Energie- en elektrotechniek
Watermanagement en waterzuivering

“Je voelt met z’n allen het enthousiasme over een onderwerp waar je gezamenlijk mee verder wilt”

Peter van der Haven is voor Hoogheemraadschap van Rijnland assetmanager van de waterketen. Zij beheren een grote hoeveelheid (zuiverings)installaties, rioolgemalen en persleidingen. En daarmee verwerken ze het regenwater en het afvalwater van 1,2 miljoen huishoudens en alle bedrijven in hun regio. Samen met 32 collega’s volgde hij bij PAOTM de incompany cursus Circulaire afvalwaterzuivering: de laatste inzichten.

Hoe kwamen jullie op deze cursus en waarom een incompany?

“Nadat deze cursus in jullie nieuwsbrief werd vermeld kreeg ik direct vanuit vijf kanten de vraag: Is dit niet wat voor ons? Ik overwoog er in eerste instantie een of twee mensen naartoe te sturen, maar iedereen die mij tipte over deze cursus wilde ook graag zelf mee doen. Na een bredere rondvraag bleek die groep bij ons dusdanig groot dat het een incompany programma moest worden. Dat is een goede keuze gebleken. Je voelt met z’n allen het enthousiasme over een onderwerp waar je gezamenlijk iets mee wil gaan doen. Dan is het collectief volgen van zo’n cursus bij uitstek de manier om die energie over het onderwerp in de organisatie vast te houden en er na afloop mee aan de slag te gaan.”

Wat zijn volgens jou de voordelen van een incompany?

“We hebben ervoor gekozen om het cursusprogramma niet nadrukkelijk naar Rijnland te specificeren. Voorafgaand heb ik Enna (Klaversma, mede-cursusleider) gevraagd om de cursus te geven zoals die normaal gesproken, bij open inschrijving, ook wordt gegeven. De cursus bestrijkt ons gehele werkveld al, dus het op maat maken van het programma had voor ons niet zoveel meerwaarde. Wat ik het voordeel van incompany vind is dat de mensen van afdeling zuiveren, onderhoud, projecten, beleidsmakers, assetmanagers etc. allemaal de cursus hebben gevolgd. Daarmee heb je een gemeenschappelijke taal en energie gecreëerd. En wat je nu ziet: het gaat om nieuwe manier van zuiveren: circulair, duurzaam. En ineens gonst dat in de organisatie omdat er een hele groep op cursus is geweest.”

Zijn er concrete inzichten en toepassingen die jullie bij Rijnland gaan inzetten?

“Wij deden al best veel op dit terrein, maar de cursus heeft echt bijgedragen aan concreet toepasbare elementen die we aan bestaande plannen kunnen toevoegen.”

Waarom kozen jullie voor PAOTM?

“Enerzijds omdat alleen jullie deze cursus organiseren. Anderzijds omdat ik zelf aan de TU Delft heb gestudeerd en ik jullie al geruime tijd ken van eerdere cursussen die ik heb gevolgd. Jullie bieden toch een zeker kwaliteitsniveau dat hoog en gegarandeerd is. Daar hebben we onze keuze in belangrijke mate op gebaseerd.”

Download de studiegids

Wil je graag een compleet overzicht van al onze cursussen en opleidingen? Download dan de digitale studiegids!

Gerelateerde cursussen