Constructief ontwerpen
Waterbouwkunde

Hout kan de gww sector verder helpen verduurzamen

Op korte termijn zijn 85.000 fiets- en voetgangersbruggen in Nederland toe aan vervanging. Met een circulaire en CO2- neutrale wereld in 2050 als stip op de horizon, moeten deze bruggen op een efficiënte en duurzame manier vervangen worden. Maar hoe? De toepassing van hout kan hierbij een oplossing bieden, maar daarbij is samenwerking in de keten is een vereiste. Daarom is in 2019 de ketensamenwerking ‘Hout in de GWW’ ontstaan.

Ketensamenwerking ‘Hout in de GWW’: voordelen van hout

De ketensamenwerking Hout in de GWW richt zich op het verduurzamen van de grond-, weg- en watersector. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar circulaire principes, maar ook naar materiaalkeuze. Het gebruik van duurzaam gecertificeerd hout en andere biobased materialen, kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan circulariteit en verduurzaming van de GWW.

Hout afkomstig van duurzaam beheerd bos (FSC of PEFC gecertificeerd) is een hernieuwbare grondstof, CO2-neutraal en vergt weinig productie-energie. Het is lichter, sneller om mee te bouwen en geschikt voor modulair bouwen. Bovendien is het één van de weinige materialen waarmee actief voor lange periodes CO2 opgeslagen kan worden in bouw- en kunstwerken. Ook levert het een positieve bijdrage aan de biodiversiteit. Van oudsher wordt vaker gebouwd met hout en juiste kennis is hierbij essentieel voor de veiligheid en levensduur van een houten constructie.

Toepassing van hout verbeteren

Een rondgang langs bestaande houten fiets- en voetgangersbruggen toont aan dat het ontwerp, de detaillering en uitvoering soms sterk te wensen over laten, maar dat met name achterstallig onderhoud zorgt voor een kortere levensduur dan de beoogde ontwerplevensduur. Voor het juiste gebruik van hout in de gww gelden specifieke aandachtspunten voor houtconstructies met betrekking tot duurzaamheid en levensduur wellicht nog sterker dan voor gewone houtconstructies. Zo gaat het bij houten bruggen in de kern om twee algemeen bekende principes:

1)    Zorg dat het hout in de constructie niet (te) nat wordt.
2)    Als het hout toch nat wordt, zorg dat het zo snel mogelijk kan drogen.

Het basisprincipe dat houtsoort, constructieve detaillering en de omgeving bepalend zijn voor de levensduur geldt in het bijzonder voor houtconstructies in de GWW-sector. Daarnaast is het belangrijk om aandacht te hebben voor beheer en onderhoud.

Mogelijkheden hout inzichtelijk krijgen

De toepassing van hout zit vandaag de dag vooral in fiets- en voetgangersbruggen, maar het kan in veel meer constructies worden toegepast, zoals damwanden en sluisdeuren, maar ook in combinatie met andere materialen zoals hout-betonbruggen. Daarbij is het ook goed om te kijken naar  kwaliteits- en sterktesortering van diverse houtsoorten, de natuurlijke duurzaamheid van het hout en de verwachte levensduur in de beoogde toepassing.

Benieuwd hoe je zelf hout kunt toepassen in gww-projecten? Volg dan de cursus Hout in de GWW. Onder leiding van professor Jan-Willem van de Kuilen (TU München, School of Engineering & Design & TU Delft, Bio-based Structures and Materials) krijg je van diverse experts meer kennis en inzicht over het toepassen van hout in de gww.

Cursusleider

prof.dr.ir. Jan-Willem van de Kuilen

TU Munchen Wissenschaftzentrum

Download de studiegids

Wil je graag een compleet overzicht van al onze cursussen en opleidingen? Download dan de digitale studiegids!

Gerelateerde cursussen