttig als andere kijk op het ontwerpen (of beoordeling) van civieltechnische constructies.”
  “Erg leerzaam en goed opgebouwde cursus.”
  “Veel kennis in een notendop.”