Circulaire afvalwaterzuivering: de laatste inzichten

€ 1.150 excl. btw
2 dagen
Cursus

Je leert de achtergronden van het voorkomen van fosfor, bioplastics, cellulose, alginaat en energie in de waterzuivering. Per grondstof leer je hoe je deze technisch terug kunt winnen.

Omschakelen van waterzuiveraar naar energie- en grondstoffenproducent

Circulaire Economie, duurzaamheid, Green Deals, droogte. Er lijkt een grote verandering gaande in het denken met betrekking tot afvalwaterstromen. Energie- en grondstoffenfabrieken en nu ook waterfabrieken zijn een antwoord daarop. De mogelijkheden lijken legio, maar voor welke stoffen is er nu een sluitende business case?

In deze cursus leer je de theoretische achtergronden van de grondstoffen fosfor, bioplastics, cellulose en Kaumera en krijg je inzicht in energie en waterterugwinning uit de waterzuivering. We geven je van alle stoffen de laatste stand der techniek en markt mee.

Ook gaat de cursus in op de noodzakelijke veranderingen om de omschakeling van waterzuiveraar naar energie- en grondstoffenproducent te kunnen maken. Dit betreft de LCA-methodiek als afwegingskader en de maatschappelijke en juridische aspecten. En natuurlijk kijken we hoe de zuivering er in de toekomst uit zal zien.

Circulaire economie voor jouw waterzuivering?

Na het volgen van de cursus heb je:

 • inzicht in de context waarbinnen de transitie van afvalwater naar grondstoffen zich bevindt;
 • inzicht in de achtergrond van het vóórkomen en/of de vorming van grondstoffen in afvalwater;
 • overzicht over de stand van de techniek voor het (terug)winnen en afzetten in de praktijk;
 • inzicht in de belangrijkste uitdagingen (economisch, maatschappelijk, juridisch) om de transitie te kunnen maken in de waterzuivering;
 • en kun je voor jouw eigen waterzuivering onderbouwd een afweging maken of het terugwinnen van grondstoffen, energie of water rendabel is.

Bedoeld voor

Watertechnologen uit industrie, drinkwaterbedrijven en waterschappen, docenten uit hbo en wo, beleidsmakers en managers van waterschappen, provincies, Rijksoverheid en hun adviseurs. Allen die betrokken zijn bij het realiseren van een circulaire economie. We nodigen ook vooral mensen uit die de cursus al eerder gevolgd hebben, omdat nu veel wordt ingegaan op de laatste ontwikkelingen!

Cursusleider

ir. Leon Korving

Wetsus

Deze cursus wordt beoordeeld met een

8,9

Programmamanager

Waarom PAOTM

 • De nieuwste postacademische kennis en kunde
 • Toegespitst op vraagstukken die spelen in een technische omgeving
 • Interactief en direct toepasbaar in de praktijk
 • Topdocenten vanuit wetenschap, onderzoek en bedrijfsleven

Veelgestelde vragen

Geen startdatum bekend

Er is nog geen startdatum bekend. Geen zorgen, je kunt je nu inschrijven op onze interesselijst. We informeren je direct zodra er een nieuwe datum is gepland.

Inschrijven interesselijst
 • "Zeer volledig op de inhoud, de goede onderwerpen me de juiste diepgang. Veel ruimte voor discussie, als erg prettig ervaren."
  Rick Jansen
  cursist van Circulaire afvalwaterzuivering Evides Waterbedrijf
 • "Ik vond de informatie die werd gedeeld goed, alsook de discussies tijdens de cursus en de werkgroepen."
  Cursist werkzaam bij een waterschap
 • "Duidelijk. Veel informatie in korte tijd. Nieuwe inzichten gekregen. Link naar naslagwerken is prettig."
  Cursist werkzaam bij een waterzuiveringsbedrijf
 • "Een goed georganiseerde cursus met een breed aanbod."
  Jaap Hesselink
  WaterTechniek Twente B.V.
 • "Fijn om binnen een paar dagen over veel verschillende onderwerpen de laatste stand van zaken te horen. De inhoudelijke expertise per onderwerp was goed."
  Cursist werkzaam bij een waterschap
 • "Ik vond het goed dat er een grote hoeveelheid aan onderwerpen werd behandeld; voel me nu echt op de hoogte van wat de laatste stand van zaken is. "
  Cursist werkzaam bij een waterschap
 • "Ik heb de cursus als erg goed ervaren. Interessante selectie aan relevante onderwerpen, goede docenten, interactie en een goede balans tussen diepgang/overzicht. "
  Cursist werkzaam bij een waterschap
 • "De cursus heeft mij zeer nuttige inzichten verschaft in (toekomstige) mogelijkheden en ik heb geleerd wat er speelt bij de waterschappen."
  Barry Doesburg
  FrieslandCampina Como B.V.
 • "Interessant, nieuwe inzichten en zienswijzen en mijn inziens een mooie complete samenvatting van beschikbare technieken en technologieën."
  Jimme Schuite
  Waterstromen B.V.
 • "Ik vond het een zeer leerzame cursus met veel mogelijkheden voor interessante discussies."
  Robin Elbersen
  Witteveen+Bos Raadgevende Ingenieurs B.V.

Onze corporate partners

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

In onze nieuwsbrief informeren we je maandelijks per e-mail over cursussen, opleidingen, nieuws en ontwikkelingen in de verschillende vakgebieden van PAOTM. Kies daarbij zelf over welke onderwerpen je informatie wilt ontvangen!

Schrijf je nu in

Download de studiegids

In de studiegids staan, naast het cursusaanbod, ook de thema’s die we komend jaar verder gaan ontwikkelen. Wil je een compleet overzicht van onze cursussen en opleidingen in jouw vakgebied(en)? Vraag de Studiegids aan en ontvang hem digitaal.