Risicogestuurd contracteren

Cursus

Tijdens deze cursus leer je risicomanagement succesvol toepassen tijdens alle contractfases: van het moment van afweging tot en met de gebruiksfase.

Voordenken’ in plaats van nadenken: de juiste keuzes maken voor een succesvol project

Hoe vaak lees je niet dat projecten later worden opgeleverd, fors boven budget uitkomen of niet het gewenst resultaat opleveren? Recent lees je zelfs dat er geen inschrijvers op aanbestedingen afkomen. “De contractuele risico’s zijn te groot” staat er dan aangegeven als belangrijke reden. Wat kun je daaraan doen? In je eigen project wil je er alles aangedaan hebben zodat dit jou niet overkomt.

Om een realistisch en uitvoerbaar project in de markt te zetten is het noodzakelijk alle fases van het contract ‘voor’ te denken en de impact van keuzes binnen de projectdetails (zie Y-as in de afbeelding) in de verschillende contractfases met elkaar te benoemen.

Het essentieel is dat risicomanagement centraal staat vanaf het eerste moment in het contracteringsproces ten behoeve van een succesvol ontwerp en uitvoering. Hiermee kun je in een vroeg stadium de juiste keuzes maken die nodig zijn voor een goed contract en daarmee de basis voor een succesvol project. Ook creëer je hiermee vanaf het eerste begin een mindset in het projectteam die niet reactief en correctief is, maar proactief en preventief. Dat is ook een voorwaarde voor een goed contract en een basis voor een succesvol project.  Want het gaat niet mis aan de achterkant, maar eigenlijk aan de voorkant en daar kun je iets aan doen!

In een eendaagse cursus nemen we je mee in alle fases van het contracteren. In iedere fase speelt risicomanagement een rol, maar wel een andere rol. Daar gaan we op een interactieve en vooral leuke manier mee aan de slag. Aan het eind van de dag heb je voor iedere fase een beeld gekregen van de specifieke risico’s en wat het oplevert als je hier anders mee om gaat.

Risicomanagement centraal stellen in het contracteringsproces

Tijdens deze cursus leer je risicomanagement succesvol toepassen tijdens alle contractfases

 • In de afwegingsfase helpt risicomanagement om een goede keuze in de bouworganisatievorm te maken.
 • In de volgende fase wordt het contract opgesteld en helpt risicomanagement om de juiste diepgang en risicoverdeling tussen partijen te bepalen.
 • In de aanbestedingsfase zorgt risicomanagement ervoor dat de juiste partijen aan elkaar worden verbonden.
 • Tijdens de uitvoeringsfase helpt risicomanagement om beide partijen hun verantwoordelijkheden te laten nemen en het project samen te realiseren.
 • Tenslotte is risicomanagement ook in de beheerfase van het project nodig om de juiste ingrepen te kunnen doen om de functionaliteit van het gerealiseerde project te borgen.

 

Bedoeld voor

De cursus is bedoeld voor Project- en Contractmanagers, Risicomanagers en Projectbeheersers die bij Opdrachtgevers of Opdrachtnemers werken. Maar ook voor inschrijvers op aanbestedingen en inkopers biedt de cursus veel handvaten om meer grip te krijgen op contracten. Iedereen die in een integraal projectmanagement model (IPM) werkzaam is of aan de slag is met systeemgerichte contractbeheersing (SCB) krijgt met deze cursus een goed overzicht hoe risicomanagement ingezet kan worden bij het contracteren. Ook ambtelijk interne opdrachtgevers of bestuurders die te maken krijgen met besluitvorming over contracten, kunnen met deze cursus meer vat krijgen op de projecten waar zij verantwoordelijk voor zijn.

Cursusleiders

 • Projectmanagement en procesmanagement

  mr. Joris Schillemans

  Adjust
 • Projectmanagement en procesmanagement

  Jacqueline Klaassen

  Quintense BV

Deze cursus wordt beoordeeld met een

8,3

Programmamanager

Waarom PAOTM

 • De nieuwste postacademische kennis en kunde
 • Toegespitst op vraagstukken die spelen in een technische omgeving
 • Interactief en direct toepasbaar in de praktijk
 • Topdocenten vanuit wetenschap, onderzoek en bedrijfsleven

Veelgestelde vragen

 • "Ik vond beide cursusleiders zeer prettig lesgeven en alhoewel dat deze keer via Zoom moest wisten ze bij mij de aandacht de hele dag erbij te houden. Zowel Michel als Joris waren duidelijk zeer deskundig op hun vakgebied en ik heb er veel aan gehad."
  Robin Troost
  ASK Engineering
 • "Prettig, erg veel informatie, voldoet aan mijn leerdoel."
  Marijke Rhoon
  Provincie Zuid-Holland
 • "Goede introductie in dit nieuwe onderwerp. Breed genoeg, maar voldoende ruimte voor diepgang."
  Cursist werkzaam bij een adviesbureau
 • "Ik heb de cursus als positief en leerzaam ervaren. Ondanks dat bepaalde stof bekend was voor mij is het goed om dit in het totaalbeeld te zien."
  Cursist ing. Marjolein van Beek
  Mobilis BV

Onze corporate partners

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

In onze nieuwsbrief informeren we je maandelijks per e-mail over cursussen, opleidingen, nieuws en ontwikkelingen in de verschillende vakgebieden van PAOTM. Kies daarbij zelf over welke onderwerpen je informatie wilt ontvangen!

Schrijf je nu in

Download de studiegids

In de studiegids staan, naast het cursusaanbod, ook de thema’s die we komend jaar verder gaan ontwikkelen. Wil je een compleet overzicht van onze cursussen en opleidingen in jouw vakgebied(en)? Vraag de Studiegids aan en ontvang hem digitaal.