Projectmanagement en procesmanagement

Interview Lodewijk Biemond – hoogheemraadschap van rijnland

Lodewijk Biemond is Project Manager bij het Hoogheemraadschap van Rijnland, waar ze iedere dag werken aan droge voeten en schoon water in het gebied tussen Amsterdam, Den Haag en Gouda. Met zijn jarenlange ervaring bij het Hoogheemraadschap is Biemond nu verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van het project Piekberging Haarlemmermeer. Dit project is in het leven geroepen om wateroverlast tegen te gaan in een groot deel van het Rijnlandse beheergebied. Bij Abbenes in de Haarlemmermeerpolder wordt een badkuip met een omvang van 67 hectare aangelegd waarin als dat nodig is binnen 24 uur 1 miljoen kubieke meter water tijdelijk kan worden opgeslagen. Dat is te vergelijken met 400 olympische zwembaden in een gebied ter grootte van ongeveer 100 voetbalvelden. Een flink project dus! Aan de start van dit project had Lodewijk de wens dat alle neuzen dezelfde kan op stonden, en dat het kennisniveau van het team gelijk was, daarom klopte hij aan bij PAO Techniek en Management met het verzoek voor een InCompany cursus Systeemgerichte Contract Beheersing.

Lodewijk werkt in een IPM team (Integraal ProjectManagement), bestaand uit vijf personen, waarbij hijzelf aan het roer staat. Onder de projectmanager vallen nog vier managementlagen, de technisch manager, de contractmanager, de omgevingsmanager en de manager projectbeheersing. Het idee om aan te kloppen bij PAOTM ontstond in het IPM team.
“Op het moment dat het project nog niet was aanbesteed aan een aannemer, ontstond de wens om het projectteam te scholen om het komende contract goed te kunnen managen. Het was een gemêleerd gezelschap, waarvan een deel de kennis en kunde al in huis had, maar het kennisniveau van de gehele groep lag niet gelijk” aldus BiemondDat iedereen aan de start van het project over dezelfde kennis beschikt heeft Lodewijk als zeer waardevol voor het team ervaren.

De toegevoegde waarde van een InCompany?

Voorafgaand aan de cursus is er samen met de cursusleider naar de inhoud gekeken. Welke informatie is al in huis en welke kennisbehoefte is er? “Het was fijn om de cursus specifiek voor ons project te kunnen maken. We hebben cases kunnen behandelen die gericht waren op onze ervaringen, en voorbeelden uit de praktijk gebruikt.”
De toegevoegde waarde van de InCompany cursus wordt door Lodewijk zeker erkend. Hij belicht voornamelijk de meerwaarde voor de vakspecialisten, van hen werd een andere manier van toetsen verlangd ten opzichte van de traditionele bestekken. De cursus heeft binnen Rijnland ook bijgedragen aan het groepsgevoel. Een mooie bijkomstigheid van de InCompany cursus was dat de collega’s elkaar beter leerden kennen.

Wanneer alle aanwezigen betrokken zijn bij hetzelfde project, kun je tijdens de cursus met een groep direct de diepte in, dit ervaart Lodewijk als een extra dimensie. Lodewijk: “Ik kan het iedereen aanraden om een InCompany cursus te volgen. Ik merk ook dat het goed ontvangen wordt door het personeel. Ik raad zeker aan om voor een InCompany te gaan als die kennisbehoefte er is.”

Ook AWS Zwanenburg werd enthousiast

Het enthousiasme van het team bleef niet onopgemerkt. Binnen Rijnland hebben zij ook andere teams enthousiast gemaakt, waaronder het team van AWS Zwanenburg. Enkele maanden later klopte dit team bij PAOTM aan voor dezelfde cursus. Ook zij hebben veel aan de cursus gehad.

Hoe staat het nu met het project Piekberging Haarlemmermeer?

Na de InCompany heeft het IPM team de aanbesteding doorlopen, waarna zij het werk hebben gegund aan een aannemer. Momenteel wordt de Piekberging gebouwd en verloopt het proces voortvarend. De contouren van de Piekberging Haarlemmermeer liggen er, en ze zijn hard op weg om deze berging af te maken.

 

Download de studiegids

Wil je graag een compleet overzicht van al onze cursussen en opleidingen? Download dan de digitale studiegids!

Gerelateerde cursussen