In de wereld van grond-, weg- en waterbouw is de MilieuKostenIndicator (MKI) inmiddels een onmisbare tool geworden. Dit krachtige instrument helpt opdrachtnemers en opdrachtgevers om duurzaamheid meetbaar te maken bij aanbestedingen. PAO Techniek en Management (PAOTM) speelt hierop in met de gloednieuwe cursus MKI in de praktijk. In een interview licht Bas Mentink, werkzaam bij Dura Vermeer en docent van de cursus, toe waarom deze cursus essentieel is voor technische professionals.
MKI is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een standaardinstrument om duurzaamheid in aanbestedingen te waarborgen. Bas Mentink legt uit: “MKI biedt een concrete en objectieve manier om inschrijvingen te vergelijken op basis van milieueffecten. Opdrachtgevers gebruiken het als criterium om de beste inschrijving te selecteren, waarbij niet alleen de prijs, maar ook de kwaliteit van het voorstel wordt beoordeeld. Dit stimuleert opdrachtnemers om duurzamere ontwerpen en aanbiedingen te maken, waarbij een lagere MKI-waarde vaak wordt beloond met een fictieve korting. Dit maakt aanbestedingen eerlijker en transparanter.”
De wetenschappelijk gefundeerde methodiek van MKI maakt discussies over wat duurzamer is grotendeels overbodig. “Het instrument vormt een solide basis,” benadrukt Bas. “Het stelt professionals in staat om duurzaamheid als vast onderdeel in aanbestedingen op te nemen.”
Hoewel MKI steeds meer wordt toegepast, ervaren veel professionals uitdagingen bij de praktische implementatie ervan. “Het principe is eenvoudig, maar een foutje is zo gemaakt,” legt Bas uit. De nieuwe cursus MKI in de praktijk richt zich daarom specifiek op de praktische toepassing van MKI. Bas: “De focus ligt op de essentie: wat is MKI, hoe reken je ermee en hoe pas je het toe in aanbestedingen? Met praktische voorbeelden en oefeningen krijgen deelnemers de kernprincipes echt in de vingers. Denk aan uitgewerkte cases zoals die van de provincie Gelderland, waar MKI eenvoudig én succesvol wordt toegepast in asfaltbestekken.”
De cursus biedt niet alleen theorie, maar juist een praktische kickstart. Deelnemers leren aan de hand van checklists en stappenplannen hoe ze duurzaamheidscriteria kunnen verwerken in hun eigen projecten. Bas: “Neem vooral je eigen casus mee, of stuur het me vooraf, dan behandel ik dat direct in de cursus.”
Wat deze cursus extra waardevol maakt, is de persoonlijke begeleiding die na afloop wordt geboden. Zo organiseert PAOTM een vragenuurtje enkele weken na de cursus, waarin deelnemers specifieke vragen kunnen stellen over hun eigen casussen of uitdagingen. Dit helpt hen om hun nieuwe kennis direct in de praktijk te brengen en eventuele obstakels te overwinnen. Deze ondersteuning garandeert dat cursisten niet alleen met vertrouwen starten, maar ook duurzame resultaten blijven boeken.
De verwachting is dat het gebruik van MKI alleen maar verder zal toenemen. Zowel het aantal opdrachtgevers dat het instrument inzet, als het scala aan materialen dat ermee wordt beoordeeld, blijft groeien. “We zien dat MKI niet alleen wordt toegepast in asfalt- en betonprojecten, maar ook in bijvoorbeeld kabels en leidingen,” aldus Bas. “Dit maakt het belangrijker dan ooit om als professional vaardig te zijn in het gebruik van MKI. Nu investeren in kennis om je aanbiedingen steeds duurzamer te maken.”
Ben je betrokken bij aanbestedingen en wil je leren hoe je MKI effectief en efficiënt kunt toepassen? Of werk je er al mee en wil je jouw kennis verder aanscherpen? De cursus MKI in de praktijk biedt de handvatten die je nodig hebt om duurzaamheid te verankeren in je projecten. Zorg dat je klaar bent voor de toekomst en schrijf je vandaag nog in!
“MKI biedt een concrete en objectieve manier om duurzaamheid te stimuleren in aanbestedingen. Ik deel graag mijn kennis hierover, gericht op eenvoudige toepassing in de praktijk.”
Wil je graag een compleet overzicht van al onze cursussen en opleidingen? Download dan de digitale studiegids!