Geotechniek

Masterclass Grondgedrag (CGF-M) biedt unieke hands-on ervaring in geotechniek

PAO Techniek en Management heeft met de Masterclass Grondgedrag (CGF-M) een gevestigde en hoog gewaardeerde cursus in haar aanbod. Deze praktijkgerichte cursus, ontwikkeld in samenwerking met het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI), biedt technisch professionals een unieke kans om hun kennis en vaardigheden op het gebied van geotechniek te verdiepen.

Hands-on benadering centraal

De Masterclass Grondgedrag onderscheidt zich door zijn hands-on benadering. In tegenstelling tot de meer theoretische opleidingen Grondmechanica en Funderingstechniek (CGF-1 en CGF-2), staat in deze masterclass het praktisch ervaren van grondgedrag centraal. Deelnemers voeren zelf eenvoudige experimenten uit op verschillende grondsoorten, waardoor ze letterlijk in contact komen met de materie.

“Redden met simpele middelen”

Cursusleider ir. Joost Breedeveld van Deltares benadrukt het belang van deze aanpak: “Deze masterclass is zeker ook waardevol voor werkzaamheden in het buitenland, waar je je soms met hele simpele middelen moet zien te redden als geotechneut.” Deze praktische vaardigheden kunnen van onschatbare waarde zijn in situaties waar geavanceerde meetapparatuur niet voorhanden is.

Diepgaand inzicht in grondgedrag

Het programma van de masterclass is zorgvuldig samengesteld om deelnemers een diepgaand inzicht te geven in het fysisch-mechanisch gedrag van grond. Met behulp van alledaagse huishoudelijke meetinstrumenten voeren cursisten een reeks snelle, eenvoudige proeven uit op zand- en kleimonsters. De resultaten worden uitvoerig besproken, waarbij de nadruk ligt op de fysisch-mechanische achtergronden en geotechnische consequenties van het waargenomen gedrag.

Het is een verrijking voor alle bedrijven die zich bezighouden met grondwerk.

Intuïtief begrip voor risicovermindering

Een belangrijk aspect van de cursus is de ontwikkeling van een “gevoel” voor grondeigenschappen. Dit intuïtieve begrip stelt professionals in staat om de realiteitswaarde van berekeningen beter in te schatten, wat cruciaal is voor het terugdringen van risico’s en faalkosten in GWW-projecten. Gezien het feit dat ongeveer 50% van de faalkosten bij bouwprojecten grond-gerelateerd zijn, is het belang van deze kennis niet te onderschatten.

“Het begint veel meer te leven”

De masterclass is geschikt voor een breed scala aan professionals, van ervaren technici tot nieuwkomers in het veld. Deelnemers zijn enthousiast over de toegevoegde waarde van de cursus. “Het begint veel meer te leven dan dat je alleen maar in een boek kijkt. Erg interessant!”, aldus een van de cursisten.

“Een verrijking voor alle bedrijven”

Een andere deelnemer benadrukt: “Het is een verrijking voor alle bedrijven die zich bezighouden met grondwerk.” Deze reacties onderstrepen de praktische relevantie en de directe toepasbaarheid van de opgedane kennis in de beroepspraktijk.

Internationale relevantie

Naast het praktische werk biedt de masterclass ook inzicht in de verschillen tussen Nederlandse en buitenlandse geotechnische normen en standaarden. Dit maakt de cursus niet alleen relevant voor nationale projecten, maar bereidt deelnemers ook voor op internationale uitdagingen.

Aansluiting bij andere PAOTM-opleidingen

De Masterclass Grondgedrag kan zowel als aanvulling op de CGF-1 en CGF-2 opleidingen worden gevolgd, als op zichzelf staand programma. Voor professionals die hun begrip van grondgedrag willen verdiepen en hun praktische vaardigheden willen versterken, biedt deze masterclass een waardevolle en essentiële leerervaring.

Versterk je praktische expertise in geotechniek

Wil jij je theoretische kennis omzetten in praktische vaardigheden en je onderscheiden in het geotechnische werkveld? Dan biedt de Masterclass Grondgedrag (CGF-M) je een unieke kans. Deze hands-on cursus stelt je in staat om je geotechnische expertise naar een hoger niveau te tillen. Klik hieronder op de cursus voor meer informatie en inschrijven.

Programmamanager

Download de studiegids

Wil je graag een compleet overzicht van al onze cursussen en opleidingen? Download dan de digitale studiegids!

Gerelateerde cursussen