Projectmanagement en procesmanagement

Het technisch management team is net een goed op elkaar ingespeeld voetbalelftal

Rens van Twisk, eigenaar Van Twisk Projectmanagement, is al drie jaar hét gezicht van de cursus Technisch management bij bouw- en infraprojecten. Met zijn jarenlange ervaring, die hij heeft opgedaan bij diverse infra projecten, is hij de aangewezen persoon om deze cursus te leiden. Rens ervaart iedere editie hoe waardevol deelname is, hij vertelt ons hier graag over.

De rol van technisch manager binnen het IPM-model
Technisch management is één van de vijf rollen binnen het IPM-model. Dit model bevordert een soepele interne en externe samenwerking en helpt om projecten succesvol te sturen en te beheersen. De vier andere rollen zijn projectmanagement, projectbeheersing, omgevingsmanagement en contractmanagement. Rens: ‘De technisch manager heeft zijn gereedschapskist vol met technische kennis, maar ook met de juiste competenties, denk aan samenwerken, je stem laten horen indien nodig, analyseren en resultaatgerichtheid.’

Waarom het IPM-model?
Grond-, weg- en waterbouwprojecten zijn van aard en omvang bijna altijd anders, ieder project heeft zijn eigen stakeholders, omgeving en risico’s. Bovendien is de complexiteit van de projecten de laatste jaren enorm toegenomen. Waar voorheen een brug of een wegdeel gerealiseerd werd, spreken we nu van gebiedsontwikkeling waarbij de infrastructuur een belangrijk onderdeel is van opgave, naast zaken als inpassing, bereikbaarheid, duurzaamheid en leefbaarheid. Rens: ‘Het IPM-model geeft structuur in de aanpak van deze brede opgave. Om te voorkomen dat iedere keer het wiel opnieuw uitgevonden wordt, met bijbehorende faalkosten, is het IPM-model in het leven geroepen. Iedere rolhouder heeft zijn eigen expertise, inclusief raakvlakken met de andere disciplines. Er worden minder fouten gemaakt door de standaardisatie en projecten lopen minder vertraging op. Mochten er mensen het project tussentijds verlaten, is het voor een opvolger makkelijker om in te stappen, door de herkenbaarheid van het IPM-model en de manier van werken. Zie het als een goed op elkaar ingespeeld voetbalelftal. Na Rijkswaterstaat zijn ook de provincies, de grote gemeentes, waterschappen en ProRail overgestapt op het IPM-model. Daarnaast maakt de markt op dit moment ook een grootschalige kanteling door naar het IPM-model, die ontwikkeling juich ik toe, het begint de standaard te worden.’ Aldus Rens.

De PAOTM Cursus Technisch management
Rens is trots om zijn kennis te kunnen delen in de cursus Technisch management. De cursus geeft je op interactieve wijze inzicht in het werkveld van de technisch manager. In groepjes én plenair wordt het geleerde direct toegepast in de praktijk. De cursisten worden uitgedaagd om buiten de comfortzone te treden, door met beperkte informatie over het onderwerp, direct met een projectcasus aan de slag te gaan. Het aansturen van het technisch team en overige vaardigheden en competenties van de technisch manager worden in de cursus tevens belicht. Daarnaast worden er uitstapjes gemaakt naar andere rollen binnen het IPM-model, zodat het grotere geheel voor de cursisten duidelijk is.

Voor wie is de cursus onmisbaar?
Rens ziet een grote diversiteit van cursisten in de studiebanken. Twee jaar geleden stapten voornamelijk cursisten van de overheid, waterschappen en grote gemeentes het lokaal binnen, momenteel verwelkomt Rens ook veel ingenieurs en aannemers uit het vakgebied. ‘Dit maakt de dynamiek leuk, er ontstaat veel interactie en kruisbestuiving. Cursisten helpen elkaar naar een hoger niveau’.

Waarom doceren bij PAOTM?
Rens is geen docent die voor de klas staat en zijn verhaal afdraait. Hij is iedere keer op zoek naar interactie met de groep. Hij krijgt energie wanneer de cursisten élkaar verder kunnen helpen door ervaring uit het werkveld te delen, zo wordt zijn rol meer coachend langs de lijn. Zijn grootste drijfveer is om cursisten verder te helpen. Bijkomend voordeel is dat Rens er iedere keer zelf ook dingen van opsteekt, win-win!

Benieuwd geworden?
Bekijk de cursus Technisch Management bij bouw- en infraprojecten of bekijk het volledige aanbod van projectmanagement cursussen.

Cursusleider

Projectmanagement en procesmanagement

ing. Rens van Twisk

Van Twisk Projectmanagement

“De technisch manager heeft zijn gereedschapskist vol met technische kennis, maar ook met de juiste competenties, denk aan samenwerken, je stem laten horen indien nodig, analyseren en resultaatgerichtheid.”

Download de studiegids

Wil je graag een compleet overzicht van al onze cursussen en opleidingen? Download dan de digitale studiegids!

Gerelateerde cursussen